Użytkownik:
Hasło:
Zaloguj mnie automatycznie przy każdej wizycie:
Strona Główna Portal FAQ Szukaj Użytkownicy Grupy Kalendarz Imprez Rejestracja Zaloguj Download

Tagi tematu: technika ti

xTRI.pl - Triathlon Forum Strona Główna » Forum ogólne » Trening » Pływanie » Technika TI
Wiadomość
Autor

Wysłany: 06-01-2012, 11:05    Temat postu: Technika TI
Czy ktoś z Was próbował lub słyszał o technice pływania Total Immersion?
Jestem ciekawa jak to się ma do filmików szkoleniowych dla triathlonistów.

Podpis:
Cel: Susz 2012 Sprint
malgosia

Wiadomość
Autor

Wysłany: 06-01-2012, 15:17    Temat postu:
malgosia, jak poczytasz forum, to stwierdzisz, że bardzo dużo osób bardzo wiele tutaj "używa" z TI. Przy czym chyba nikt nie atakuje tu TI tylko po to, aby być bardziej TI :p Nie ma takiej "koszerności" :) Czy myślisz o zajęciach TI dla siebie?

Podpis:
nindża nie może być mientka
Bartek

Wiadomość
Autor

Wysłany: 06-01-2012, 18:49    Temat postu:
TI fajnie wygląda. Na stronie TI znalazłam 2 osoby uprawiające tri i się zdziwiłam bo Joe Friel wskazuje na inne triki.
Bartek dzięki za info. Nie mam więcej pytań :)

Podpis:
Cel: Susz 2012 Sprint
malgosia

Wiadomość
Autor

Wysłany: 07-01-2012, 12:43    Temat postu:
pamiętaj, że technikę pływania dostosowuje się do dystansu. TI chyba dość powszechnie uważa się za metodę amatorów do pływania długodystansowego. Faktycznie umożliwienie amatorowi skoku z kilku do kilkudziesięciu basenów kraulem jest tego warte, uważam. Ja w TI nauczyłem się chyba najbardziej równowagi i rotacji, a potem poszedłem poza TI szukając własnych optymalizacji ruchu.

Podpis:
Dzięki! Razem damy radę!

Moje endorfinki 2011:
Swim 400 m - 6:25
Run 10 km - 43:20
Siedlce - 1:02
Susz sprint - 1:25
Górzno olimp - 2:39
mat
Członek WTT

Wiadomość
Autor

Wysłany: 07-01-2012, 15:18    Temat postu:
TI już Ci nie wystarczało?

Podpis:
pozdrawiam / Dycha
Dycha

Wiadomość
Autor

Wysłany: 08-01-2012, 10:51    Temat postu:
TI nauczyło mnie nie męczyć się w kraulu, a do zawodów to niezbyt dobre podejście. Nauczyło mnie też pauzować (szybować) w ruchu - a to też niedobre (no chyba że na dystansie w stylu 4km). Nauczyło mnie też skupiać się na przedniej części ruchu rękami przez co za bardzo skróciłem ruch dłońmi pod wodą. Takie tam. Ogólnie TI polecam, ale nie polecam zamykać się tylko na TI.

Podpis:
Dzięki! Razem damy radę!

Moje endorfinki 2011:
mat
Członek WTT

Wiadomość
Autor

Wysłany: 08-01-2012, 16:23    Temat postu:
mnie właśnie pani trener na basenie poprawia po TI, właśnie skracanie ruchu i utrzymywanie dłoni

Podpis:
Bezimienni.org
facebook.com/bezimienni.org
Verona

Wiadomość
Autor

Wysłany: 08-01-2012, 23:56    Temat postu:
Chciałbym skonfrontować tą Panią trenerkę ze średnio zaawansowanym pływakiem TI. Średniozaawansowany - to nie taki, który ma płytę o TI i pare książek na kompie i wydaje mu się, że na tym już studnia się wyczerpała. Ale taki, który pływa TI parę ładnych latek i któremu wydaje się, że jeszcze nie kuma wszystkiego i się doskonali.

Terry Laughlin`a uważam w tej sprawie słusznie za head coach (to jasne). Gość pokazuje, że 20Mm maratony potrafi wygrywać z małolatami i jest dla nich konkurencyjny również na krótszych dystansach mimo tego, że ma ponad 5 dych na karku. Ciekawe co by powiedziała Pani trenerka - pewnie by go poprawiła.

TI nie rozpatruje się na zasadzie, że nauczyłem się tego i tego... ale dążysz do efektu korelacji między nimi.

Jak nie lubisz TI to nawet sok z gumijagód nie pomoże. Tylko jak można tego nie lubić gdy Ty spokojnie wykonujesz swoją robotę i płyniesz tak samo szybko jak spuchnięty bocznokołowiec na torze obok. Wbrew pozorom, żeby pływać TI przez 90` na okrągło też trzeba mieć kondycję i też się męczysz.

Ze mną na basenie trenują chłopaczki z Triatlonowego klubu. Nie wnikam w ich trening, ale te długości, które pokonują cyklicznie ja pływam "nie wolniej" jak oni, a łapami macham mniej. :shock: Ale oni to "zawodowcy" i mało mnie interesują, a ja realizuję się przez TI.

A co do poprawiania. Taka anegdotka - Kiedyś uprawiałem pewną dyscyplinę. Zmieniając klub instruktor mi mówił, żebym nie wykonywał tak kolistych ruchów. A ja mu na to, że już mu mówiłem, że uprawiałem wczesniej styl, który wyznaje zasadę ruchu okrężnego, żeby wywołać taką siłę odśrodkową. On na to, że wie ale tutaj nie wyznajemy tej zasady ;-) Wyższość Św. B.N. nad Wielkanocy.

Podpis:
pozdrawiam / Dycha
Dycha

Wiadomość
Autor

Wysłany: 09-01-2012, 07:35    Temat postu:
ja tam nie twierdzę, że poznałem i umiem 100% TI. TI super mi wychodziło i dawało dużo satysfakcji. Dzisiaj nie myślę w kategoriach TI - pływam tak jak czuję że jest optymalnie między obciążęniem a prędkością. Ale pewno czym dłuższy dystans, tym bardziej jestem
TI.

Podpis:
Dzięki! Razem damy radę!

Moje endorfinki 2011:
mat
Członek WTT

Wiadomość
Autor

Wysłany: 09-01-2012, 08:15    Temat postu:
Właśnie dlatego mam okropny problem czy brać tego intruktora pływania czy nie. Jestem prawie pewny, że o TI to w ogóle nie słyszał, a jak coś to tylko słyszał i tyle. A zbytniego wyboru nie ma... polegać cały czas na filmikach nagranych i pływać tak jak czuje? Pamięć ruchową mam, ale po jakimś czasie w końcu mi te złe nawyki zostaną;/

Podpis:

arathunku

Wiadomość
Autor

Wysłany: 09-01-2012, 08:22    Temat postu:
pójdź zobacz jakie ma podejście, tylko zaznacz że chcesz pływać długodystansowo a nie sprint na 50 m.

Podpis:
Dzięki! Razem damy radę!

Moje endorfinki 2011:
mat
Członek WTT

Wiadomość
Autor

Wysłany: 09-01-2012, 09:59    Temat postu:
Kolego Dycha daj znać kiedy będziesz pływał w Rumi, podjade zobaczyć może dasz mi jakieś wskazuwki.Jestem początkującym.

Podpis:

tolekxy

Wiadomość
Autor

Wysłany: 09-01-2012, 10:17    Temat postu:
Ja jestem zdania, że najważniejsza jest podstawa wszystkich styli, na której można dopiero próbować różnych technik. Jeśli ktoś nie opanował kraula na tyle, żeby swobodnie pływać i nie mieć problemów z koordynacją ruchową nóg i rąk - nie nauczy się TI...
To taka moja rada, dla pływaków nieco słabszych niż średnio-zaawansowany poziom opisany wyżej.

Podpis:
Go hard or go home!
WRS

Wiadomość
Autor

Wysłany: 09-01-2012, 12:55    Temat postu:
Kolego Dycha podaj swoje czasy jakie osiągasz na poszczególnych dystansach

Podpis:
Każda meta to początek nowego wyścigu.
Warsaw Triathlon Team
jeglin
Członek WTT

Wiadomość
Autor

Wysłany: 09-01-2012, 15:29    Temat postu:
a to co koledzy?.... jakieś pospolite ruszenie partyjne w mazowieckim? Jak będę szedł na basen , to dam cyne. Jestem w pracy, wracam koniec stycznia.

tolekxy napisał/a:
Kolego Dycha daj znać kiedy będziesz pływał w Rumi, podjade zobaczyć może dasz mi jakieś wskazuwki.Jestem początkującym.

Kolego tolekxy - ja nie jestem zegarmistrzem, a w TI też raczej jestem początkujący. Ale robiem co mogiem. Polecam płytę DVD - "kraul XXIw".

jeglin napisał/a:
Kolego Dycha podaj swoje czasy jakie osiągasz na poszczególnych dystansach

Kolego jeglin. Na komunię dostałem czapkę. Nie patrzę na budzik, pływam do gwizdka. Ale średnio w 45` robię ponad 100 długości basenu 25m. Nie liczę basenów, wiem ile mi zajmuje od nawrotu do nawrotu - ok 25s.

Podpis:
pozdrawiam / Dycha
Dycha

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu   Strona 1 z 2

Skocz do: