Wysłany: 14-04-2011, 11:43 Temat postu: Jaki recovery drink ?
Co polecicie na recovery drink ? Stosujecie takowe ? Nie chodzi mi tutaj o shake'i własnej roboty, bo to i owszem, ale oprócz tego chcę dorzucić coś gotowego. Podpis:
Coś mógłbym polecić, ale co, to zależy od tego na jakiej regeneracji Ci zależy?
- regeneracja poziomu płynów
- regeneracja energetyczna
- regeneracja poziomu witamin i minerałów
- regeneracja systemu immunologicznego (istotna podczas bardzo intensywnego i/lub długiego treningu lub zawodów)
- regeneracja poziomu hormonów (oczywiście nic ponad poziom fizjologiczny organizmu)
- regeneracja mięśni
- regeneracja stawów
- regeneracja układu nerwowego (na to niema za bardzo suplementów, a regeneracja ma większe znaczenie w sportach siłowych, w wytrzymałościowych raczej nie bardzo) Podpis: Cel 2012 - Susz 1/2 IM <4:45:00
Na normalnej po treningu do tri :).
- regeneracja energetyczna
- regeneracja poziomu witamin i minerałów
- regeneracja mięśni
Wydaje mi się, że o to chodzi najbardziej. Płyny uzupełniam w trakcie treningu i po, no chyba, że o inne płyny chodzi :P
Czyli szukam coś węglowodanowo-białkowego z naciskiem na węglowodanowo + jakieś witaminki. Podpis:
Niektórym to nie wystarcza, bo trenują sporo. Ja nie mam zamiaru zastępować diety takimi specyfikami, tylko ją uzupełniać. Nie zawsze się da zjeść tyle ile potrzeba. Nie mówię o ogólnym bilansie energetycznym, ale też o poszczególnych proporcjach składników tego żarcia. Podpis:
Ja także jestem za zbilansowaną dietą oraz odżywkami „zrób to sam”, ale nie zawsze jest na to czas.
No, ale skoro jeglin pyta o gotowe produkty to takie podam
W celu regeneracji energetycznej najlepiej sprawdzą się odżywki węglowodanowe takie jak carbo. Dla regeneracji mięśni należy spożyć białko rzecz jasna + węglowodany. Znajdziesz to w odżywkach węglowodanowo-białkowych czyli tzn. gainer’ach – ulubiona odżywka osób które zapisują się na siłownię i marzą o tym żeby mieć duże mięśnie, ale bez obaw. Nie jest to jakiś magiczny środek, który zwiększy masę osoby uprawiającej sporty wytrzymałościowe, a może bardzo pomóc w regeneracji jeżeli nie masz czasu na normalny posiłek.
Jest jeszcze jedna zaleta: regenerację najlepiej rozpocząć tuż po wysiłku, a przygotowanie obiadu to w najlepszym wypadku kilkanaście lub kilkadziesiąt minut, chyba że odgrzewasz w mikrofali, a odżywkę możesz przygotować w ciągu 2 minut.
Żeby nie było, że to czysta teoria. Stosowaliśmy gainery na obozie na którym dodatkowo musieliśmy trzymać wagę, a niektórzy nawet schudnąć. Przy 3 treningach dziennie i posiłkach o ustalonych porach czasami nawet 2 godziny po treningu odżywki były niezbędne.
Byłbym zapomniał. Możesz także spróbować suplementację aminokwasów w celu ochrony mięśni. Można starać się uzupełnić większość lub wszystkie aminokwasy egzogenne i warunkowo-niezbędne, ale to bardziej zabawa dla kulturystów. Moim zdaniem szkoda czasu i pieniędzy.
Na początek jeżeli chcesz, możesz zastosować BCAA oraz Glutaminę. Jeżeli miałbym wybierać jedną z nich zdecydowałbym się na glutaminę. Jeżeli wierzyć badaniom to jej stężenie w organizmie ma spory wpływ na poziom zmęczenia po treningu.
Co do uzupełnienia witamin i minerałów to tu nie wymyślę nic nowego. Dla osoby, która skrupulatnie nie liczy ilości przyjmowanych witamin i minerałów nie zalecam stosowania suplementów zawierających tylko jedną substancję czy pierwiastek.
Radziłbym raczej zestaw witamin i minerałów. Czy to będzie wszystko razem, czy osobno witaminy osobno minerały to już wszystko jedno. Nie zapomnij też, że zapotrzebowanie dla sportowca jest większe, niż te które podają na pudełku.
jeglin napisał/a:
Płyny uzupełniam w trakcie treningu i po, no chyba, że o inne płyny chodzi :P
Tak chodzi o te płyny, o które chodzi, nie o inne
Zwróć tylko uwagę żeby dostarczać odpowiednią ilość sodu. Aktualne normy dla sportowców, których mnie uczyli to 1,8 – 2,8 g soli na litr napoju. Jeżeli ktoś nie ma wagi laboratoryjnej, która waży z dokładnością do 0,1g (ja takiej nie mam ) to można przyjąć średnio 2g na litr.
Jednak jeżeli kupujesz gotowy napój to informacja o zawartości sodu będzie na butelce.
To tak pokrótce o regeneracji. Mam nadzieję, że trochę pomogłem Podpis:
Dzięki wielkie, tylko czy gainery to idealna propozycja jeśli chodzi o tego typu produkty.
Słyszałem o magicznym stosunku węglowodanów do białka 4:1. A z nazw to Accelerade i Endurox R4, ale żaden z nich nie jest dystrybuowany w Polsce. Podpis:
ja zawsze używam gainera. Nie za często bo masa idzie w górę ale tyle żeby mieć z czego się regenerować. Tak mnie nauczyli kiedyś i nawet nie wiem czy jest to poprawne, Podpis: Aktualnie na moim blogu:Raport Startowy - 5 Poznań Półmaraton.
Warzywa, owoce, pierś z kurczaka lub ryba lub orzechy
6 takich posiłków dziennie
Tadam!:)
mój pies na takich 6 posiłkach by nie uciągnął :)
Tu trzeba węglowodanów !!
Wracając do tematu, jeśli chodzi o odżywkę typu gainer (1:1) bądź też whey gainer (1:4), jestem bardzo negatywnie nastawiony do tego typu odżywek.
A Dlaczego ? Bo jest tam tyle cukru że równie dobrze można wsiąść sobie 2łyzki miodu a wyjdzie nam to zdrowiej.
Okienko węglowodanowe w przypadku sportu jakim jest triathlon do 120minut jest podwyższone na poziomie 150% i później spada.
Jeśli chcemy dbać o formę naszych mięśni to najlepszym rozwiązaniem jest odżywka białkowa zaraz po treningu i 30minut po odżywce odpowiedni posiłek po-treningowy, którego niestety żadna odżywka nie zastąpi choćby i kosztowała 500zł.
W posiłku po-treningowym powinniśmy korzystać z węglowodanów o średnim IG, białku zwierzęcym oraz unikać jak ognia tłuszczy, ponieważ będą one spowalniały wchłanianie się węglowodanów i aminokwasów białka.
[ Dodano: 16-04-2011, 00:49 ]
Marek napisał/a:
Na początek jeżeli chcesz, możesz zastosować BCAA oraz Glutaminę. Jeżeli miałbym wybierać jedną z nich zdecydowałbym się na glutaminę. Jeżeli wierzyć badaniom to jej stężenie w organizmie ma spory wpływ na poziom zmęczenia po treningu.
Jeżeli wierzyć badaniom, opiniom zawodników i różnicy ilości która jest sprzedawana między tymi dwoma produktami, to wygrywają jednoznacznie Aminokwasy rozgalęzione BCAA i glutamina nie ma tutaj nic do powiedzenia, wręcz przeciwnie ostatnie badania dowodzą iż glutamina tak naprawdę dużo warta nie jest.
Jak już to polecam sportowcom jako dodatek do BCAA np. do śniadania (jeśli osoba nie je śniadania zaraz po przebudzeniu)
Marek napisał/a:
Co do uzupełnienia witamin i minerałów to tu nie wymyślę nic nowego. Dla osoby, która skrupulatnie nie liczy ilości przyjmowanych witamin i minerałów nie zalecam stosowania suplementów zawierających tylko jedną substancję czy pierwiastek.
Radziłbym raczej zestaw witamin i minerałów. Czy to będzie wszystko razem, czy osobno witaminy osobno minerały to już wszystko jedno. Nie zapomnij też, że zapotrzebowanie dla sportowca jest większe, niż te które podają na pudełku.
Zgadza się, ponadto ogromne różnice (nawet do 4X więcej) można zaobserwować pomiędzy zapotrzebowaniem dla osób o dużej aktywności fizycznej a sportowcami.
Przykład: dawka Sodu u sportowca może sięgać nawet 6,5g na dzień Podpis: Żywienie w Sporcie --> www.icds.info/
Jeżeli wierzyć badaniom, opiniom zawodników i różnicy ilości która jest sprzedawana między tymi dwoma produktami, to wygrywają jednoznacznie Aminokwasy rozgalęzione BCAA i glutamina nie ma tutaj nic do powiedzenia, wręcz przeciwnie ostatnie badania dowodzą iż glutamina tak naprawdę dużo warta nie jest.
Jak już to polecam sportowcom jako dodatek do BCAA np. do śniadania (jeśli osoba nie je śniadania zaraz po przebudzeniu)
Różnica w ilości sprzedawanych produktów? Proszę Cię... Od kiedy jest to wyznacznikiem jakości czy przydatności danego produktu?
Kwestia dobrego wypromowania. Nawet nie wiesz jakie dobre odżywki i suplementy były robione jeszcze 7-8 lat temu, a jednak zostały wycofane i zastąpione "lepszymi" dlaczego? Bo biznes musi się kręcić.
Także nigdy nie mieszaj w to marketingu. Podpis:
Co ma marketing do tego co napisałem wczęsniej czyli do badań ?
To co kiedyś było podobno dobre w badaniach teraz okazuje się mitem.
Więc spokojnie szefie, bcaa > glutamina
To tak samo jakbyś napisał że l-karnityna jest przydatna w redukcji tkanki tłuszczowej - no proszę ... Podpis: Żywienie w Sporcie --> www.icds.info/
Czy ktoś używał produktów firmy Nutrend? Może jakieś opinie?
Ja przez chwilę używałem Isodrinx, próbowałem też REGENER'a a na zawodach w Suszu miałem Carbosnacki.
Ogólnie jakościowo i smakowo dobre produkty. Jednak cena jest dosyć wysoka. Zamiast Isodrinxa używam teraz Isoplusa (44zł za 1500g), jest o wiele bardziej wydajniejszy od Isodrinx. Nie mówiąc o REGENERZE, który kosztuje jakieś 50zł a wystarcza na może 5 bidonów? Podpis: Being perfect is not about winning …it is about being able to look your friends in the eye and know that you didn’t let them down, because you told them the truth ... if you can do that with joy in your heart … then you’re perfect.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum