Użytkownik:
Hasło:
Zaloguj mnie automatycznie przy każdej wizycie:
Strona Główna Portal FAQ Szukaj Użytkownicy Grupy Kalendarz Imprez Rejestracja Zaloguj Download

Tagi tematu: przelewy, zagraniczne

xTRI.pl - Triathlon Forum Strona Główna » Forum ogólne » Multisportowe różności » Przelewy zagraniczne
Wiadomość
Autor

Wysłany: 19-01-2012, 20:59    Temat postu: Przelewy zagraniczne
Witam,

Powoli zbliża się termin uiszczenia opłaty startowej za Czechmana i chce uniknąć ubiegłorocznego błędu (czyt: opłaty 96 zł za przelew w Euro w banku BPH)

Idą za radą z zeszłego roku założyłem w tym celu Eurokonto w ING (i tak było mi potrzebne więc Czechman tylko przypieczętował sprawę). Wg informacji uzyskanych w banku europrzelew kosztuje jedynie 5 zł. Spełnionych musi być jednak kilka warunków, min:

- konto odbiorcy musi być prowadzone w EURO - wtedy przelew traktowany jest jako "europrzelew" a nie przelew walutowy (który kosztuje od 50-200 zł w zależności od banku)
- w "europrzelewie" nie da się ustawić kosztów przelewu jako "OUR" a jedynie "SHA" - oznacza to, że koszty przelewu dzielone są na wpłacającego (po stronie polskiej) i na beneficjenta (koszty po stronie czeskiej)

I tu pojawiają się pytania do osób zorientowanych w sektorze bankowym lub które mają w swoim życiorysie tego typu płatności:
- jak poznać czy konto odbiorcy prowadzone jest w Euro?
- domyślam się, że w przypadku wpłaty tych 55 EURO w wariancie "SHA" na konto odbiorcy wpłynie niepełna kwota. Co robić w takiej sytuacji? Wpłacić więcej? Jeśli tak to o ile? Czy też założyć, że organizator przewidział taką sytuację i liczy się z tym, że dostanie na przykład 50 a nie 55?

Podpis:
10k-44:28 (2011); 21,1k-1:40:44 (2010); 42,2k-4:23:47 (2010); HIM-6:23:49 (Czechman 2011)

Per aspera ad astra...
Motylop

Wiadomość
Autor

Wysłany: 19-01-2012, 21:52    Temat postu:
Aby zrobić przelew SEPA, o którym piszesz, rachunek adresata nie musi być prowadzony w euro - środki mogą zostać przeliczone na walutę rozliczeniową rachunku beneficjenta według kursu kupna danego banku. Co więcej, mogą one być wysyłane z innego rachunku niż w euro.

Współdzielenie kosztów (SHA) oznacza, że bank odbiorcy może pobrać prowizję, ale nie musi - standard na rynku jest różny. Jeśli jednak w ogóle chcesz zrobić przelew, o którym mowa, powinieneś sprawdzić czy bank odbiorcy jest członkiem systemu SEPA.

Czy odbiorca jest przygotowany, że kwota przelewu zostanie pomniejszona o ewentualną prowizję banku? Tego nie wiem - może odpowie Ci ktoś, kto płacił w ten sposób za zagraniczne zawody. Osobiście wolałbym zapłacić kartą:)

Podpis:

michal.sa

Wiadomość
Autor

Wysłany: 19-01-2012, 23:38    Temat postu:
Zadzwon, albo napisz do orga, to Ci odpowiedza na wszystkie te pytania.

Motylop private banking rozwiazalby te wszystkie problemy, bo nie skasowaliby Cie nic za przelew... ;-)

Podpis:
No one ever says let's play triathlon!
elim
Członek TriCity Triathlon Team

Wiadomość
Autor

Wysłany: 20-01-2012, 00:21    Temat postu:
elim napisał/a:
Zadzwon, albo napisz do orga, to Ci odpowiedza na wszystkie te pytania.

Motylop private banking rozwiazalby te wszystkie problemy, bo nie skasowaliby Cie nic za przelew... ;-)

Wiesz jaka to rozmowa z Czechami - ja nie znam czeskiego, oni nie znają polskiego i żadne z nas nie zna angielskiego...
Liczę na to, że ktoś z was ma tego typu doświadczenia w płatnościach zagranicznych - w końcu wiele osób tutaj miało okazję startować za granicą

Aż sobie wygooglowałem:

"Strona zajmuje się zagadnieniami związanymi z: Private Banking, Wealth Management, Bankowością Prywatną - usługami bankowymi dla Klientów Zamożnych"

Elim jaja sobie ze starego człowieka robisz ;P

Podpis:
10k-44:28 (2011); 21,1k-1:40:44 (2010); 42,2k-4:23:47 (2010); HIM-6:23:49 (Czechman 2011)

Per aspera ad astra...
Motylop

Wiadomość
Autor

Wysłany: 20-01-2012, 01:10    Temat postu:
Przymruzenia nie widziales?

[ Dodano: 20-01-2012, 08:41 ]
No to moze wyslij im maila przetlumaczonego przez Google Translate...

Podpis:
elim

Wiadomość
Autor

Wysłany: 20-01-2012, 11:19    Temat postu:
Elim idź do banku (np. bzwbk) i powiedz Pani w okienku, że chcesz przelać tyle i tyle na takie konto czeskiego banku i będziesz wszystko wiedział :D

Podpis:
Being perfect is not about winning …it is about being able to look your friends in the eye and know that you didn’t let them down, because you told them the truth ... if you can do that with joy in your heart … then you’re perfect.

Mój Blog - Zapraszam!

Ironman C/S Polska
nodun
Admin

Wiadomość
Autor

Wysłany: 20-01-2012, 12:36    Temat postu:
Każdy bank nalicza opłaty inaczej, a nawet w ramach banku jest różnie. Zadzwoń więc na infolinię ING i po potwierdzeniu tożsamości zadaj wszystkie te pytania. Jeżeli póżniejsze koszty będą niezgodne z tym co się dowiedziałeś na infolinii to będzie to podstawą do złożenia reklamacji i zwrócą Ci kasę - przerabiałem ostatnio podobną historię.

Podpis:

modus
Członek WTT

Wiadomość
Autor

Wysłany: 20-01-2012, 13:28    Temat postu:
nodun napisał/a:
Elim idź do banku (np. bzwbk) i powiedz Pani w okienku, że chcesz przelać tyle i tyle na takie konto czeskiego banku i będziesz wszystko wiedział :D

Ale to nie ja mam problem... tylko Motylop.

Podpis:
elim

Wiadomość
Autor

Wysłany: 20-01-2012, 13:31    Temat postu:
Mam internetowe konto złotówkowe w Citibanku i robię przelewy zagraniczne bez problemu i jakiejkolwiek prowizji. Jedynym utrudnieniem jest to, że dodanie odbiorcy zagranicznego wymaga telefonu do tzw. Citiphone, gdzie trzeba przedyktować operatorowi wszystkie dane odbiorcy i przelewu, po czym odbiorca jest dodawany do listy i przy następnym logowaniu widoczny w systemie. Robiłem przelewy do USA, Austrii, Włoch i innych krajów jednak nigdy do Czech - nie powiem czy na 100% można wysłać przelew w koronach... Zadzwonię i zapytam o przelew do Czech.

Podpis:

dag

Wiadomość
Autor

Wysłany: 20-01-2012, 13:35    Temat postu:
elim, moje niedopatrzenie, w takim razie motylop Ty idź. Elim nie musisz :D

Podpis:
Being perfect is not about winning …it is about being able to look your friends in the eye and know that you didn’t let them down, because you told them the truth ... if you can do that with joy in your heart … then you’re perfect.

Mój Blog - Zapraszam!

