| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 01-02-2012, 22:20 Temat postu: Poprawicie? Filmiki do analizy |
http://goo.gl/LCPPX
Link gdzie są 4 video. Bardzo bym prosił o spojrzenie i powiedzenie nad czym pracować najbardziej, co zmienić, wskazówki.
Wiem, że nie wszystko pewnie widać, ale jednak ja nawet nie widzę za bardzo bo po prostu nie nie znam.
Akurat dziś 3 miesiąc samodzielnej nauki minął.
Podpis:
|
|
| |
|
arathunku
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 01-02-2012, 22:34 Temat postu: |
Brak wysokiego lokcia tak na pierwszy rzut oka.
Podpis: No one ever says let's play triathlon!
|
|
| |
|
elim
Członek TriCity Triathlon Team
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 01-02-2012, 22:39 Temat postu: |
?! Czyli co, deskę w dłoń i paluszkami po wodze wodzić?
Podpis:
|
|
| |
|
arathunku
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 01-02-2012, 23:00 Temat postu: |
Lokciem po powierzchni wody, jakbys beczke toczyl. Wpisz "high elbow" na jutjubie.
Podpis: No one ever says let's play triathlon!
|
|
| |
|
elim
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 01-02-2012, 23:03 Temat postu: |
Właśnie od tamtej pory oglądałem filmiki, w porządku. Będę męczył ten wysoki łokieć. Dzięki! Anything more, nogi ogarnąć i wolniej pracować nimi?
Podpis:
|
|
| |
|
arathunku
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 01-02-2012, 23:09 Temat postu: |
Postaraj się mniej szamotać w wodzie - spokojne ruchy. Zrób wyleżenie zostawiając przednią rękę przed sobą.
Podpis: ------ __o
----_`\<,_
---(_)/ (_)
|
|
| |
|
BIKER303
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 01-02-2012, 23:59 Temat postu: |
ja tylko słyszę chlup chlup chlup jak zaiwaniasz ręką w wodę, bijesz ją i marnujesz energię na walkę z oporem - poćwicz wkładanie reki pod takim kątem (i aż do calego wyprostu w łokciu), który nie powoduje uderzania o powierzchnię, tylko jakby wsunięcie ręki poprzez powierzchnię.
do tego ręka wylatuje ci jak z procy (przy udzie) więc nie dziwne ze tak wali potem w wode. także oprócz włożenia też skup się na wyjęciu ręki i jej drodze niziutko i swobodniutko nad taflą wody.
nogi masz jakies pozaginane w kolanach.
i chyba za bardzo ręce idą do środka (krzyżowanie) a nie do przodu jakby w linii barków
ale za to jest rotacja
[ Dodano: 02-02-2012, 00:01 ]
co do nóg ja polecam pływanie dwutaktem (tak samo jak ręce)- na prawdę uspokaja technikę na dluższych dystansach
Podpis: Dzięki! Razem damy radę!
Moje endorfinki 2011:
Swim 400 m - 6:25
Run 10 km - 43:20
Siedlce - 1:02
Susz sprint - 1:25
Górzno olimp - 2:39
|
|
| |
|
mat
Członek WTT
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 02-02-2012, 10:30 Temat postu: |
Jak na 3 miesiące to dobrze;-)
Uwagi: nie ma osi, trochę łamiesz sylwetkę przez co zwiększasz opory, według mnie za wysoko jesteś w wodzie, łamiesz nogi, trochę spokojniej i dokładnym prowadzeniem reki (ale to już napisano), walczysz z wodą;-), także, przydadzą się ćwiczenia dot. "czucia" wody... .
Podpis:
|
|
| |
|
Dark44
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 02-02-2012, 11:49 Temat postu: |
Ufff jak to dobrze, że jednak nagrałem.
Czyli przede wszystkim spokojniej, wysoki łokieć, spokojniej, ręce szerzej i "prościej", spokojniej..
Te z dwutaktem.. będę próbował.
Co do pozginanych nóg, ja "czuję", że są prosto i próbowałem to już zmienić, ale po prostu nie wiem jak żeby były "prościejsze"
Rotacja jest ufffff...... myślałem właśnie, że jej praktycznie nie ma.
@Dark44, jakie ćwiczenia na czucie wody masz na myśli, bo nawet nie mam kogo zapytać za bardzo które to takie;p
Podpis:
|
|
| |
|
arathunku
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 02-02-2012, 13:00 Temat postu: |
| arathunku napisał/a: |
@Dark44, jakie ćwiczenia na czucie wody masz na myśli, bo nawet nie mam kogo zapytać za bardzo które to takie;p |
Wszystkie ćwiczenia, które pozwalają poczuć w którym momencie ciało jest najbardziej noszone przez wodę, a więc, np. z odbicia pływanie bokiem z wyciągnietymi rękami (tak jak po koziołku do kraula). Najlepiej kupić książkę i poogladać video (jest tego sporo), a następnie samemu przećiwczyć.
Ja, np. po sprintach kraulem, muszę parę takich ćwiczeń zrobić, aby "doprowadzić się do porządku":-), gdy chcę pływać dłuższe dystanse po tych szybkich.
Podpis:
|
|
| |
|
Dark44
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 02-02-2012, 13:38 Temat postu: |
Kolego przypadkiem nie idź na basen i niczego nie próbuj. To tak jakby człowiek po przegranej pierwszej walce bokserskiej zapisał się na następną bo chce coś tam próbować. Każdy sport wymaga TENINGU!!!!! A trenig trenera Jeśli go nie mamy sięgamy do książek „Biblia treningu triathlonowego” i uwaga w twoi przypadku to podstawa „PŁYWANIE METODĄ TOTAL IMMERSION”. Idąc teraz na basen tylko będziesz utrwalał się w błędach. Na szczęście zmarnowałeś tylko 3 miesiące i nie ma pełnego automatyzmu w twoim pływaniu dlatego łatwiej będzie Ci się zresetować.
Na początek polecam porównać twoje pływanie z tym filmikiem:
http://www.youtube.com/watch?v=rJpFVvho0o4
Oraz przeglądniecie stron:
http://www.swimsmooth.com/
http://www.goswim.tv/
Podpis:
|
|
| |
|
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 02-02-2012, 13:53 Temat postu: |
A ktoś Ty?
Podpis:
|
|
| |
|
Dark44
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 02-02-2012, 14:05 Temat postu: |
Stepford.. mam wszystkie te linki w zakładkach, na kompie mam film o TI oraz o Kraulu XXI wieku. Również przejrzałem wszystkie chyba wykłady na youtube.. ale co z tego skoro widzę jak i Wy widzicie, że to średnio tak bo uczę się sam więc ciężko mieć trzecie oko ;/ . Łatwo powiedzieć, trenera. Jak na razie to się nie mam kasy na pedały do roweru, nie mówiąc o trenerze. U mnie na pływalni nie ma żadnego klubu gdzie można by podpatrzeć jak to lepsi robią. Biblia będzie w ciągu 2 tygodniu, "Ironman dla każdego" też na półce jest chociaż tam o pływaniu mniej.
Będę próbował w dalszym ciągu sam, na pewno się uda tak samo jak 3 miesiące temu nie potrafiłem bez zatykania nosa głowy pod wodę wsadzić.
Podpis:
|
|
| |
|
arathunku
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 02-02-2012, 14:27 Temat postu: |
książka "Kraul metotą total immersion" jest do kupienia za ok 30 zł poszukaj na necie Napewno beda to lepiej wydane pieniadze niż kolejny karnet na basen . Masz tam wszystko krok po kroku z rysunkami jak trenować. Sam niestety utrwalasz sie w błędach marnujesz czas i pieniadze. Mi tez ta ksiezka pomogła i zobaczysz ze kiedys mi podziekujesz.
Podpis:
|
|
| |
|
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 02-02-2012, 14:49 Temat postu: |
| stepford napisał/a: | | książka "Kraul metotą total immersion" jest do kupienia za ok 30 zł poszukaj na necie Napewno beda to lepiej wydane pieniadze niż kolejny karnet na basen . |
Jasne! Po co pływać jak lepiej posiedzieć w fotelu i poczytać o pływaniu.
Broń Boże nie chodzić na pływalnię;-)
Ale doradca.
Podpis:
|
|
| |
|
Dark44
|
|
|