| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 02-12-2011, 22:02 Temat postu: pływanie a siłownia |
Witam,
Zastanawiam się nad dorzuceniem do treningu pływackiego uzupełniających ćwiczeń na siłowni. Siłownia to może za dużo powiedziane, ale sztanga i ławeczka, hantelki oraz drążek powinny w jakimś pozytywnym stopniu przyczynić się do zwiększenia wytrzymałości pływackiej. Chciałbym robić dużo powtórzeń w serii (np. 15) i ciężarem ok. 30kg + gryf. Czy mógłby się wypowiedzieć ktoś , kto ma w tej materii dośw.? Bo chciałbym to robić rozsądnie i nie narobić sobie kuku.
Podpis: pozdrawiam / Dycha
|
|
| |
|
Dycha
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 03-12-2011, 01:15 Temat postu: |
mi trening siłowy mega dodaje do wyników w pływaniu. Grunt to utrzymać elastyczność dzięki rozciąganiu "po". Często widuje się, jak pływacy ćwiczą na tzw. gumach np. stretchcordz imitując rękoma ruchy kraula.
Podpis: Dzięki! Razem damy radę!
Moje endorfinki 2011:
Swim 400 m - 6:25
Run 10 km - 43:20
Siedlce - 1:02
Susz sprint - 1:25
Górzno olimp - 2:39
|
|
| |
|
mat
Członek WTT
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 03-12-2011, 11:12 Temat postu: |
no tak, tylko, że ja takiej gumy nie posiadam. Mam za to ławeczkę i sztangę i hantle. I teraz pytanie... co by tu robić, żeby trening siłowy był adekwatny do pływackiego treningu wytrzymałościowego, a nie sprinterskiego. Na marginesie dodam, że doczytałem w "Nowoczesny trening pływacki", że szczególnie siłka przypisana jest sprinterom, a u długodystansowców to sprawa indywidualnych potrzeb. Narazie macham sztangą 30 kilo 15 razy w serii i między seryjkami 30`` przerwy. Potem hantelek pow. 5kg i maqchamjak do kraula na wysoki łokieć, przez to czuję, żę rozciągam też mięśnie na klacie po poprzedniej sztandze.
[ Dodano: 03-12-2011, 16:14 ]
Proszę szanownego moderatora o usunięcie tematu, bo mam zamiar odświeżyć ten:
http://xtri.pl/silownia-c...edy-vt83,15.htm
Dzięki
Podpis: pozdrawiam / Dycha
|
|
| |
|
Dycha
|
|
|
|
|
 |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
| | Strona wygenerowana w 0,13 sekundy. Zapytań do SQL: 14 |
|