| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 06-06-2011, 23:19 Temat postu: Pływanie - synchronizacja nóg |
Mam pytanie, jak powinno się ruszać nogami w wodzie, zawsze miałem z tym problem teraz zacząłem robić 2 uderzenia nogami na jedną rękę i jest troszkę lepiej.
Ale nie do końca rozumiem cyyklu na 2 i na 6 czyli np na 2 to jest prawa ręka i prawa noga, następnie lewa ręka i lewa noga czy tak jak to robię ja?
Podpis: „Jeśli chcesz pobiegać przebiegnij milę. Jeśli chcesz doświadczyć nowego życia przebiegnij maraton” (Emil Zatopek)
|
|
| |
|
matetm
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 07-06-2011, 07:48 Temat postu: |
zobacz na www.swimsmooth.com
Podpis: Paweł Ziemkowski; 3k-11:24(2011); 5k-19:45(2010); 10k-39:51(2010); 15k-62:56(2011); 21,1k-1:28:54(2011); 42,2k-3:13:40(2010); HIM-6:25:16 (Susz 2011)
http://www.dietdoctor.com/lchf
Volenti non fit iniuria
|
|
| |
|
Pyra
Moderator
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 07-06-2011, 09:57 Temat postu: |
Dokładnie jak robisz 2:2 to cykl np. lewa ręka prawa noga a później zmiana. Jeśli masz problem z synchronizacją zacznij tylko kopać delikatnie nogą w dół w chwili wyprostowania ręki w wodzie a z czasem dokładaj mocniejsze uderzenia :)
Podpis:
|
|
| |
|
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 07-06-2011, 18:26 Temat postu: |
ja teraz robię lewa ręka i na przemian prawa lewa noga, później prawa ręka i znów jest 2 nogi, bo wydaje mi sie że jak będę wolniej udeżał to toną mi nogi
Podpis: „Jeśli chcesz pobiegać przebiegnij milę. Jeśli chcesz doświadczyć nowego życia przebiegnij maraton” (Emil Zatopek)
|
|
| |
|
matetm
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 07-06-2011, 23:25 Temat postu: |
jeśli masz uczucie tonięcia i faktycznie toną to pochyl bardziej głowę w wodę (w dół) nogi automatycznie uniosą Ci się do góry :)
Podpis:
|
|
| |
|
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 08-06-2011, 09:11 Temat postu: |
| kaluza napisał/a: | | Dokładnie jak robisz 2:2 to cykl np. lewa ręka prawa noga a później zmiana. |
Jest dokladnie na odwrot - przy kraulu dwuuderzeniowym lewa reka chwyta wode w momencie gdy lewa rozpoczyna kopniecie!!
Koordynacja to jedna, a poprawna technika pracy nog to druga sprawa. O ile to pierwsze ciezko ogarnac przez forum internetowe (za to YT moze okazac sie pomocny), to sama prace nog mozesz doskonalic na wiele sposobow:
- plywajac w krotkich pletwach,
- plywajac na samych nogacvh ze zmienna predkoscia,
- plywajac na samych nogach w pletwach,
- plywaja grzbietem (swietne cw koordynacyjne dla wiekszosci triathlonsitow) i delfinem,
- nn na boku do kraula lub delfina, nn z rotacja tulowia, raz saute, raz w pletwach,
- wykonujac cwiczenia koordynacyjne np nn kr+rr zaba czy nn delf+rr kr/grzb itp :)
Praca z dobrym trenerem f2f na pewno bardzo by pomogla, niekoniecznie jakas dlugoterminowa, sama konsultacja moze sporo dac.
limit sensownych postow na czerwiec wyczerpalem :)
pozdrawiam
Podpis: pozdrawiam
http://trinergy.pl/
http://tomekbielany.blogspot.com/
|
|
| |
|
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 09-06-2011, 23:32 Temat postu: |
Polecam total immersion .. duzy nacisk na odpowiednia pozycję w wodzie,, czyli głowa patrzy bardziej w dno, nogi sie uniosą.. miałam problem z opadającymi nogami.. juz nie mam... i potwierdzam.. dwukop to lewa reka i lewa noga .. i potem prawa strona tak jak tsk86 pisze...
Podpis:
|
|
| |
|
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 07-10-2011, 17:49 Temat postu: |
a co z opadającą pupą? jak wydaje mi się, że patrzę w dół basenu, pupa trochę idzie do góry, to mam wrażenie przodem tonięcia i że za głęboko jestem, z wynurzeniem i pobraniem powietrza nagle robi mi się problem...
Podpis: Bezimienni.org
facebook.com/bezimienni.org
|
|
| |
|
Verona
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 07-10-2011, 18:52 Temat postu: |
podnieś nogi o 7,5 cm i zrotuj głowę tylko o 42 stopnie. A tak na serio, trudno będzie wytłumaczyć balans pomiędzy poziomem nóg, rąk i kątem głowy - szczególnie że to się zmienia wraz z prędkością (nie mówiąc o różnicach osobniczych). Polecam jednak poradę instruktora z basenu...
Podpis: Dzięki! Razem damy radę!
Moje endorfinki 2011:
Swim 400 m - 6:25
Run 10 km - 43:20
Siedlce - 1:02
Susz sprint - 1:25
Górzno olimp - 2:39
|
|
| |
|
mat
Członek WTT
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 07-10-2011, 20:23 Temat postu: |
Wszystkie uwagi mniej lub bardziej słuszne. Od siebie dodam jedną - sam się na to naciąłem :)
Pływanie na basenie jest bardzo fajne i przyjemne i w zasadzie można technikę basenową przenieść na wody otwarte pod warunkiem, że nie będziemy się ścigać. Sprawa zaczyna się komplikować kiedy stajemy na starcie zawodów. Problem nawigacja się nazywa. Nauczony pływania basenowego głową wlepioną w dno nadrobiłem "trochę" dystansu :) Najgorsze było tracenie rytmu.
Od tamtej nauczki rozgrzewkę i rozpływanie po głównym treningu najczęściej pływam w ten sposób, że co dwa-trzy cykle spoglądam przed siebie przed nabraniem powietrza.
Wiem, że idiotycznie to wygląda i mało elegancko dla kogoś kto pływa tylko na basenie, ale my nie pływamy tylko na basenie.
Podpis: TriBlog
|
|
| |
|
ar2r
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 10-10-2011, 19:48 Temat postu: |
Bardzo mądre spostrzeżenie i porada. W innym wypadku w akwenach otwartych pływamy stylem "węża". U mnie z techniką trochę na bakier, ale się staram . Ruchy nogami wykonuję w momencie "wyciągnięcia" ręki "prowadzącej.
Podpis:
|
|
| |
|
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 16-10-2011, 11:43 Temat postu: |
| tsk86 napisał/a: | | kaluza napisał/a: | | Dokładnie jak robisz 2:2 to cykl np. lewa ręka prawa noga a później zmiana. |
Jest dokladnie na odwrot - przy kraulu dwuuderzeniowym lewa reka chwyta wode w momencie gdy lewa rozpoczyna kopniecie!! |
To już teraz nic nie kumam . Właśnie sprawdzam w książce TI i Terry Laughin pisze tak: (str 136) "Jedna noga powinna wykonać ruch w dół w chwili gdy ręka wchodzi do wody. Kiedy do wody wkładasz prawą rękę kopnij lewą nogą. Kiedy zanurzasz lewą rękę kopnij prawą nogą" ?
swimming smooth:
The key to good timing is that when the hand enters the water at the front of the stroke, the opposite leg should kick
Podpis:
|
|
| |
|
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 16-10-2011, 19:11 Temat postu: |
opposite to przeciwna, czyli jak wkladasz lewa reke, kopiesz prawa noga, tak wynika z tlumaczenia
Podpis: No one ever says let's play triathlon!
|
|
| |
|
elim
Członek TriCity Triathlon Team
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 17-10-2011, 03:00 Temat postu: |
jak dla mnie logiczne. Masz wyciągniętą pod wodą prawą rękę - czyli jesteś na prawym boku. Zaczynasz ciągnąć tą ręką i jednocześnie kopiesz - aby posunąć sie do przodu i rozpocząć rotację na drugą stronę BO LEWA RĘKA właśnie wchodzi do wody.
[ Dodano: 17-10-2011, 03:02 ]
tsk86 napisał dobrze: "Jest dokladnie na odwrot - przy kraulu dwuuderzeniowym lewa reka chwyta (PODKREŚLAM CHWYTA, a nie wchodzi do wody) wode w momencie gdy lewa noga rozpoczyna kopniecie (A PRAWA WTEDY WCHODZI DO WODY)!!
Podpis: Dzięki! Razem damy radę!
Moje endorfinki 2011:
Swim 400 m - 6:25
Run 10 km - 43:20
Siedlce - 1:02
Susz sprint - 1:25
Górzno olimp - 2:39
|
|
| |
|
mat
Członek WTT
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 26-10-2011, 15:59 Temat postu: |
ok teraz wszystko jasne - nie załapałem różnicy między chwyta a wchodzi
[ Dodano: 26-10-2011, 16:03 ]
zaczęło mi to już trochę wychodzić ale mam zagadkę z tą kopiącą nogą - czy po kopnięciu ona wraca z powrotem od razu czy zostaje do następnej zmiany - czyli cały czas robimy nożyce. Mi chyba wraca ta noga jakoś tak sama
Podpis:
|
|
| |
|
|
|
|