| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 14-10-2011, 10:46 Temat postu: Jedzenie rano |
Jestem osobą , która rano nie ma apetytu. Gdy wstaję i widzę jedzenie np. kanapkę, to poprostu chce mi się wymiotować! Czy jest osoba na forum, która też tak ma? W okolicach godziny 11:00 juz mam normalny apetyt i jem drugie(pierwsze) śniadanie. Problem jest w tym, że rano moim jedynym posiłkiem jest np. kakao. Czy to jest nie zdrowe?
Podpis:
|
|
| |
|
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 14-10-2011, 15:17 Temat postu: |
Nie wiem czy jest zdrowe czy nie, ale nie lubiąc, nienawidząc (ja również) np, kakao po prostu unikam spożywania tego, i jadam co mi smakuje (oczywiście tego co powinien jeść atleta). Mi się z rana tez nie chce jeść, ale tylko wtedy gdy wieczorem za dużo się na żrem.. Może ty również wieczorami za dużo się na żresz i rano masz z tego powodu wymioty.
Podpis:
|
|
| |
|
matteo
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 14-10-2011, 16:02 Temat postu: |
Nigdy nie chodzę spać z pełnym żołądkiem. Wieczorem zawsze jem jakoś 3-4 godziny przed spaniem. Są to zazwyczaj płatki, albo tuńczyk. Jak złapię głód, to chwytam owoca.
Podpis: Cel 2012 - Triathlon na dystansie olimpijskim <2:20
Trzymajcie kciuki!
|
|
| |
|
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 14-10-2011, 16:36 Temat postu: |
Wielu osobom nie chce się jeść rano, w tym i mi, ale w miliardzie źródeł piszą, że śniadanie to najważniejszy posiłek, a dla sportowca to w szczególności. Ja do tego zawsze jadłem płatki owsiane zalane wrzątkiem (podobno podstawa diety sportowca) i nie raz kończyło się to z głową nad toaletą, bo wymiotować chciało mi się nie w przenośni ale dosłownie. Po jakimś czasie się przyzwyczaiłem (ze dwa lata to trwało, ale jednak :) ). Teraz płatki owsiane jem trochę inaczej - wsypuję płatki do szklanki, zalewam mlekiem, wstawiam do mikrofali, wyjmuję, dodaję słodzika, mieszam, czekam aż trochę napęcznieją i jem. Nie jest to pyszne ale dużo lepsze niż ze zwykłym wrzątkiem i baaaardzo szybkie w przygotowaniu! Płatki to oczywiście nie jest konieczność. Byleby to były węgle złożone, ale na siłowni zawsze mówili, że płatki owsiane na śniadanie to absolutna podstawa diety i tak mi już zostało :)
Podpis: "People do not lack strength, they lack will" - Victor Hugo
|
|
| |
|
Zibi
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
foka
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 14-10-2011, 18:37 Temat postu: |
W takim razie muszę zacisnąć zęby i spróbować z płatkami owsianymi
Podpis: Cel 2012 - Triathlon na dystansie olimpijskim <2:20
Trzymajcie kciuki!
|
|
| |
|
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 14-10-2011, 19:04 Temat postu: |
Ja mam tak samo kiedy wstaję BARDZO wczesnie rano (czyli okolice 5-6 jak dla mnie). Jednakze uwazam rowniez, ze najwazniejszy jest nasz organizm - niektorzy jedza od razu po wstaniu, inni potrzebuja kilku godzin - powinienes sie kierowac bardziej odczuciami swojego organizmu, a nie tym, co madrzy ludzie popisali w ksiazkach. Ale to moje zdanie.
Podpis: Plany mam wielkie, ale ciało słabe
|
|
| |
|
chlebik
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 14-10-2011, 20:05 Temat postu: |
Ja czasami płatki mieszam z jogurtem naturalnym lub owocowym , czekam kilka minut aż płatki troszkę zmiękną . Mi takie jedzenie smakuje .
Podpis: 21,1k-1:36:15 (2012)
|
|
| |
|
Tomeko
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 14-10-2011, 20:09 Temat postu: |
| foka napisał/a: | | Dla sportowca chcącego ponad wszystko rozwijać procesy pozyskiwania energii z tłuszczów śniadanie po pierwszym treningu również wydaje się uzasadnione. |
Co do tego niestety zgodzić do końca się nie można... Już chwilę przed pobudką kortyzol śmiga aż miło, przez co wysiłek na czczo w jakimkolwiek celu nie jest wskazany. Zarówno ze względu na efektywność treningu, jak i z wielu względów zdrowotnych ;)
Podpis:
|
|
| |
|
emilpe
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
twister
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 14-10-2011, 21:32 Temat postu: |
mieszając płątki owsiane z jogurtem naturalnym/owocowym nie musimy czekać aż płatki napęcznieją (oczywiście zależność jest od typu płatków owsianych).
Wskazana do takiego posiłku byłaby odżywka białkowa, która zawieraj szybko wchłanialne źródło białka oraz sporą porcję aminokwasów.
Podpis: Żywienie w Sporcie --> www.icds.info/
Mój Blog - http://ironman-race.blogspot.com/
|
|
| |
|
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 14-10-2011, 22:22 Temat postu: |
Zazwyczaj odżywką popijam zjadane płatki i zazwyczaj jem górskie
Podpis:
|
|
| |
|
Tomeko
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 14-10-2011, 22:49 Temat postu: |
Górskie to najlepiej zalać wrzątkiem, przykryć na kilka minut, później wymieszać z jogurtem naturalnym pycha
Podpis:
|
|
| |
|
emilpe
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 14-10-2011, 23:15 Temat postu: |
no dobra, to odpowiednie rozwiązania na co dzień, a co gdy chcemy rano zrobić trening pływacki? co zjeść by nie wróciło po niecałej godzinie? :)
Podpis: IM Borówno 2011: 13:34:25
IM Frankfurt 2012: ;)
Keep Tri-ing
'You can always quit later!'
|
|
| |
|
marcin
Członek IM 2010
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 14-10-2011, 23:20 Temat postu: |
trochę ubogo jeśli chodzi o różnorodność ale jak jeszcze trenowałem pływanie to przed rannymi treningami zawsze albo płatki owsiane z mlekiem, bądź muesli, nigdy się nie zwróciło.
Ale to co działało, że tak powiem u mnie nie musi wcale wszystkim odpowiadać.
Podpis:
|
|
| |
|
seniu
|
|
|