Użytkownik:
Hasło:
Zaloguj mnie automatycznie przy każdej wizycie:
Strona Główna Portal FAQ Szukaj Użytkownicy Grupy Kalendarz Imprez Rejestracja Zaloguj Download

Tagi tematu: analizy, do, filmiki, poprawicie

xTRI.pl - Triathlon Forum Strona Główna » Forum ogólne » Trening » Pływanie » Poprawicie? Filmiki do analizy
Wiadomość
Autor

Wysłany: 03-02-2012, 15:25    Temat postu:
Tak, dla zobrazowania... :)

http://www.youtube.com/watch?v=NGv2hs-NJ8A

Podpis:
Goal: MP na dystansie długim w Radkowie - ukończyć i przeżyć :)
shtoor

Wiadomość
Autor

Wysłany: 03-02-2012, 15:41    Temat postu:
@shtoor - nie czytałem całego wątku dokładnie, może ktoś to już wspomniał ale to co się od razu rzuca o oczy to długość kroku - zobacz ile robisz ruchów na każdej długości - przy tym tempie powinieneś dać radę co najmniej o połowę tą ilość zmiejszyć :-)

Podpis:

zdanozdan

Wiadomość
Autor

Wysłany: 03-02-2012, 16:21    Temat postu:
zdanozdan,
Dlatego też wcześniej poradziłem z wysokim łokciem, który ułatwia wydłużanie kroku... imho :)

Podpis:
Goal: MP na dystansie długim w Radkowie - ukończyć i przeżyć :)
shtoor

Wiadomość
Autor

Wysłany: 05-02-2012, 10:37    Temat postu:
Witam

Ostatnio dużo czasu spędzam na basenie i wydłużam właśnie krok pływacki. Jak dla mnie podstawowym ćwiczeniem, które u mnie przynosi rezultaty jest ćwiczenie na boku z jedną ręką z przodu i ćwiczenie z deską. Analizując przeróżne filmy dochodzę do wniosku że jest kilka obozów, które tak naprawdę mogą pomóc i zależy to tylko od twojej sylwetki i preferencji. Poniżej film który pokazuje troszkę inne podejście do kraula a które też może być skuteczne.

http://www.youtube.com/wa...9baRVAAAAAAAACQ

Podpis:
10k-41:33 (2010); 21,1k-1:37:09 (2012); 42,2k-4:11:23 (2011); Olimp - 3:09; HIM - ? (2012)
maciek_mazur

Wiadomość
Autor

Wysłany: 05-02-2012, 12:13    Temat postu:
Podobno deska blokuje rotacje.. Nie wiem co masz na myśli sylwetki i preferencji, trochę na filmikach widać co do sylwetki.

Dzięki za link! Skorzystam dziś, muszę chyba z jakąś listą "to-do" chodzić na basen:D

Podpis:

arathunku

Wiadomość
Autor

Wysłany: 27-02-2012, 19:44    Temat postu:
Powracam po niecałym miesiącu pływania.

Miałem w tym czasie 3 lekcje z instruktorem.. tak jak już chyba wcześniej mówiłem o nim coś. Do rzeczy: po tych zmianach i bardzo duży nacisk na wysoki łokieć oraz wolniejsze wyciąganie ręki.. itd nie udało mi się ani razu przepłynąć więcej niż 200m.. ;/ Za to czasami basen przepływałem nawet nie wiedząc jak tak szybko(jak na mnie) ani w ogóle bez zmęczenia więc to uznałem na plus ale to się zdarzało raz na 10.. po nawrocie już znowu się psuło wszystko.

A sprawa teraz taka.. w czerwcu są niedaleko mnie (względnie) warsztaty: http://www.ti-europe.com/warsztaty.php
Więc mam do wyboru:
1. pływać normalnie marzec, kwiecień i maj i nie uczestniczyć w warsztatach;
2. Zrobić przerwę w basenowaniu te 3 miesiące prawie, skupić się na siłowni, rowerze i bieganiu. Pieniądze "zaoszczędzone" na wejściówkach przeznaczyć na warsztaty i potem wziąć się do roboty po nich konkretnie z basenem.

Forma raczej nie spadnie..bo co tu ma spadać?

Jak uważacie oraz w ogóle ktoś korzystał z tych warsztatów, opinie?

Podpis:

arathunku

Wiadomość
Autor

Wysłany: 28-02-2012, 09:56    Temat postu:
trzeba zbierać jak najwięcej doświadczeń i różnych podejść do treningu. TI ma dość ciekawe i w mojej ocenie skuteczne podejście do początkujących, szczególnie jeśli chodzi o czucie wody i równowagę. Krótko: tak, ale nie rezygnuj w ogóle z plywania!

Podpis:
Dzięki! Razem damy radę!

Moje endorfinki 2011:
Swim 400 m - 6:25
Run 10 km - 43:20
Siedlce - 1:02
Susz sprint - 1:25
Górzno olimp - 2:39
mat
Członek WTT

Wiadomość
Autor

Wysłany: 28-02-2012, 13:37    Temat postu:
Niestety mat tylko te dwie opcje mam;/ Nie mogę normalnie chodzić na basen nawet 2-3 razy w tygodniu i jeszcze odłożyć w czas na na warsztaty;/

Podpis:

arathunku

Wiadomość
Autor

Wysłany: 28-02-2012, 14:12    Temat postu:
trudny wybór, to może weź jedną lekcję prywatną u tego instruktora TI co tam będzie (podstawy są bardzo łatwe), a do tego czasu pływaj ile wlezie - czasu z wodą nic nie zastąpi. jak będziesz w wawie to możesz się jeszcze odezwać do mnie to pójdziemy razem na basenik kiedyś. Po koleżeńsku coś tam podpowiem zawsze.

Podpis:
Dzięki! Razem damy radę!

Moje endorfinki 2011:
Swim 400 m - 6:25
Run 10 km - 43:20
Siedlce - 1:02
Susz sprint - 1:25
Górzno olimp - 2:39
mat
Członek WTT

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu   Strona 3 z 3

Skocz do: