Użytkownik:
Hasło:
Zaloguj mnie automatycznie przy każdej wizycie:
Strona Główna Portal FAQ Szukaj Użytkownicy Grupy Kalendarz Imprez Rejestracja Zaloguj Download

Tagi tematu: nog, praca

xTRI.pl - Triathlon Forum Strona Główna » Forum ogólne » Trening » Pływanie » Praca nóg
Wiadomość
Autor

Wysłany: 09-01-2012, 21:16    Temat postu: Praca nóg
Postanowiłem rzucić sobie wyzwanie i wystartować w triathlonie, im jednak bardziej się zagłębiam w tematykę, tym więcej wątpliwości :) Pływam od dziecka, zawsze uczony byłem pracy nóg ,,machać jak najbardziej żeby rozpluskiwać wodę najmocniej jak się da". Obejrzałem ostatnio relację z Ironmana i mocno zastanowiły mnie ujęcia spod wody, miałem wrażenie, że wszyscy pływają czymś w stylu 1 kopnięcie na 1 ruch ramion. Mógłby ktoś napisać jak poprawnie pracować nogami, czy to zależy też od wytrenowania albo dystansu? Dzięki za pomoc! :)

Podpis:

bartosz

Wiadomość
Autor

Wysłany: 09-01-2012, 23:33    Temat postu:
Wielu zawodników pływa właśnie w taki sposób. Nie tylko triathlonistów ale także pływaków pływających na średnich i długich dystansach. Związane jest to z tym że praca nóg zabiera stosunkowo dużo energii w porównaniu do napędu.
U triathlonistów ma to jeszcze o tyle duże znaczenie, że nogi będą nam potrzebne w pozostałych dwóch dyscyplinach.
Aby uświadomić jak wygląda technika jedno-uderzeniowa wrzucam filmik z pływaczką Laure Manaudou ( ujęcie podwodne 1.23 )

Podpis:

ironsimon
Członek Iroman C/S Polska

Wiadomość
Autor

Wysłany: 10-01-2012, 09:40    Temat postu:
ale zapiżdżają kobitki

to się czesto nazywa dwutakt - bardzo lubie tak pływać, uderzasz tą nogą, którą robisz chwyt wody

Podpis:
Dzięki! Razem damy radę!

Moje endorfinki 2011:
Swim 400 m - 6:25
Run 10 km - 43:20
Siedlce - 1:02
Susz sprint - 1:25
Górzno olimp - 2:39
mat
Członek WTT

Wiadomość
Autor

Wysłany: 10-01-2012, 11:19    Temat postu:
Dzięki temu zwiększa się siła pociągnięcia oraz rotacji barków.
Na dłuższych dystansach nie jest to wcale takie głupie.
Jak widać na filmie skuteczne już od 400m! A jak Wiadomo Manaudou to im dłuższy był dystans tym była lepsza.

Podpis:

ironsimon
Członek Iroman C/S Polska

Wiadomość
Autor

Wysłany: 15-04-2012, 16:10    Temat postu:
Wydaje mi się, że sama praca nóg w tworzeniu napędu na nie wiele się zdaje.
Popływajcie samymi nogami to się przekonacie.

Mimo wszystko jest bardzo istotna ponieważ pomaga w utrzymaniu odpowiedniej pozycji w wodzie - między innymi podczas podczas rotacji.
Tak naprawdę to jest kwestia ind. wyczucia. Ja pływam 4 kopnięcia / 1 cykl ramion i tak naprawdę tylko w momencie kiedy mocniej odwracam ciało na lewy bok - ponieważ nabieram powietrze tylko z prawej strony. Znacznie mocniej skręcam ciało na lewą stronę ciągnąć lewą ręką niż podczas pociągnięcia prawą ręką.

Ale ekonomizacja przede wszystkim dlatego nie ma co tak machać tymi nogami - bardziej funkcja "podporowa"

Podpis:
www.sklepcityzen.pl - sprzęt sportowy

50m 23,88 / 100m 52,74 / 1500m 17'30
10k 39'22 / 21,1k 1:24'15 / 42,2k 3:12'37
sprint 8.07.2012
rsh

Wiadomość
Autor

Wysłany: 16-04-2012, 08:40    Temat postu:
No nie do końca tak jest, że nie pracuje się mocno nogami na długich dystansach. Wystarczy popatrzeć jak pływa się 10 km. I kobiety i mężczyźni mocno nogami pracują i nie jest to tylko "podpora".

Podpis:

Dark44

Wiadomość
Autor

Wysłany: 16-04-2012, 08:58    Temat postu:
Oczywiście nie jest to jedno jedyne słuszne rozwiązanie. Wydaje się jednak skuteczne jeśli masz w perspektywie jeszcze 180km na rowerze i maraton ; )

Podpis:
www.sklepcityzen.pl - sprzęt sportowy

50m 23,88 / 100m 52,74 / 1500m 17'30
10k 39'22 / 21,1k 1:24'15 / 42,2k 3:12'37
sprint 8.07.2012
rsh

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu  

Skocz do: