| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 19-01-2012, 11:47 Temat postu: siodełko - ból |
Witam - nie wiem czy wątek bardziej nadaje się do działu zdrowie czy sprzęt
Jakiś czas temu zmieniłem rower, kupiłem cały zestaw fabrycznie nowy - z nowym fabrycznym siodełkiem kellys. Na tym siodle wytrzymałem jakieś 300 km (chciałem dać mu szanse) niestety nie dało się na nim jeździć i zmieniłem siodło na fizik tundra - sprzęt o niebo lepszy, początkowo w ogóle nie czułem że na czymś siedzę:) Ostatnio podczas treningów na trenażerze siodełko strasznie zaczęło mnie uciskać. Nie wiem z czego to wynika ale czasem dochodzi nawet do tego, ze dochodzi do zdrętwienia i braku czucia "w pewnych strategicznych okolicach". Nie mam pojęcia czy siodło się już uklepało i przestało być cudownie czy jakoś drastycznie zmieniłem pozycję (Przesunąłem siodło trochę do przodu), czy popełniam jakiś inny błąd.
Gdyby ktoś miał jakiś pomysł jak sobie z tym poradzić byłbym wdzięczny za pomoc
Podpis:
|
|
| |
|
Jasiu
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 19-01-2012, 13:28 Temat postu: |
Kilka powodow (nie wszytskie musza lacznie wystepowac)
1. Problem poczatkujacych kolarzy
2. Zla pozycja
3. Wrazliwosc pewnych okolic
4. Nieodpowiednie siodelko do budowy anatomicznej
Ja rozwiazalem problem siodelkiem zmniejszajacym nacisk na pewne czesci ciala. Poczatkowo uzywalem siodla Cobb i bylo o niebo lepiej, ale jeszcze nie perfekcyjnie, a pozniej przesiadlem sie na ISM Adamo i znalazlem swojego Swietego Graal'a (w grupie siodel). Jednak jest to sprawa mocno indywidualna, choc niejeden uzytkownik tego forum moze mnie poprzec.
Podpis: No one ever says let's play triathlon!
|
|
| |
|
elim
Członek TriCity Triathlon Team
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 19-01-2012, 13:38 Temat postu: |
5. Siodełko mogło zmienić swoją pozycję w jarzemku.
Sprawdź czy jest prawidłowo ustawione.
Podpis: ------ __o
----_`\<,_
---(_)/ (_)
|
|
| |
|
BIKER303
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 19-01-2012, 13:58 Temat postu: |
ja chromolę, piękne siodełko, ale droższe od całego trenażera - elim, a jakieś tańsze propozycje masz? bo koncepcja jest dla mnie oczywiście doskonała
http://www.ismsiodelko.pl...o_triatlon.html
Podpis: Dzięki! Razem damy radę!
Moje endorfinki 2011:
Swim 400 m - 6:25
Run 10 km - 43:20
Siedlce - 1:02
Susz sprint - 1:25
Górzno olimp - 2:39
|
|
| |
|
mat
Członek WTT
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 19-01-2012, 14:56 Temat postu: |
Teraz będzie cięzkie pytanie odnośnie samego siedzenia na siodle.
Czy należy siedzieć w taki sposób, aby opierać się na pośladkach (odchylić lekko plecy do tyłu -> taki mały garb albo lekki "koci grzbiet") czy może trzeba "wgnieść" się w nos siodełka maksymalnie prostując plecy ?
Nie wiem która z tych pozycji jest bardziej odpowiednia, dodam że raczej startuję w konwencji z draftingiem - bez kierownicy czasowej.
Podpis:
|
|
| |
|
Jasiu
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 19-01-2012, 15:16 Temat postu: |
Szczerze mowiac nie znam opcji alternatywnych oprocz Cobb i ISM. Swoje kupowalem w UK, gdy funt kosztowal nieco ponizej 4,50. Obecnie w UK Adamo Road 2 (na ktorym ja jezdze) kosztuje z przesylka do Polski (darmowa) po obecnym kursie niecale 550 zlotych, a Adamo Racing 2 nieco ponad 650 zlotych.
http://www.trybikestore.c...ndex&cPath=5_22
|
|
| |
|
elim
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 19-01-2012, 15:45 Temat postu: |
Osobiście te pieniądze wydałbym na profesjonalne ustawienie pozycji takie jak retul- co już zrobiłem. Wtedy też, jeśli pozycja jest ok i siodełko nadal przeszkadza można właśnie dobrać odpowiednie i wcale nie musi ono kosztować dużo (ale może ;)).Wtedy nie strzelamy na ślepo zamawiając różne modele i szukając właściwego.
Problemy z uciskiem szukałbym w pozycji, warto podstawową konfigurację roweru przeprowadzić samemu wg podstawowych zasad:
http://www.youtube.com/watch?v=FAl_5e7bIHk
[ Dodano: 19-01-2012, 15:49 ]
A i jak 1h siedzisz w siodle to nie dziw się, że dupa boli . Trzeba dać 4em literom trochę odpocząć i wstawać.
Podpis: Każda meta to początek nowego wyścigu.
Warsaw Triathlon Team
|
|
| |
|
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 19-01-2012, 15:57 Temat postu: |
Ale jak po ustawieniu pozycji dalej przyrodzenie dretwieje, to szukasz dalej i w koncu zaczynasz myslec, ze to moze siodlo.
Dlatego tez w mojej odpowiedzi pozycja byla przed siodlem.
Gdyby tylko dupa bolala to pol biedy, problemem bylo dretwiejace przyrodzenie, a nie da rady 3 godziny jechac na stojaco.
|
|
| |
|
elim
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 19-01-2012, 16:03 Temat postu: |
Ok. Jak problem z przyrodzeniem jest przy "zwykłej" szosowej pozycji to też głównie stawiałbym na ustawienie roweru.
Podpis: Każda meta to początek nowego wyścigu.
Warsaw Triathlon Team
|
|
| |
|
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 19-01-2012, 17:01 Temat postu: |
| Cytat: | Czy należy siedzieć w taki sposób, aby opierać się na pośladkach (odchylić lekko plecy do tyłu -> taki mały garb albo lekki "koci grzbiet") czy może trzeba "wgnieść" się w nos siodełka maksymalnie prostując plecy ?
|
W teorii powinno się pedałować tak szybko, żeby siodełko nie było Ci potrzebne i tylko lekko podpierało
Podpis: Being perfect is not about winning …it is about being able to look your friends in the eye and know that you didn’t let them down, because you told them the truth ... if you can do that with joy in your heart … then you’re perfect.
Mój Blog - Zapraszam!
Ironman C/S Polska
|
|
| |
|
nodun
Admin
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 19-01-2012, 17:13 Temat postu: |
Ja wczoraj dostałem paczkę z John Cobb V-Flow Max, kupiłem tutaj http://www.fit4bike.com/ (Hiszpania), wyszło 614 zł z przesyłką. Niestety nie wiem jeszcze jak się jeździ na nim bo aura nie sprzyja a trenażera w domu brak.
Podpis: 10k 44:07 (2011) HIM: 5:53:29 (Borówno 2011)
"Vegetarian" is an old indian word for bad hunter
|
|
| |
|
drummer
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 19-01-2012, 18:50 Temat postu: |
Z USA można kupić ISM z przesyłką za około 100$, co daje obecnie 333zł. Ja kupuję na bank w ciągu najbliższych 2 miesięcy, więc może jakiś wspólny zakup zrobimy?
Podpis:
|
|
| |
|
emilpe
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Marek
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 19-01-2012, 20:17 Temat postu: |
| nodun napisał/a: | W teorii powinno się pedałować tak szybko, żeby siodełko nie było Ci potrzebne i tylko lekko podpierało |
Ze samą sztycą jeździsz ?
Podpis:
|
|
| |
|
ironsimon
Członek Iroman C/S Polska
|
|
|