| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 28-09-2011, 08:00 Temat postu: Konieczna Artroskopia? |
Witam,
Może macie jakiegoś znajomego ortopedę (a może przypadkiem na forum jest taki albo czyta) i jest w stanie mi doradzić. Mam dwie opinie trochę różniące się od siebie.
Moje problemy z kolanem zaczęły się od urazu, którego skutkiem było usunięcie części więzadła krzyżowego ACL. Ten zabieg przeprowadzany był 2 lata temu. Aktualnie ok. 4 tyg temu kolano miałem wrażenie jakby kolano "wyskoczyło mi zestawu", w momencie gdy myślałem, że uraz się zagoił. Sytuacja się powtórzyła nie cały tydzień temu.
Opis ze zrobionego USG:
"Płyn w zachyłku nadrzepkowym. Róg przedni łąkotki przyśrodkowej o nieostrych zarysach uwypukla się na zewnątrz modelując obrzęknięte tkanki miękkie okołostawowe - uszkodzenie. W otoczeniu przyczepu tylnego więzadła krzyżowego przedniego widoczny płyn."
Po konsultacji z dwoma ortopedami mam dwie różniące się od siebie drogi postępowania:
1. Zrobienie artroskopii w celu naprawienia łąkotki a później za ok. rok rekonstrukcja więzadła.
2. Zrobienie rekonstrukcji więzadła (również za około rok). Tutaj lekarz uważa, że sama artroskopia nie jest aktualnie potrzebna - wystarczy fizjoterapia do tego czasu.
Pytanie jakie się pojawia to czy warto "otwierać" kolano dwa razy, czy lepiej czekać i zrobić wszystko za jednym zamachem?
Podpis: Being perfect is not about winning …it is about being able to look your friends in the eye and know that you didn’t let them down, because you told them the truth ... if you can do that with joy in your heart … then you’re perfect.
Mój Blog - Zapraszam!
Ironman C/S Polska
|
|
| |
|
nodun
Admin
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 28-09-2011, 08:32 Temat postu: |
Jak pojdziesz do trzeciego ortopedy, to byc moze wystawi opinie potwierdzajaca 1 lub 2, gorzej gdy postawi 3 diagnoze.
Podpis: No one ever says let's play triathlon!
|
|
| |
|
elim
Członek TriCity Triathlon Team
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 28-09-2011, 08:51 Temat postu: |
| Cytat: | Jak pojdziesz do trzeciego ortopedy, to byc moze wystawi opinie potwierdzajaca 1 lub 2, gorzej gdy postawi 3 diagnoze.
|
Tak tego się obawiam :)
Podpis: Being perfect is not about winning …it is about being able to look your friends in the eye and know that you didn’t let them down, because you told them the truth ... if you can do that with joy in your heart … then you’re perfect.
Mój Blog - Zapraszam!
Ironman C/S Polska
|
|
| |
|
nodun
Admin
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 28-09-2011, 10:21 Temat postu: |
To pojdziesz do czwartego.
Podpis: No one ever says let's play triathlon!
|
|
| |
|
elim
Członek TriCity Triathlon Team
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 28-09-2011, 15:09 Temat postu: |
Nodun. Mamy genialnego rehabilitanta w Olsztynie. Ryszard Biernat. Bardzo trudno się dostać ale zanim cię pokroją niech na ciebie spojrzy i na 100% da ci szansę na rozćwiczenie tego przed krojenie. Szukaj danych na stronie szkoły http://www.osw.olsztyn.pl/main.php?pg=30
Podpis: 1/2 IM 4:19
IM 9h15
maraton 2:38
1/2 maraton 1h12:21
|
|
| |
|
mkon
Członek IM 2010
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 28-09-2011, 19:29 Temat postu: |
Ładnie jesteś rozklekotany w tym wieku ? trenowałeś coś wcześniej wyczynowo? Nie daj sobie robić kolejnej artroskopii ! tylko naciągają na kasę, po drugie po co robić artroskopie skoro usg wszystko nam ładnie wykazało. Do tego czasu dobry Fizjoterapeuta, czyli jakiś co ze sportem ma do czynienia, najlepiej jakiś z klubu piłkarskiego, kosza. I współpraca z lekarzem nr.2 . Po arto znowu zabawa z obrzękami, wysiękami i nic więcej nam w diagnozie nie pomoże.
Pamiętaj,czym lepsze przygotowanie do ewentualnych zabiegów, tym mniejsze skutki uboczne, i szybszy powrót do sportu. A wiem co mówię :)
Podpis: Czy człowiek nie umiejący liczyć, który znalazł czterolistną koniczynę, ma też prawo do szczęścia?
|
|
| |
|
Dudek
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 28-09-2011, 21:49 Temat postu: |
| Cytat: | Ładnie jesteś rozklekotany w tym wieku ? trenowałeś coś wcześniej wyczynowo? Nie daj sobie robić kolejnej artroskopii ! tylko naciągają na kasę, po drugie po co robić artroskopie skoro usg wszystko nam ładnie wykazało. Do tego czasu dobry Fizjoterapeuta, czyli jakiś co ze sportem ma do czynienia, najlepiej jakiś z klubu piłkarskiego, kosza. I współpraca z lekarzem nr.2 . Po arto znowu zabawa z obrzękami, wysiękami i nic więcej nam w diagnozie nie pomoże.
|
Artroskopia jest refundowana akurat z NFZ. Artroskopia spowoduje to, ze do czasu rekonstrukcji będę mógł sobie trenować (myślę, że od grudnia) aż do rekonstrukcji.
Mój Blog - Zapraszam!
Ironman C/S Polska
|
|
| |
|
nodun
Admin
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 28-09-2011, 22:33 Temat postu: |
Jeżeli kolano ci "wypada"to znaczy,że masz zerwane więzadło krzyżowe,a to oznacza zazwyczaj uszkodzenie łąkotki.Nie możesz trenować ze strzępami w kolanie bo możesz sobie uszkodzić powierzchnie stawowe,a tych tak łatwo się nie naprawia.Masz dwie drogi:arto-mające na celu oczyszczenie kolana i wzmacnianie mięśni stabilizujących kolano ale wtedy musisz się liczyć z tym,że kolano może ci wypadać albo artro-mające na celu zrekonstruowanie więzadła krzyżowego przedniego-po którym jak porządnie przeprowadzisz rech.będziesz prawie jak nowy.Wydaje mi się,że masz zerwane więzadło od dwóch lat Sama artoskopia kolana to betka i raz dwa będziesz na nogach ale to absolutne minimum,które musisz zrobić.Mądrzę się bo jestem już po dwóch rekonstrukcjach kolana
Podpis: www.sklepcityzen.pl -sprzęt sportowy
http://tempomlawa.pl/
|
|
| |
|
twister
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
foka
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 29-09-2011, 10:17 Temat postu: |
| Cytat: | Arto z NFZ ok - ale jaki będziesz miał termin. Nadgarstek z NFZ to 4 lata kolejki w Poz.
|
Poszedłem prywatnie do gościa, który akurat robi takie zabiegi w NFZ "przypadkiem" się okazało, że termin jest na za 3 tyg. Samej artroskopii niestety :/
Mój Blog - Zapraszam!
Ironman C/S Polska
|
|
| |
|
nodun
Admin
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 29-09-2011, 12:48 Temat postu: |
Na twoim miejscu zrobiłbym to artro teraz.Wytną ci kawałek łąkotki oczyszczą kolanko,a po takim zabiegu na momencie wracasz do treningów.Do czasu zabiegu skoncentruj się na wzmacnianiu czwórek,dwójek i przywodzicieli.Zaklep sobie porządnego rehabilitanta już teraz,żebyś mógł od razu po zabiegu rozpocząć ćwiczyć.Zapisz się na rekonstrukcję.Za pół roku może się okazać,że nie będziesz jej potrzebował Słyszałem o kolesiu,który trenował narciarstwo zjazdowe(potężne mm. nóg),któremu dopiero po podaniu środka zwiotczającego mm. wykazano niestabilność kolana.Powodzenia.
|
|
| |
|
twister
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 29-09-2011, 13:01 Temat postu: |
| Cytat: | | Na twoim miejscu zrobiłbym to artro teraz.Wytną ci kawałek łąkotki oczyszczą kolanko,a po takim zabiegu na momencie wracasz do treningów.Do czasu zabiegu skoncentruj się na wzmacnianiu czwórek,dwójek i przywodzicieli.Zaklep sobie porządnego rehabilitanta już teraz,żebyś mógł od razu po zabiegu rozpocząć ćwiczyć.Zapisz się na rekonstrukcję.Za pół roku może się okazać,że nie będziesz jej potrzebował Słyszałem o kolesiu,który trenował narciarstwo zjazdowe(potężne mm. nóg),któremu dopiero po podaniu środka zwiotczającego mm. wykazano niestabilność kolana.Powodzenia. |
Taki mam plan na chwilę obecną, jeszcze pójdę sobie do 3 ortopedy posłuchac co ma do powiedzenia, ale nie wytrzymałbym chyba roku bez takiej aktywności jaką miałem do tej pory.
Mój Blog - Zapraszam!
Ironman C/S Polska
|
|
| |
|
nodun
Admin
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 18-11-2011, 19:23 Temat postu: |
To 5 tygodni temu zszyli mi łąkotke a wczoraj zrekonstruowali więzadło. Teraz rehabilitacja i powrót do formy :P
Mój Blog - Zapraszam!
Ironman C/S Polska
|
|
| |
|
nodun
Admin
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 18-11-2011, 19:32 Temat postu: |
| nodun napisał/a: | | To 5 tygodni temu zszyli mi łąkotke a wczoraj zrekonstruowali więzadło. Teraz rehabilitacja i powrót do formy :P |
I dopiero teraz nam to mówisz ?!Opowiadaj jak było bo ja to już weteran w tych sprawach
|
|
| |
|
twister
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 18-11-2011, 20:23 Temat postu: |
| Cytat: | I dopiero teraz nam to mówisz ?!Opowiadaj jak było bo ja to już weteran w tych sprawach
|
Hehe :)
Rekonstrukcja to chyba najbardziej skomplikowany zabieg, który trwał najdłużej no i większy ból niż po szyciu :) Dobrze, że udało się zrobić wcześniej i nie muszę czekać do sierpnia :)
Zarcie w szpitalu - bieda, nie polecam :P
Mój Blog - Zapraszam!
Ironman C/S Polska
|
|
| |
|
nodun
Admin
|
|
|