Użytkownik:
Hasło:
Zaloguj mnie automatycznie przy każdej wizycie:
Strona Główna Portal FAQ Szukaj Użytkownicy Grupy Kalendarz Imprez Rejestracja Zaloguj Download

Tagi tematu: co, cwiczyc, kiedy, silownia

xTRI.pl - Triathlon Forum Strona Główna » Forum ogólne » Trening » Siłownia - co ćwiczyć i kiedy
Wiadomość
Autor

Wysłany: 06-07-2010, 09:35    Temat postu: Siłownia - co ćwiczyć i kiedy
Otwieram temat jw. Przyznam się, że - choć przekonany o konieczności wykonywania ćwiczeń siłowych - często je zaniedbuję.
Kiedy wplatać ćwiczenia siłowe w nasze 3 dyscypliny, aby się nie zajechać? Ja np. jak za dużo zrobie siłowni jednego dnia, to nawet przez 2-3 następne dni jestem przymulony, i wytrzymałka przez to leży.
Myślę, że dobrym rozwiązaniem może być siła ćwiczona bezośrednio po niewyczerpującym treningu wytrzymałościowym, ale w małych porcjach - do kwadransa jednorazowo, czyli 3-4 razy w tygodniu.
Jakie Wy, Szanowni, młodzi forumowicze, macie z tym doświadczenia, tzn. KIEDY i CO?

Podpis:

Pyra
Moderator

Wiadomość
Autor

Wysłany: 06-07-2010, 10:12    Temat postu:
Ja staram się trzy razy w tygodniu na siłkę dupcie zaprowadzić. Chociaż w okresie wakacyjnym różnie to wychodzi :) Dzisiaj np. odpuszczam siłkę i spinning tam i wybiorę się chyba pojeździć z dwie godzinki po wiadomych terenach:)

Podpis:
SkarpetyKompresyjne.PL - Najlepsza kompresja pod jednym dachem
Eddie
Członek IM 2010

Wiadomość
Autor

Wysłany: 06-07-2010, 11:39    Temat postu:
Ja z kolei uwazam osobiscie, ze silownia to jest dobra w okresie przygotowawczym, czyli w zime. Wtedy jest sens pojsc na silownie raz albo maksymalnie dwa razy i doprawic do sauna :) A tak to lepiej cwiczyc sile juz w konkretnej dyscyplinie, np. robiac sile biegowa :)

Podpis:
Being perfect is not about winning …it is about being able to look your friends in the eye and know that you didn’t let them down, because you told them the truth ... if you can do that with joy in your heart … then you’re perfect.

Mój Blog - Zapraszam!

Ironman C/S Polska
nodun
Admin

Wiadomość
Autor

Wysłany: 06-07-2010, 13:18    Temat postu:
Zgadzam się z nodunem, tri to jednak dyscyplina wytrzymałościowa i tak powinien wyglądać nasz trening. Nie możemy jednak spędzać nad tym treningiem 12 miesięcy w roku. Ja w tym roku październik listopad i grudzien poswiecam na zbudowanie odpowiedniej siły.

potem już tylko podtrzymanie.

Podpis:
Aktualnie na moim blogu:Raport Startowy - 5 Poznań Półmaraton.

www.PoznanMultisportTeam.pl - Mój team
www.XDU-Poznan.pl - Moja impreza
foka

Wiadomość
Autor

Wysłany: 06-07-2010, 13:42    Temat postu:
I co w pozostałych miesiącach nie chodzicie na siłkę ? Bo mam wrażenie, że gdyby nie to to moje przemiany kataboliczne by postępowały w szalonym tempie...

Podpis:
SkarpetyKompresyjne.PL - Najlepsza kompresja pod jednym dachem
Eddie
Członek IM 2010

Wiadomość
Autor

Wysłany: 06-07-2010, 13:43    Temat postu:
W pozostałych miesiacach tylko trening podtrzumujący. W nadchodzącym sezonie chciałbym tez wziąć się za dzwon (nie wiem jak to sie nazywa dokłądnie) taki ciezar z uchem.

Podpis:
Aktualnie na moim blogu:Raport Startowy - 5 Poznań Półmaraton.

www.PoznanMultisportTeam.pl - Mój team
www.XDU-Poznan.pl - Moja impreza
foka

Wiadomość
Autor

Wysłany: 18-11-2010, 21:57    Temat postu:
Przeniesiony z "Co dziś zrobiłeś"

Normalnie chyba, też zacznę od grudnia na siłowni realizować w końcu jakiś przemyślany plan z którejś z książki Friela :)

Podpis:

Eddie
Członek IM 2010

Wiadomość
Autor

Wysłany: 18-11-2010, 22:04    Temat postu:

wczoraj lub dziś miałem być na siłowni, chyba też nie lubię ciężarów bo nie byłem, ale od grudnia to muszę

Podpis:
IM 12:14:03 BORÓWNO 2010 - MARATON 4:40
1/2IM 5:32:50 Susz 2010 - PÓŁ MARATON 1:47
Łukasz Kiełbowicz

Wiadomość
Autor

Wysłany: 18-11-2010, 22:11    Temat postu:

Dobra, skoro wszyscy tak nie lubimy ciężarów, to może ktoś kto ma doświadczenie z planami Friela wypowie się, dla celów motywacyjnych :), kiedy pojawią się jakieś efekty? Puki co od dziś miałem pierwszy trening bez zakwasów - zawsze coś :)

Podpis:
Pzdr,Paweł

Every journey begins with a first step

Półmaraton Żywiec 2011 01:37:25 | Cracovia Maraton 2010 03:42:59

dragonfly

Wiadomość
Autor

Wysłany: 19-11-2010, 14:02    Temat postu:
Moje zdanie na temat siłowni jest takie jak nodun, napisał najlepiej jest chodzić w okresie przygotowawczym do sezonu. I ćwiczyć obwodem stacyjnym ze swojego doświadczenia wiem że np. u mnie jak było za dużo siłowni stawałem się mniej dynamiczny i elastyczny co przekładało się na technikę na pływaniu i biegu

Podpis:
odważni żyją krótko, inni wcale
jankes99
Członek KS UAM Triathlon Poznań

Wiadomość
Autor

Wysłany: 29-03-2011, 07:38    Temat postu:
warto nie popełniać kilku błędów na siłowni:
http://kobieceprawdy.pl/a...na_silowni.html

Podpis:

markettta

Wiadomość
Autor

Wysłany: 29-03-2011, 10:20    Temat postu:
Ja zawsze siłownie dodaje do treningu. No może siłownie to za dużo powiedziane, ale są to ćwiczenia mające na celu poprawić budowę fizyczną czyli jak ja to mówię krzepę :-)
W okresie przygotowawczym ćwiczenia siłowe robię dwa razy w tygodniu, a później dla podtrzymania formy tylko raz w tygodniu.

Friel, zaleca robić ćwiczenia siłowe przez cały sezon. Wydaje mi się, że jest to bardzo ważne dla rozwoju mięśni antagonistycznych. Szczególnie jeżeli ktoś pływa np. tylko kraulem - jak ja (żaba odpada ze względu na kręgosłup).
I najważniejsze, żeby się rozciągać bo można sobie sporo skrócić zakres ruchów rękami, co może bardzo przeszkadzać w pływaniu.

Podpis:

pavoolon

Wiadomość
Autor

Wysłany: 29-03-2011, 16:14    Temat postu:
U mnie było/jest tak:

W okresie Listopad-Grudzień - 3x w tygodniu (przed treningiem)
W okresie Styczeń-Luty - 2x w tygodniu (przed treningiem)
W okresie Marzec - Maj - 1x w tygodniu (w dzień w którym mam regeneracje)

Podpis:
Żywienie w Sporcie --> www.icds.info/

Mój Blog - http://ironman-race.blogspot.com/

MrowaTheLegend

Wiadomość
Autor

Wysłany: 11-04-2011, 16:09    Temat postu:
Dokładnie wg. mnie siłownia powinna być w cyklu rocznym.
Zgodzę się z tym że zimą można bardziej się skupić nad rozwojem siły, a w sezonie wytrzymałością siłową.
Ja przynajmnej stosuje się do tej taktyki. Gdy nie mam czasu wyjść na siłownie to staram się wykonywać szybkie ćwiczenia gdzie popadnie

Np czekając na tramwaj na krawężniku wykonuje ćwiczena na łydki z plecakiem na sobie pełnym gratów (laptop, ladowarka,papiery).
Można kombinować jak się nie ma czasu na siłkę.

Podpis:

Lukash_

Wiadomość
Autor

Wysłany: 11-04-2011, 16:53    Temat postu:
Lukash_ napisał/a:

...
Np czekając na tramwaj na krawężniku wykonuje ćwiczena na łydki z plecakiem na sobie pełnym gratów (laptop, ladowarka,papiery).
...

Ja wtedy się rozciągam :), a ludzie się nie nudzą i popatrzą na wariata.

Podpis:

jeglin
Członek WTT

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu   Strona 1 z 4

Skocz do: