Użytkownik:
Hasło:
Zaloguj mnie automatycznie przy każdej wizycie:
Strona Główna Portal FAQ Szukaj Użytkownicy Grupy Kalendarz Imprez Rejestracja Zaloguj Download

Tagi tematu: biegania, kontuzje, od

xTRI.pl - Triathlon Forum Strona Główna » Forum ogólne » Zdrowie i odżywianie » Kontuzje od biegania

Czy miałeś kiedykolwiek kontuzję spowodowana bieganiem?
Tak
82%
 82%  [ 24 ]
Nie
17%
 17%  [ 5 ]
Głosowań: 29
Wszystkich Głosów: 29

Wiadomość
Autor

Wysłany: 17-01-2012, 11:16    Temat postu:
W moim mniemaniu rozgrzewka służy dopompowaniu krwi do wszystkich tkanek i tym samym pobudzeniu układu krwionośnego.
Rozciąganie mięśni i ścięgien jest ważne, ale nie powinno się go robić przed treningiem i po treningu również, bo, gdy mięśnia są dogrzane nie czujemy swoich możliwości i łatwiej jest naderwać czy nadciągnąć tkanki miękkie...
Ja się rozciągam w dni nietreningowe lub wieczorem po porannym treningu.
Rozciąganie dla mnie to nie jest kilka skłonów, wymachów nogami i rękoma, bo jeśli chodzi o takie "rozciąganie" w ramach rozgrzewki to nikomu się nic nie stanie...

Podpis:
Go hard or go home!
WRS

Wiadomość
Autor

Wysłany: 23-01-2012, 20:37    Temat postu:
Koledzy mam dylemcik ;-) Otóż 2 tyg. temu podczas biegu po ok.10 km poczułem lekki ból z lewej strony kolana ( nie na tyle mocny by się zatrzymać) ,bieg kontynuowałem ale po następnym kilometrze musiałem się na chwilę zatrzymać ,wznowiłem bieg i dalej do domu już bez bólu . Tego samego i następnych dni żadnego bólu kolana . Do dnia dzisiejszego biegałem wielokrotnie i nic ( w tym kilka biegów w dużo szybszym tempie jak podczas dnia kiedy zabolało - treningi bezboleśnie... aż do dzisiaj po 15 km znowu ból po lewej stronie kolana zatrzymałem się na chwilę - bieg kontynuowałem ( do domu musiałem wrócić) i dalej biegłem . Było ok. Po następnym kilometrze pojawił się lekki ból (naprawdę lekki) ale jakby niżej i bardziej w stronę środka kolana . Spokojnie dobiegłem do domu . I jest ok . nic nie boli .Nie wiec czy mam się bać ,wyczytałem że to może być ITBS ?? tylko ja po schodach mogę normalnie chodzić , a to jest jeden ze skutków ITBS-a. Nie wiem czy mam odpuścić bieganie czy troszkę biegać mniej intensywnie :?:

Podpis:

Tomeko

Wiadomość
Autor

Wysłany: 23-01-2012, 21:11    Temat postu:
Po lewej stronie ktorego kolana?

Cwicz kolano! Nie zaszkodzi nawet, jezeli nie masz ITBS'u.

ITBS dopada po kilku kilometrach i czujesz uklucie podczas przetaczania.

Podpis:
No one ever says let's play triathlon!
elim
Członek TriCity Triathlon Team

Wiadomość
Autor

Wysłany: 23-01-2012, 21:15    Temat postu:
Po zewnętrznej stronie lewego kolana .

Czy ITBS jeśli już dopadł to jest to odczuwalne podczas każdego biegu czy mogą przeplatać się treningi podczas których jest wszystko ok ?

Podpis:

Tomeko

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu   Strona 3 z 3

Skocz do: