Użytkownik:
Hasło:
Zaloguj mnie automatycznie przy każdej wizycie:
Strona Główna Portal FAQ Szukaj Użytkownicy Grupy Kalendarz Imprez Rejestracja Zaloguj Download

Tagi tematu: artykul, ludzie, wprost, zelaza

xTRI.pl - Triathlon Forum Strona Główna » Forum ogólne » Multisportowe różności » Ludzie z żelaza - artykul WPROST
Wiadomość
Autor

Wysłany: 13-09-2010, 09:31    Temat postu: Ludzie z żelaza - artykul WPROST
Artykul dostepny na stronie:
http://www.wprost.pl/ar/209108/Ludzie-z-zelaza/

Oraz w gazecie wprost numer: 38/2010.
Autor: Grzegorz Łakomski

Cytat:
10 treningów w tygodniu, lata przygotowań i morderstwo popełniane na własnym organizmie, do tego na raty. To konkurencja zwana Ironman. Świetna rozrywka dla klasy średniej.
Sierpień 2010. Południowe Mazury, jezioro Świętajno. Ku zaskoczeniu turystów z wody wychodzą dwie osoby w czarnych piankowych kombinezonach i puszczają się sprintem dookoła hotelu. Wpadają na parking, gdzie w pośpiechu rozbierają się do naga. Zakładają stroje kolarskie, wskakują na rowery i pędem ruszają do pobliskiego lasu. To 49-letnia Renata Gawęda i jej cztery lata młodszy mąż Dariusz. Oboje mieszkają i pracują w Warszawie. Ich życie stanęło na głowie, odkąd zaczęli trenować triatlon, czyli połączenie pływania, jazdy na rowerze i biegu. Szybko przestało im to wystarczać: postanowili ukończyć triatlon ekstremalny, czyli zawody na dystansie Ironman.

Na początek 3,8 km pływania: w jeziorze albo w morzu. Zaraz potem 180 km na rowerze. Mało? To po chwili na dokładkę maraton, czyli bieg na 42 km i 195 metrów. W sumie – 226 kilometrów. Bez przerwy. Z 17-godzinnym limitem na pokonanie tego dystansu. Największe zawody w Polsce na tym morderczym dystansie odbywają się każdego roku w Borównie koło Bydgoszczy. To właśnie tam kilka dni temu, 5 września, Gawędowie podjęli najtrudniejszą próbę. I dali radę.

Pasji podporządkowali wszystko. Skoro świt, jeszcze przed pracą, trening pływacki. Po południu kolejny, tym razem biegowy. Do triatlonu zachęcili też syna, studenta SGH. – Trenuje mniej niż my. Jest za młody na tak duże dystanse – tłumaczy pani Renata. Teraz na trening przeznaczają nawet urlopy: jeżdżą na obozy sportowe z byłymi zawodowymi pływakami i biegaczami. – Jesteśmy nietypowymi wczasowiczami. Cieszymy się z zachmurzonego nieba, bo wtedy lepiej się trenuje – mówi Renata. Styl życia sprawił, że musieli znaleźć nowych znajomych, bo z dawnymi nie mają już wspólnych tematów. Gdy w deszcz brakuje im motywacji do trenowania, wpisują na YouTube hasło: „The crawl’1997".

Podpis:

nodun
Admin

Wiadomość
Autor

Wysłany: 13-09-2010, 09:56    Temat postu:
No proszę, nawet Wprost poruszył temat Tri :))

Podpis:
SkarpetyKompresyjne.PL - Najlepsza kompresja pod jednym dachem
Eddie
Członek IM 2010

Wiadomość
Autor

Wysłany: 13-09-2010, 10:06    Temat postu:
Bo Tri to jest fajny sport.
Ciężki do kibicowania, jeszcze cięższy do ambitnego trenowania.

Ale czy o życiu piłkarza pisałoby się równie poruszające artykuły?

Podpis:
Aktualnie na moim blogu:Raport Startowy - 5 Poznań Półmaraton.

www.PoznanMultisportTeam.pl - Mój team
www.XDU-Poznan.pl - Moja impreza
foka

Wiadomość
Autor

Wysłany: 13-09-2010, 10:17    Temat postu:
Szkoda tylko, ze autor artykulu bazowal na osobach, z jednego "Grona" - pominal np. Darka Czyzowicza, czego raczej nie powinien robic w przypadku takiego artykulu.

Podpis:
Being perfect is not about winning …it is about being able to look your friends in the eye and know that you didn’t let them down, because you told them the truth ... if you can do that with joy in your heart … then you’re perfect.

Mój Blog - Zapraszam!

Ironman C/S Polska
nodun
Admin

Wiadomość
Autor

Wysłany: 13-09-2010, 15:12    Temat postu:
M. Konieczny chyba jest z nami na tym forum.

Pozwolę sobie zaprosić na jego blog: http://ironmankiezliny.blog.onet.pl/ Ciekawe objętości :-|

Podpis:
Aktualnie na moim blogu:Raport Startowy - 5 Poznań Półmaraton.

www.PoznanMultisportTeam.pl - Mój team
www.XDU-Poznan.pl - Moja impreza
foka

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu  

Skocz do: