Użytkownik:
Hasło:
Zaloguj mnie automatycznie przy każdej wizycie:
Strona Główna Portal FAQ Szukaj Użytkownicy Grupy Kalendarz Imprez Rejestracja Zaloguj Download

Tagi tematu: biegow, redukcja

xTRI.pl - Triathlon Forum Strona Główna » Forum ogólne » Trening » Kolarstwo » Redukcja biegów
Wiadomość
Autor

Wysłany: 15-08-2011, 18:31    Temat postu: Redukcja biegów
Jako, że, jak kiedyś celnie zauważył Łukasz, o rowerach wiem tyle, że najszybsze są czerwone to mam durne pytanie:

Czy są jakieś zasady dotyczące szybkiej redukcji biegu na podjazdach???? (nie wiem - najpierw przód, później tył albo coś tym stylu?)
Jeśli to istotne to z przodu mam 3 blaty więc jest co redukować.

W Polanicy w takich momentach dwukrotnie zgubiłem łańcuch. Oczywiście samej redukcji dokonywałem na "łapu-capu".

Podpis:
10k-44:28 (2011); 21,1k-1:40:44 (2010); 42,2k-4:23:47 (2010); HIM-6:23:49 (Czechman 2011)

Per aspera ad astra...
Motylop

Wiadomość
Autor

Wysłany: 15-08-2011, 19:07    Temat postu:
Słyszałem od bardziej doświadczonych kolarzy, że na podjazdach nie zmienia się biegu, tylko przed podjazdem, bo inaczej... może spaść łańcuch :-P

Podpis:
Cel 2012 - Susz 1/2 IM <4:45:00
Marek

Wiadomość
Autor

Wysłany: 15-08-2011, 19:12    Temat postu:
Mozna zmieniac biegi, ale z glowa. Jezeli zmieniasz blat z przodu, to lepiej przed podjazdem. Z tylu zmieniaj biegi o 1 zebatke i nie zmieniaj ich, jak mocno pracujesz pedalami.

Podpis:
No one ever says let's play triathlon!
elim
Członek TriCity Triathlon Team

Wiadomość
Autor

Wysłany: 15-08-2011, 19:34    Temat postu:
ja tam nauczyłem się zmieniać bieki adekwatnie do kadencji. i najpier jadę wszystko z tyłu dopiero potem przód ale wtedy tył się nakręca przynajmniej o 1 przełozenie

Podpis:
1/2 IM 4:19
IM 9h15
maraton 2:38
1/2 maraton 1h12:21
mkon
Członek IM 2010

Wiadomość
Autor

Wysłany: 16-08-2011, 13:03    Temat postu:
Łatwo powiedzieć, ze nie można zmieniać biegu na podjazdach ;)))
Niestety praktyka dnia codziennego mnie do tego zmusza.
Rozumiem, że wrzucanie na wyższy z tylu moze pomoc przy redukcji przodu?;)

Podpis:
10k-44:28 (2011); 21,1k-1:40:44 (2010); 42,2k-4:23:47 (2010); HIM-6:23:49 (Czechman 2011)

Per aspera ad astra...
Motylop

Wiadomość
Autor

Wysłany: 16-08-2011, 13:45    Temat postu:
Motylop napisał/a:
Łatwo powiedzieć, ze nie można zmieniać biegu na podjazdach ;)))
Niestety praktyka dnia codziennego mnie do tego zmusza.
Rozumiem, że wrzucanie na wyższy z tylu moze pomoc przy redukcji przodu?;)

Wg moich doświadczeń sztuczka polega na tym, żeby w momencie zmiany biegu (niezależnie przód czy tył) zmniejszyć nacisk na pedały - do poprawnej zmiany wystarczy max 1 obrót korby, więc nie ma problemu, że się przez to zatrzymasz czy stracisz dużo prędkości - zresztą po jakimś czasie to tak wchodzi w krew i już się tę utratę prędkości automatycznie niweluje trochę wcześniejszą redukcją ;-)

Za zmniejszenie nacisku przerzutki i łańcuch podziękują Ci też dłuższą współpracą :)

Podpis:

kptBurek

Wiadomość
Autor

Wysłany: 23-08-2011, 17:13    Temat postu:
Przed podjazdem łańcuch nie może być na dużym napięciu, bo rzeczywiście istnieje ogromne ryzyko że po prostu spadnie.
Ja osobiście uważam że zmiany należy robić na podjazdach, ale z głową. Napięcia nie mogą być za duże i tyle, siła pedałowania również.
Jeżeli chcesz np wyrwać do przodu redukujesz, jak zwalniasz dajesz większy bieg.
A zatem konkluzja: " Zmiana biegu jest jak najbardziej wskazana, w zależności co w danym momencie chcesz zrobić, odpocząć czy przycisnąć. Byle by nie przeginać"

Podpis:

Lukash_

Wiadomość
Autor

Wysłany: 01-10-2011, 15:41    Temat postu:
Podjazdy zazwyczaj pokonuje na takich przełożeniach aby noga cały czas się spokojnie kręciła, a nie że depcze po pedałach (kadencja 40 obr/min), a predkość spada mi poniżej 10 km/h a tętno wskakuję około 180 uderzeń ! Nic na siłę.

Podpis:

matteo

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu  

Skocz do: