Użytkownik:
Hasło:
Zaloguj mnie automatycznie przy każdej wizycie:
Strona Główna Portal FAQ Szukaj Użytkownicy Grupy Kalendarz Imprez Rejestracja Zaloguj Download

Tagi tematu: na, pozycja, rowerze.

xTRI.pl - Triathlon Forum Strona Główna » Forum ogólne » Trening » Kolarstwo » Pozycja na rowerze.
Wiadomość
Autor

Wysłany: 02-07-2010, 20:13    Temat postu: Pozycja na rowerze.
Pozycja na rowerze jest często tematem któremu poświęca się w Polsce w mojej opinii o wiele za malo uwagi... Dzieciaki jeżdżą na szosówkach powyginane jak precle.

W zwiazku z przygotowaniami do Vialle Half Iron Triathlon (jest temat w dziale Multisport na Świecie) dopracowuje moją pozycję. Zamieściłem filmik na YT zeby eksperci ze slowtwitch.com mogli się trochę popastwić.

Ponizej ten sam filmik dla was. Zapraszam do dyskusji. Rzut oka z zewnątrz jest bardzo mile widziany.

Podpis:
Aktualnie na moim blogu:Raport Startowy - 5 Poznań Półmaraton.

www.PoznanMultisportTeam.pl - Mój team
www.XDU-Poznan.pl - Moja impreza
foka

Wiadomość
Autor

Wysłany: 02-07-2010, 21:35    Temat postu:
ja to się mało znam więc napiszę co mi się wydaje
- kąt nogi dobry więc wysokość siodełka odpowiednia
- kąt rąk <90' barki wysunięta za łokieć, nie wiem czy nie będzie bolało (ale to niecałe 3h ;-) )

Ja zmieniłem mostek na taki z regulowanym kątem i obróciłem go w celu obniżenia kierownicy. U ciebie prawdopodobnie starczy obrócić ten mostek co masz i kierownica się obniży, pytanie czy taka pozycja będzie dla ciebie komfortowa.

Jak piszę bzdury to proszę napisać dlaczego bo też będę dostrajał maszynę jak tylko przybędzie do naszego kraju :-D

Podpis:
IM 12:14:03 BORÓWNO 2010 - MARATON 4:40
1/2IM 5:32:50 Susz 2010 - PÓŁ MARATON 1:47
Łukasz Kiełbowicz

Wiadomość
Autor

Wysłany: 02-07-2010, 21:40    Temat postu:
no i mam nadzieję, że patrzysz pod koła bo jesteś na rolkach :roll:

Podpis:
Łukasz Kiełbowicz

Wiadomość
Autor

Wysłany: 02-07-2010, 21:40    Temat postu:
Masz racje z moskiem. Ja po obejrzeniu filmu zdecydowanie uznałem, że obniżenie kokpitu (lowering my front end - tak mi napewno napiszą amerykańce) jest koniecznością. Mostek jest już w niższej pozycji.

Co do kąru rąk to masz na myśli kąt w stawie łokciowym - kośći przeramienna i ramienna są odchylone od siebie o więcej niz 90stopni racja?
Jechalem tak przez godzinę i było super w porównaniu do poprzednich ustawień więc myśle że to jest akurat dla mnie optymalne.

Podpis:

foka

Wiadomość
Autor

Wysłany: 02-07-2010, 21:49    Temat postu:
foka napisał/a:

Co do kąru rąk to masz na myśli kąt w stawie łokciowym - kośći przeramienna i ramienna są odchylone od siebie o więcej niz 90stopni racja?
.

racja - nie przyuważyłem, że dłonie masz nisko (kość przed ramienna nie jest w poziomie).
Chodziło mi o to, że staw barkowy masz wysunięty przed staw łokciowy. Wydaje mi się, że po pływaniu możesz odczuwać dyskomfort w stawie barkowym.

Z obniżaniem mostka trzeba uważać, ponieważ nie zawsze optymalna pozycja aero jest optymalną dla naszego aktualnego stanu ciała. Jak ustawiłem sobie pozycję tak, że miałem ciało równolegle do asfaltu to mnie korzonki złapały i musiałem jechać wyprostowany :-?

Podpis:
Łukasz Kiełbowicz

Wiadomość
Autor

Wysłany: 03-07-2010, 10:17    Temat postu:
Amerykanie stwierdzili jednogłośnie że mam za wysokie siodło i muszę skorygować położenie pięty w dolnej fazie cyklu pedałowania. Dodatkowo kokpit jest za krótki ( a ja nie mam jak go wydłużyć).

Podpis:

foka

Wiadomość
Autor

Wysłany: 03-07-2010, 21:42    Temat postu:
to już dłuższych mostków nie robią? pokażę ten filmik chłopakom jak będą stroili maszynę pode mnie

Podpis:
Łukasz Kiełbowicz

Wiadomość
Autor

Wysłany: 13-07-2010, 09:59    Temat postu:
z wydłużaniem chodzi o wydłużenie dystansu miedzy przyłożeniem dłoni a podłokietnikami.

W ten weekend miałem okazję sporo pojeździć i piątkowa wycieczka do mojej dziewczyny (w planie 150) po około 120mprzerodziła się w rzeź. Przez za wysokie siodło, które powodowało kołysanie bioder (podciąganych przez mięsień lędźwiowy większy) i makabryczny ból pleców na wysokości tego mięśnia. Po obniżeniu było o niebo lepiej ale ból ustąpił dopiero jak się wysiedziałem następnego dnia.

Podpis:

foka

Wiadomość
Autor

Wysłany: 03-05-2011, 01:01    Temat postu:
ja poki co ide tylko w krotkie dystanse, po radach userow stwierdzilem, ze inwestycja w lemondke nie ma w moim wykonaniu sensu. zastanawiam sie przy tym jak lepiej trzymac rece jezeli chodzi o aerodynamike: na gorze czyli jakby na klamkach czy raczej "pod kierownica". i czy dobrze rozumiem, ze ewentualna zmiana pozycji za kierownica wplywa wylacznie na aerodynamike a nie jakakolwiek prace miesni? :roll:

Podpis:
nindża nie może być mientka
Bartek

Wiadomość
Autor

Wysłany: 03-05-2011, 14:04    Temat postu:
Pod

[ Dodano: 03-05-2011, 14:04 ]
Aczkolwiek sa wyjatki

Podpis:
No one ever says let's play triathlon!
elim
Członek TriCity Triathlon Team

Wiadomość
Autor

Wysłany: 03-05-2011, 14:26    Temat postu:
dzięki elim, czyli tak jak myślałem. pytanie raczej wzięło się z tego, że na filmach raczej wszyscy trymają kierę na górze, to właśnie mnie zdziwiło
mógłbyś coś więcej o tych wyjątkach?

Podpis:
nindża nie może być mientka
Bartek

Wiadomość
Autor

Wysłany: 03-05-2011, 15:12    Temat postu:
Chociazby na duzych zjazdach lepsza pozycje aerodynamiczna mozna uzyskac trzymajac kierownice przy mostku i zwinac sie w klebek niemalze siedzac na rurze, przed siodelkiem.

[ Dodano: 03-05-2011, 15:12 ]
Pytanie co to za filmy byly...

Podpis:
No one ever says let's play triathlon!
elim
Członek TriCity Triathlon Team

Wiadomość
Autor

Wysłany: 14-05-2011, 21:06    Temat postu:
Idąc za przykładem Foki postanowiłem nakręcić moją pozycję na rowerze i poprosić Was o pomoc w skorygowaniu błędów.

Podpis:

Marek

Wiadomość
Autor

Wysłany: 14-05-2011, 21:28    Temat postu:
Przydałoby się byś był bardziej wychylony nad przednie koło ale do tego potrzebna jest rama czasowa,choć wydaje się,że do pełni szczęścia wystarczyła by sztyca łamana(taka jak np. u foki)Nie wiem czy ramię z przedramieniem nie powinno tworzyć kąta prostego.Mogę się mylić,ekspertem nie jestem.Do tego sezonu jeździłem na zwykłej szosie z kierą czasową i też nie było źle.

Podpis:
www.sklepcityzen.pl -sprzęt sportowy
http://tempomlawa.pl/
twister

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu  

Skocz do: