2. dieta paleo wyklucza zakwaszające grupy produktów (takie jak zboża) więc tak czy siak jest równowaga, a przypuszczam że osoba będąca na tzw. zbilansowanej diecie będzie miałą bardzie zakwaszony ustrój
Niema czegoś takiego jak "zbilansowana dieta zakwaszająca". Zbilansowana dieta MUSI zachować równowagę kwasowo-zasadową.
Im dłużej w tym siedzę, z im większą ilością osób pracuję, tym bardziej dochodzę do wniosku, że niema jednej słusznej drogi. Nie jesteśmy maszynami tylko ludźmi, każdy z nas jest inny i każdemu pasuje co innego i jak widać takie osoby trenują i robią wyniki. Niezależnie czy to paleo dieta, LCHF, czy normy proponowane przez FAO/WHO.
Kiedyś też myślałem, że tylko jedna droga jest słuszna. Czuję, że się myliłem.
Większość osób niestety, zamiast trzymać się tego, co dla nich akurat jest dobre próbuje na siłę przekonać do tego innych, często z niezdorwym skutkiem.
Może żeby jeszcze uporządkować ten wątek są 2 typy paleo diety:
1. Zwykła paleo dieta
2. Paleo dieta dla sportowców - propagowana prze Friela we współpracy z twórcą z pkt 1
Różnica jest taka że nr. 2 wprowadza okienka przed i po treningu w których należy spożywać dużo węgli (około 1 h przed), 30 min po i dłuższe okno które trwa tyle co trenning (w przypadku tr trwających powyżej 1h).
Ale jak słusznie zauważył Marek socjalizm się skończył i nie ma jednej słusznej drogi Podpis:
MrowaTheLegend, fajnie, że to właśnie Ty wrzuciłeś ten link do artykułu o diecie ketogenicznej. Nie obraź się - dotąd myślałem, że masz 'klapki na oczach". Cieszę się, że się myliłem
Tenże Frederick Schwatka z artykułu, to - wg polskiej Wikipedii - Fryderyk Szwałka - potomek polskiej rodziny z Pomorza.
Ostrożny wniosek z artykułu: LCHF wykazuje swoją przewagę przy długotrwałych i skrajnie długotrwalych wysiłkach TLENOWYCH.
Przy wysiłkach beztlenowych pewna [jaka?] doza węgli jest korzystna. Podpis: Paweł Ziemkowski; 3k-11:24(2011); 5k-19:45(2010); 10k-39:51(2010); 15k-62:56(2011); 21,1k-1:28:54(2011); 42,2k-3:13:40(2010); HIM-6:25:16 (Susz 2011)
http://www.dietdoctor.com/lchf Volenti non fit iniuria
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum