| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 17-12-2010, 13:48 Temat postu: Trenowanie plywania |
Witam,
Mam prosbe do bardziej zaawansowanych kolegow - moglibyscie napisac jak poczatkujacy ktorego aktualne mozliwosci pozwalaja na przeplyniecie 50-60 basenow w 45 minut ma dalej trenowac aby sie rozwijac?
Kilka konkretniejszych pytan:
- czy trener jest konieczny? Jesli tak, to jak czesto? Czy mozecie jakiegos polecic w Poznaniu?
- ile dni w tygodniu powinienem poswiecic na basen?
- triathlon to kraul, poswiecac czas na inne style?
Z gory dziekuje wszystkim za odpowiedz!
-- Marek
Podpis:
|
|
| |
|
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 17-12-2010, 14:36 Temat postu: |
KOnieczność trenera? Ja wychodzę z założenia, że przy odrobinie wysiłku można być dobrym self-coach'em. W końcu nikt nie wmówi ci, że zna twój własny organizm lepiej niż ty.
Ilość treningów zależy tylko i wyłącznie od twojego celu treningowego i twojego zaangażowania. Do olimpijki można pływać 2 razy w tyg (żeby ukończyć), lecz w niektórych przypadkach (chcąc wygrać MP) trzeba by pływać bardzo dużo i często.
FAjne pojęcie które sprzedał mi kiedyś znajomy triathlonista: Wszechstronność masy mięśniowej. Żeby pływać lepiej kraulem powinieneś w swoich treningach wprowadzać pływanie innymi stylami. Zadanie delfinowe wpłynie dobrze na twoją pływacką siłę. Nie ma oczywiście sensu wykonywanie wszystkich głównych zadań nie kraulem ale ciężko było by pływać 100% kraulem.
Podpis: Aktualnie na moim blogu:Raport Startowy - 5 Poznań Półmaraton.
www.PoznanMultisportTeam.pl - Mój team
www.XDU-Poznan.pl - Moja impreza
|
|
| |
|
foka
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 17-12-2010, 15:04 Temat postu: |
Co do konieczności trenera to zależy na jakim poziomie jesteś i jakie masz pojęcie o technice. Patrząc na osiągany przez Ciebie czas kilka zajęć z trenerem pomogłyby Tobie poprawić technikę, a przy tym zmniejszą wysiłek jaki musisz włożyć w pływanie. Później tak jak piszę foka można próbować swoich sił w rozpisywaniu treningów, chociaż jestem zdania, że trzeba do tego mieć już trochę doświadczenia.
Co do pływania różnymi stylami to zgadzam się z foką. Warto dbać o wszechstronność.
Podpis:
|
|
| |
|
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 17-12-2010, 15:08 Temat postu: |
Czesc Foka!
| Cytat: | | KOnieczność trenera? Ja wychodzę z założenia, że przy odrobinie wysiłku można być dobrym self-coach'em. W końcu nikt nie wmówi ci, że zna twój własny organizm lepiej niż ty. |
Niby racja, ale mozna tez spotkac opinie, ze ciezko pracowac nad stylem samemu. Znacznie lepiej jest, jesli ktos cie obserwuje z boku i podpowiada. Ktos doswiadczony dodam :)
| Cytat: | | Ilość treningów zależy tylko i wyłącznie od twojego celu treningowego i twojego zaangażowania. |
Narazie nie mam ambitnych planow, ale chcialbym podejsc do olimpijki w 2011 i 1/2 IM w 2012
Podpis: Marek

|
|
| |
|
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 17-12-2010, 15:12 Temat postu: |
Pływanie jest konkurencją najbardziej techniczną w związku z czym opieka trenerska właśnie w tym sporcie ma największe znaczenie. Zapomniałem o tym fakcie pisząc pierwszą wiadomość. Inna sprawa że pisząc to sam mam na karku całkiem sporo doświadczeń związanych z różnymi trenerami. Dla osoby która z trenerem nigdy nie pływała początek może być naprawdę trudny - warto więc jakiegoś towarzysza sobie znaleźć.
|
|
| |
|
foka
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 17-12-2010, 15:14 Temat postu: |
Ja jestem nowicjuszem ale może też coś napisze. 100% kraula to chyba nie jest dobry pomysł... Ja aktualnie zmagam się z zapaleniem w naramiennych w prawej ręce (coś ala swimmer's shoulder - pogogluj jak cię interesuje, znajdziesz głowne przyczyny i jak zmniejszać ryzyko). Przez pierwsze 2 miechy tłukłem tylko kraul (treningi na tempo 5x400m) 2xtyg po 1h i tak to się skończyło... Teraz zmieniłem podejście, robie dłuższe rozgrzewki, zmieniam style przez co mięśnie nie pracują tylko w jednej płaszczyźnie, o wiele więcej ćwiczeń na techinkę (znajomy ratownik udziela rad, warto mieć kogoś kto podopowie w kwestiach techniki), (praktycznie same ćwiczenia, dopuki nie wylecze w 100% zapalenia), min. oddychanie na 2 strony. To taka rada/przestroga, bo sam na początku napaliłem się na pływanie tylko kraulem. Gdybym mógł cofnąć czas...
