| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 06-02-2012, 11:48 Temat postu: |
| jeglin napisał/a: | Nie ma co polegać na analizie w intersporcie bo i tak wcisną jakieś masywne reeboki.
Buty dla pronatorów to porażka. Naciąganie ludzi na kasę i narażanie ich na kontuzje.
Najpierw fizjoterapeuta (z polecenia najlepiej) = prawdopodobnie wkładki + ćwiczenia, a potem buty ! Nie ma innej drogi do zdrowego biegania. Jak ktoś chce, to mam namiar na gościa w Poznaniu godnego polecenia co dobiera formthoticsy.
[ Dodano: 04-02-2012, 14:00 ]
Dodać by jeszcze wypadało ćwiczenia silowe mające na celu wzmocnić aparat ruchu, który jest szczególnie poddawany przeciążeniom podczas biegania.
Można zacząc od tego
Obrazek |
Dobrze mówi, polać mu.
Tzw "jeżyk" idealnie nadaje się do ćwiczeń priopercepcji, czyli w skrócie przywróceniu prawidłowej pracy wszystkich (zwłaszcza tych mniejszych) mięśni odpowiadających za stabilizacje.
Do tego dochodzą inne ćwiczenia, ale to już sprawa fizjoterapeuty:)
Podpis: www.mistrzkierownicy.blogspot.com
|
|
| |
|
baq
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 06-02-2012, 19:08 Temat postu: |
Byłam w ergo. Jedna noga jest ok, druga nie ok (lewa kostka ucieka do wew). Buty zaproponowane i kupione neutral. Coś tam było o bieganiu z lądowaniem na pięcie.
Teraz co rozważam:
1. wizyta u ortopedy, biegacza i dobór odpowiednich wkładek.
2. zwrócenie uwagi na poprawną technikę biegania (wątpię aby mi się szybko udało biegać ze śródstopia, dlatego piszę na razie o próbach)
Ps. To bieganie to nie taka prosta sprawa :/
Podpis: Cel: Susz 2012 Sprint
|
|
| |
|
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 06-02-2012, 22:25 Temat postu: |
Wizyta u fizjoterapeuty, ktory zajmuje sie wkladkami i pracuje z biegaczami, a nie u ortopedy, biegacza!
Podpis: No one ever says let's play triathlon!
|
|
| |
|
elim
Członek TriCity Triathlon Team
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 07-02-2012, 07:57 Temat postu: |
| elim napisał/a: | | Wizyta u fizjoterapeuty, ktory zajmuje sie wkladkami i pracuje z biegaczami, a nie u ortopedy, biegacza! |
ok, dzięki za poprawienie.
Kiedyś na forum czytałam gdzie można do takiego się wybrać w Wawie. Nie mogę tego wątku teraz znaleźć. Może ktoś podesłać linka albo adresy?
|
|
| |
|
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 07-02-2012, 08:13 Temat postu: |
np. http://ortoreh.pl
Podpis: IM Borówno 2011: 13:34:25
IM Frankfurt 2012: ;)
Keep Tri-ing
'You can always quit later!'
|
|
| |
|
marcin
Członek IM 2010
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 07-02-2012, 16:28 Temat postu: |
| malgosia napisał/a: | | elim napisał/a: | | Wizyta u fizjoterapeuty, ktory zajmuje sie wkladkami i pracuje z biegaczami, a nie u ortopedy, biegacza! |
Kiedyś na forum czytałam gdzie można do takiego się wybrać w Wawie. Nie mogę tego wątku teraz znaleźć. Może ktoś podesłać linka albo adresy? |
To jest dobry wątek - 1 strona
Podpis: Każda meta to początek nowego wyścigu.
Warsaw Triathlon Team
|
|
| |
|
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 07-02-2012, 23:04 Temat postu: |
powiem więcej, to jest najlepszy wątek, a słuszne i świadome kroki małgosi są tego najlpeszym przykładem
wogóle zajefajne jest to forum
Podpis: Dzięki! Razem damy radę!
Moje endorfinki 2011:
Swim 400 m - 6:25
Run 10 km - 43:20
Siedlce - 1:02
Susz sprint - 1:25
Górzno olimp - 2:39
|
|
| |
|
mat
Członek WTT
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 08-02-2012, 00:04 Temat postu: |
| jeglin napisał/a: | | malgosia napisał/a: | | elim napisał/a: | | Wizyta u fizjoterapeuty, ktory zajmuje sie wkladkami i pracuje z biegaczami, a nie u ortopedy, biegacza! |
Kiedyś na forum czytałam gdzie można do takiego się wybrać w Wawie. Nie mogę tego wątku teraz znaleźć. Może ktoś podesłać linka albo adresy? |
To jest dobry wątek - 1 strona |
Faktycznie :) dzięki
Napiszcie w wątku albo na prv u kogo byliście, ile to kosztowało i inne wasze sugestie.
ps. fajnie jest mieć takich miłych kolegów którzy doradzają na forum :)
|
|
| |
|
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 09-02-2012, 09:49 Temat postu: |
ortoreh obsługiwał celebrytów z susza. w sumie i mnie raz obsłużyli bardzo porządnie pod kątem diagnozy (biodro mnie bolało, ale nic poważnego) - mimo że zgłosiłem się tylko z biodrem, to mnie obejrzał od stóp do głów. Co do butów jednak nie miał zastrzeżeń, choć mam mega prontarskie z mega mega podeszwą. Nic nie mówił o bieganiu ze śródstopia, a to jednak znacznie odciążyło mi później to biodro.
Ja się wybieram bo kompleksowe doradztwo w sprawie stópek do http://formthotics.waw.pl/index.php/kontakt
może nawet next week bo już rozbiegałem się trochę, tylko muszę załatwić sobie buty neutralne do pokazania.
Moje endorfinki 2011:
|
|
| |
|
mat
Członek WTT
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 23-02-2012, 08:37 Temat postu: |
| mat napisał/a: |
Ja się wybieram bo kompleksowe doradztwo w sprawie stópek do http://formthotics.waw.pl/index.php/kontakt
może nawet next week bo już rozbiegałem się trochę, tylko muszę załatwić sobie buty neutralne do pokazania. |
Jak po wizycie?
Ja byłam w ortoreh. Wkładek nie polecali tylko wizytę u fizjoterapeuty. Dużo się można dowiedzieć o sobie
|
|
| |
|
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 23-02-2012, 12:21 Temat postu: |
u mnie takie procesy jak pójście do lekarza zajmują dużo czasu :) :) także wciąż i nieprzerwanie i ciągle idę i idę do formthotics...
fizjot. polecają, bo coś ci wyszło nowego? czy ci ma zmienić technikę biegu (o czym pisałaś), czy uciekającą stópkę? Napisz coś jeszcze. Ja byłem tam u fizjo, to powiedział że wszystko ok, i buty dla pronatorów też ok.
Moje endorfinki 2011:
|
|
| |
|
mat
Członek WTT
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 23-02-2012, 17:53 Temat postu: |
| mat napisał/a: | u mnie takie procesy jak pójście do lekarza zajmują dużo czasu :) :) także wciąż i nieprzerwanie i ciągle idę i idę do formthotics...
fizjot. polecają, bo coś ci wyszło nowego? czy ci ma zmienić technikę biegu (o czym pisałaś), czy uciekającą stópkę? Napisz coś jeszcze. Ja byłem tam u fizjo, to powiedział że wszystko ok, i buty dla pronatorów też ok. |
Nigdy wczesniej nie mialam badan pod katem biegania. To nie moja pierwsza wizyta u fizjoterapeuty, generalnie mam problemy z kregoslupem.
Jak na razie za duzo informacji na raz.
Jak stoję to kostki idą do wew, jak biegam na zew -> buty neutral sa dla mnie ok.
Jak stoje to cos nie tak z biodrem, jak leżę jest ok i inne takie tam.
Chyba nie na taka odpowiedz czekales :)
|
|
| |
|
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|