Użytkownik:
Hasło:
Zaloguj mnie automatycznie przy każdej wizycie:
Strona Główna Portal FAQ Szukaj Użytkownicy Grupy Kalendarz Imprez Rejestracja Zaloguj Download

Tagi tematu: plan treningowy, poczatkujacy

xTRI.pl - Triathlon Forum Strona Główna » Forum ogólne » Strefa dla początkujacych » Plan treningowy dla początkującego
Wiadomość
Autor

Wysłany: 30-01-2012, 09:38    Temat postu: Plan treningowy dla początkującego
Witajcie,
mam prośbę o ocenę planu treningowego dla początkującego. Generalnie interesuje mnie startowanie w imprezach triatlonowych,duatlonowych o charakterze crossowym. Nie ma to chyba jednak wpływu na rozkład treningów (z tą różnicą, że imprezy crossowe są przeważnie na krótszych dystansach).

PON
rower (spinning lub teren) trening interwałowy (około 1h)
WT
rano basen (na razie bez planu, 45min), wieczorem trening biegowy interwałowy (około 1h)
ŚR
rower (spinning lub teren) trening siłowy (około 1h)
CZW
rano basen (na razie bez planu, 45min), wieczorem trening siły biegowej (około 1h)
PT
trening crossfit na siłowni
SOB
rano basen (doskonalenie pływania z instruktorem), wieczorem wybieganie (około 1,5-2h)
NIEDZ
rower - wycieczka 2-3h.

Co o tym myślicie? Coś dołożyć, odjąć, pozamieniać dniami?

Pozdrawiam

Podpis:

hubertkinal

Wiadomość
Autor

Wysłany: 30-01-2012, 12:48    Temat postu:
Mniemam, że rozpoczynasz dopiero okres przygotowawczy, a korzystasz już z dosyć poważnych bodźców treningowych jakimi są siła biegowa oraz trening interwałowy.
Powinieneś rozpocząć najpierw od fundamentu treningowego czyli podstawy tlenowej ( tym bardziej, że jesteś początkujący ! ). Widzę też, że twoją wiodącą dyscypliną jest kolarstwo, a najsłabszą pływanie. Trenujmy przede wszystkim swoją najsłabszą dyscyplinę. Okres jesienno - zimowy to podstawowy czas na trenowanie biegania i także na tym bym się u ciebie skupił ( rower zdążysz zrobić na wiosnę, szczególnie że to twój konik ).
Dlatego moja propozycja jednostek treningowych wygląda następująco:
pływanie 3x : A - trening akcentami o charakterze tlenowych B - trening z akcentem o charakterze podprogowym C - trening techniki
rower 2x : A - trening siłowo - interwałowy na spiningu B - wycieczka rowerowa w terenie urozmaiconym ok. 2h
bieganie 3x : A - trening ogólnej wytrzymałości biegowej o charakterze tlenowym; B- trening crossowy, czyli intensywność umiarkowana w terenie pofałdowanym; C - wycieczka biegowa ok 2h
siłownia 1x : trening ogólnorozwojowy z małymi ciężarami i dużą ilością powtórzeń

Przykładowo w rozkładzie tygodniowym wygląda to następująco :

Poniedziałek : pływanie A + siłownia
Wtorek: bieg B
Środa: rower A
Czwartek: pływanie B
Piątek: bieg A
Sobota: pływanie C + rower B
Niedziela: bieg C

Jeżeli jesteś zainteresowany dokładniejszym planem treningowym pisz na PW.
Pozdrawiam!

Podpis:

ironsimon
Członek Iroman C/S Polska

Wiadomość
Autor

Wysłany: 30-01-2012, 13:03    Temat postu:
fajnie to opisałeś simon.

Podpis:
Dzięki! Razem damy radę!

Moje endorfinki 2011:
Swim 400 m - 6:25
Run 10 km - 43:20
Siedlce - 1:02
Susz sprint - 1:25
Górzno olimp - 2:39
mat
Członek WTT

Wiadomość
Autor

Wysłany: 30-01-2012, 13:29    Temat postu:
Pytanie też czy jesteś początkującym triathlonista czy też w ogóle nowy w sportach wytrzymałościowych? Z jakiego sportu się wywodzisz i ile dziś trenujesz tygodniowo? Bo szczerze mówiąc 7dni w tygodniu to zdecydowanie za dużo jeśli nie masz doświadczenia z poprzednich sezonów. No i oczywiście 100% zgoda ze sila biegowa czy interwały to nie jest narzędzie na teraz...

Podpis:
10k-41:02 (2010), 21.1k-1:32:00 (2012), 42.2k-3:37:07 (2010), 70.3-5:27:10 (Susz 2011)
Warsaw Triathlon Team
hobbes
Członek WTT

Wiadomość
Autor

Wysłany: 30-01-2012, 14:21    Temat postu:
Triatlonista nie jestem w ogóle, doświadczenia w sportach wytrzymałościowych oprócz biegania też nie mam.
Najsłabszym ogniwem jest pływanie, najsilniejszym kolarstwo.
Od 3tygodni realizuję plan jak napisałem, na razie nie czuję przemęczenia. Ale z drugiej strony nie czuję dużego progresu, z tego też powodu moja prośba o ocenę planu.
Na razie robię wszystko "indoor" ze względu na pogodę. Każdy trening trwa około 50min. Pytanie, czy należy zwiększać objętość czy intensywność?

Podpis:

hubertkinal

Wiadomość
Autor

Wysłany: 30-01-2012, 14:27    Temat postu:
Cytat:
Od 3tygodni realizuję plan jak napisałem, na razie nie czuję przemęczenia. Ale z drugiej strony nie czuję dużego progresu

Uuu... niecierpliwy jesteś :-) Twoim celem jest sezon, a nie wczesna wiosna !

Mniej więcej do końca marca powinieneś zwiększać objętość. Intensywność teraz to jedynie pojedyncze akcenty.

[ Dodano: 30-01-2012, 14:28 ]
Aha ! I zacznij biegać w terenie !! Bieżnia jest dla cieniasów...

Podpis:

ironsimon
Członek Iroman C/S Polska

Wiadomość
Autor

Wysłany: 30-01-2012, 15:25    Temat postu:
No i nie robie sie cizkiego biegania po ciezkim rowerze, raczej na odwot, a bez bazy to nic nie zbudujesz dlugotrwalego. Widziales doby dom bez fundamentow? Przemeczenia nie poczyjesz, bo szybko bedziesz mial przymusowy odpoczynek...

Podpis:
No one ever says let's play triathlon!
elim
Członek TriCity Triathlon Team

Wiadomość
Autor

Wysłany: 30-01-2012, 18:22    Temat postu:
Czyli sugerujecie, żeby zmniejszyć ilość treningów i ich intensywność?
Tzn. na razie budować samą bazę, tj. wybiegania+luźny rower+normalny trening na basenie?

Podpis:

hubertkinal

Wiadomość
Autor

Wysłany: 30-01-2012, 19:02    Temat postu:
Zdecydowanie. Obetnij godziny, zmniejsz intensywnosc, tygodniowy kilometraz biegowy zwiekszaj o gora 10% i rob duzo basenu.

Podpis:
No one ever says let's play triathlon!
elim
Członek TriCity Triathlon Team

Wiadomość
Autor

Wysłany: 05-02-2012, 23:31    Temat postu:
"Najsłabszym ogniwem jest pływanie" Jeśli myślisz na poważnie o triathlonie,skup sie przede wszystkim na doskonaleniu techniki pływackiej i na wytrzymałości.Z tym basenem jest fajna opcja szczególnie teraz w okresie zimowym (możesz go uprawiać codziennie niezależnie od warunków atmosferycznych). :-)

Podpis:

borewicz

Wiadomość
Autor

Wysłany: 07-02-2012, 08:00    Temat postu:
Z doskonaleniem techniki pływackiej już zacząłem coś robić. Byłem na 2prywatnych lekcjach, w przyszłym tygodniu mam 3 dniowe warsztaty, a w maju warsztaty TI. Myślę też nad rozpoczęciem treningów pływackich masters u nas w mieście (treningi 4x w tyg po 1,5h).

Podpis:

hubertkinal

Wiadomość
Autor

Wysłany: 09-02-2012, 10:05    Temat postu:
(jeśli mogę coś doradzić o warsztatach TI: 2-3 razy po 1 godz. lekcji (w odstępach) z trenerem TI da ci więcej niż 2 dni z rzędu warsztatów grupowych TI)

Podpis:
Dzięki! Razem damy radę!

Moje endorfinki 2011:
mat
Członek WTT

Wiadomość
Autor

Wysłany: 09-02-2012, 11:37    Temat postu:
Problem w tym, że napisałem do wszystkich trenerów TI z mojego rejonu i odpisał mi 1(słownie: jeden), że jest zainteresowany lekcjami indywidualnymi. Z tym, że prowadzi zajęcia około 60km od mojego miejsca zamieszkania.

Podpis:

hubertkinal

Wiadomość
Autor

Wysłany: 09-02-2012, 13:06    Temat postu:
no kurde, w poznaniu?
a bywasz może w warszawie? do mnie też nie odpisywali, zadzwoniłem do tych, do których były numery.

Podpis:
Dzięki! Razem damy radę!

Moje endorfinki 2011:
mat
Członek WTT

Wiadomość
Autor