Podpis: Pzdr,Paweł
Every journey begins with a first step
Półmaraton Żywiec 2011 01:37:25 | Cracovia Maraton 2010 03:42:59
|
|
| |
|
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 17-12-2010, 15:15 Temat postu: |
A znacie jakiegos trenera w Poznaniu godnego polecenia i w rozsadnej cenie?
[ Dodano: 17-12-2010, 15:16 ]
dragonfly, dzieki ze piszesz bo ja tez napalilem sie na plywanie tylko kraulem. Z punktu widzenia poczatkujacego, inne style to strata czasu ;)
Dzieki za rade!
Podpis: Marek

|
|
| |
|
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 17-12-2010, 15:30 Temat postu: |
HST wprowadza ten swój program pt. Akademia Triathlonu. W Poznaniu trenerem akademii jest Filip Przymusiński - obecny z resztą na forum. Załóż temat Akademia Triathlonu - Poznań w oficjlanym dziale HST na forum, a Filip powinien Ci tam wszystko wyjaśnić.
Wiem też, że Bodzio Głuszkowski pracujący aktualnie w Centrum CityZen, realizuje jakiś program "Ironman". Nie znam szczegółów (podejście p. Głuszkowskiego zakładam jest hardkorowe), więc musiałbyś się dowiadywać więcej samodzielnie. Jak zbierzesz jakieś informacje to załóż temat i podziel się z opinią publiczną ;).
|
|
| |
|
foka
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 17-12-2010, 16:05 Temat postu: |
Co do techniki plywania moze tez znajdziesz trening w plywaniu Total Immersion:
http://www.ti-europe.com/index.php
Podpis: Being perfect is not about winning …it is about being able to look your friends in the eye and know that you didn’t let them down, because you told them the truth ... if you can do that with joy in your heart … then you’re perfect.
Mój Blog - Zapraszam!
Ironman C/S Polska
|
|
| |
|
nodun
Admin
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 17-12-2010, 20:05 Temat postu: |
Są jeszcze zajęcia Jarka (obecnego na forum) w środy na basenie olimpii... Polecam bardzo ;)
Podpis:
|
|
| |
|
emilpe
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
foka
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 18-12-2010, 09:29 Temat postu: |
| ma4ti4 napisał/a: | A znacie jakiegos trenera w Poznaniu godnego polecenia i w rozsadnej cenie?
[ Dodano: 17-12-2010, 15:16 ]
dragonfly, dzieki ze piszesz bo ja tez napalilem sie na plywanie tylko kraulem. Z punktu widzenia poczatkujacego, inne style to strata czasu ;)
Dzieki za rade! |
Skoro padło moje imie to od razu skoryguje kilka rzeczy.
1. Plywanie to mega techniczna dyscyplina i rzeczywiscie jelsli dobrze plywasz to trener nie jest Ci az tak potzrebny bo trening moge Ci napisac i wyslac.
2.Trenerów jest mase moge Ci polecić kilku, a nawet samego siebie.
3. Dobry to taki, ktory wchodzi do wody z kursantem, pokaze zobaczy wyjasni, z brzegu to kazdy jest dobry ale ruch w pozycji stojacej a w wodzie to dwie rozne rzeczy.
4.Inne style to absolutnie nie strata czasu. Rozwijasz nimi miesnie antagonistyczne, czyli odwrotne do Twojego stylu co wbrew pozorom jest mega wazne, rozwija Cie proporcjonlnie oraz wzmacnia. Odkad do kazdego treningu plywackiego wprowadzam zmienny jestem duzo szybszy i bardziej wytrzymały.
5. Na AWF jest prowadzony cykl zajec iron man przez mojego kumpla. pn,wt cz, sb na 5.45 :) nie znam ceny ale mog sie dowiedzieć.
6.Służę pomocą. Dzieki Filip za pamieć i ocene mojej pracy. Bylo tez kilku innych kolegów z forum i nie slyszalem niezadowolenia :) albo niesmiali chlopcy :)
Podpis: Jarek
|
|
| |
|
Jarek
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|