Ironman C/S Polska
nodun
Admin

Wiadomość
Autor

Wysłany: 20-01-2012, 13:46    Temat postu:
Dzwoniłem i przy okazji dowiedziałem się, że już nie jest za darmo:-( Tak więc do Czech i każdego innego kraju bez problemu, prowizja 0,25% kwoty transakcji, minimalnie 10,00 zł czyli przy opłacie za tri wyjdzie 10.

Podpis:

dag

Wiadomość
Autor

Wysłany: 20-01-2012, 17:40    Temat postu:
Nodun, chyba nie do końca się zrozumieliśmy.
Wiem ile mnie będzie kosztował przelew - dokładnie 5 zł, ani mniej, ani więcej.
Natomiast wysłać przelew mogę jedynie w opcji "SHA" (pewnie od shared) - czyli ING zabiera moje pięć złoty i jest zadowolone, natomiast ewentualne banki pośredniczące czy bank końcowy mogą obciążyć dodatkowymi kosztami odbiorce - i w takiej sytuacji odbiorca nie dostanie na konto pełnej kwoty.

W zeszłym roku sam zasugerowałeś konto walutowe z opcją europrzelewu - miałem nadzieję, że masz to przećwiczone i będziesz dokładnie wiedział jak to jest z tymi przelewami ;)

Podpis:

Per aspera ad astra...
Motylop

Wiadomość
Autor

Wysłany: 20-01-2012, 19:29    Temat postu:
W przypadków przelewów SEPA nie występują koszty banków pośredniczących. Prowizja dla banków korespondentów pojawia się dopiero przy zwykłych przelewach walutowych.

Jedyny koszt jaki może (ale nie musi) ponieść odbiorca przelewu SEPA, to opłata banku za przyjęcie - równie niska, co przy wysyłaniu.

Podpis:

michal.sa

Wiadomość
Autor

Wysłany: 21-01-2012, 19:59    Temat postu:
michal.sa napisał/a:
W przypadków przelewów SEPA nie występują koszty banków pośredniczących. Prowizja dla banków korespondentów pojawia się dopiero przy zwykłych przelewach walutowych.

Jedyny koszt jaki może (ale nie musi) ponieść odbiorca przelewu SEPA, to opłata banku za przyjęcie - równie niska, co przy wysyłaniu.

Dzięki. To właśnie chciałem usłyszeć ;)

Podpis:

Per aspera ad astra...
Motylop

Wiadomość
Autor

Wysłany: 27-01-2012, 09:23    Temat postu:
Cytat:
Natomiast wysłać przelew mogę jedynie w opcji "SHA" (pewnie od shared) - czyli ING zabiera moje pięć złoty i jest zadowolone, natomiast ewentualne banki pośredniczące czy bank końcowy mogą obciążyć dodatkowymi kosztami odbiorce - i w takiej sytuacji odbiorca nie dostanie na konto pełnej kwoty.

W zeszłym roku sam zasugerowałeś konto walutowe z opcją europrzelewu - miałem nadzieję, że masz to przećwiczone i będziesz dokładnie wiedział jak to jest z tymi przelewami ;)

Generalnie rzecz biorąc, to można założyć, że nie będzie banku korespondenta, bo ing jest dużą instytucją :lol: i wymienione klucze swiftowe ze wszystkimi innymi większymi instytucjami i na terenie EU nie powinno się zdarzyć aby przelew szedł przez korespondenta. Natomiast jeżeli chodzi o koszty obsługi przelewów przychodzących w czechach, to musisz mieć info od organizatora po stronie czeskiej w jakiej wysokości są one pobierane i czy są pobierane z kwoty dokonanego przelewu, czy tez może z rachunku im potem pobierają.

Jak już ktoś naopisał przelew nie musi być z rach EUR na EUR tyl;ko waluta przelewu musi być EUR, żeby kosztował on 5PLN :)

Jak coś to dawaj na prv :)

Podpis:
Goal: MP na dystansie długim w Radkowie - ukończyć i przeżyć :)
shtoor

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu   Strona 1 z 2

Skocz do: