Użytkownik:
Hasło:
Zaloguj mnie automatycznie przy każdej wizycie:
Strona Główna Portal FAQ Szukaj Użytkownicy Grupy Kalendarz Imprez Rejestracja Zaloguj Download

Tagi tematu: bieg., ciagly, jak, kontra, marszobie, spokojny, szybszy, trenowac.

xTRI.pl - Triathlon Forum Strona Główna » Forum ogólne » Trening » Bieg » Jak trenować. Szybszy marszobie kontra spokojny ciągły bieg.
Wiadomość
Autor

Wysłany: 18-05-2011, 11:29    Temat postu: Jak trenować. Szybszy marszobie kontra spokojny ciągły bieg.
Dopiero zaczynam biegać i mam pytanie. Na początku biegałem marszobiegi - 2 min masz, 3 min bieg w tempie około 5:30/km. Wczoraj postanowiłem, że pobiegnę wolniej ale dłużej - ile się da. Biegałem 28 min 4 km i sumie mógłbym pobiec więcej ale było już późno więc na tym zakończyłem. Tempo 6:36.
Który z treningów będzie właściwszy. Dodam, że po marszobiegu byłem zmęczony, a po wczorajszym biegu po złapaniu odpowiedniego rytmu mogłem biec i biec, z tym, że tempo przypominało raczej trucht a nie bieg, czy nie za wolno?
Celuje w biegi max 10 km.

[ Dodano: 18-05-2011, 11:30 ]
Dołączam wykresy z biegania.

[ Dodano: 18-05-2011, 11:32 ]
Wykres marszobiegu.

[ Dodano: 18-05-2011, 11:40 ]
Chciałem dodać wykresy ale coś nie bardzo mogę dodać obrazek.

[ Dodano: 18-05-2011, 11:57 ]
Jeszcze jedna próba.

Podpis:

pavoolon

Wiadomość
Autor

Wysłany: 18-05-2011, 12:33    Temat postu:
Spróbuj wkleic sam link.

Jak już biegasz 30min ciągłym, to możesz sobie odpuścić marszobiegi. Lepiej realizowac jakis konkretny plan (których jest duzo na serwisach typu bieganie.pl albo biegajznami.pl), w którym systematycznie zwiekszasz dystans (co tygodniowo).

Podpis:
Being perfect is not about winning …it is about being able to look your friends in the eye and know that you didn’t let them down, because you told them the truth ... if you can do that with joy in your heart … then you’re perfect.

Mój Blog - Zapraszam!

Ironman C/S Polska
nodun
Admin

Wiadomość
Autor

Wysłany: 18-05-2011, 13:04    Temat postu:
pavoolon, doszedles wlasnie do etapu, do ktorego sam na ten moment daze :) zazdroszcze i gratuluje :)

Podpis:
nindża nie może być mientka
Bartek

Wiadomość
Autor

Wysłany: 18-05-2011, 13:21    Temat postu:
Skup się póki co na truchtaniu. Z czasem zacznij włączać w to trening bardziej wyspecjalizowany - przebieżki i interwały, nawet się nie obejrzysz jak zaczniesz przyśpieszać ;)

Zresztą tak jak pisze nodun - planow treningowych do biegania jest od groma i ciut ciut.

Pamiętaj żeby podchodzić do biegania z rozsądkiem. Szybkie zwiększanie tempa i dystansu bankowo skończy się kontuzją na koniec pierwszego sezonu biegowego (u mnie trafiło w rozcięgno podeszwowe...)

Podpis:

Motylop

Wiadomość
Autor

Wysłany: 18-05-2011, 13:39    Temat postu:
Przeciez nie masz wyboru albo albo. Rob czasem marszobieg, na ktorym rozwijasz wyzsze predkosci i wyglada to lepiej od strony techniki biegu, a czasem dluzszy bieg wolniejszym tempem.

Przy zwiekszaniu kilometrazu marszobiegi sa bezpieczniejsza forma treningu i je stosuje nawet u biegaczy bardziej zaawansowanych niz Ty, zastepujac np. 90' dlugiego wybiegania marszobiegiem 28'marszu/2' biegu. Nikomu nie dzieje sie krzywda, nikt nie narzeka, ze nudno, monotonnie, zmudnie, ciezko, a predkosci sa wyzsze.

Sprobuj np. robic dwa biegi i jeden dluzszy marszobieg w tygodniu, jednoczesnie zmieniajacc proporcje marsz-bieg na korzysz biegu w czasie swoich marszobiegow, abys po kilku sesjach doszedl np do 4' biegu na 1' marszu. Pobiegaj tak 2-3 tygodnie, poeksperymentuj z predkosciami, roznym terenem, samopoczuciem i dopiero potem pomysl o konkretnym planie. Wazne, zebys zanim wejdziesz w kierat jakiejs sztywnej rozpiski treningowej, zdazyl poznac swoj organizm przynajmniej na tyle, zeby nie zrobic sobie krzywdy realizujac z determinacja i poswieceniem gotowy plan z internetu :)

Chyba mam za duzo czasu, jesli takie posty pisze :)

Podpis:
pozdrawiam

http://trinergy.pl/
http://tomekbielany.blogspot.com/
tsk86
Członek WTT

Wiadomość
Autor

Wysłany: 18-05-2011, 14:34    Temat postu:
Dzięki za odpowiedzi i podpowiedzi :-)

Na razie nie wdrażam, żadnego planu treningowego bo rygor treningowy wyznacza mi raczej kondycja mojego kręgosłupa - na razie jest ok i jestem w sumie zaskoczony i zadowolony z tego, że bieganie ma tak mały wpływ na ból w kręgosłupie.

Do pierwszego startu (750,15,5) jest jeszcze 8 tygodni także będę zwiększał czas co 2 tyg. tak żeby dojść do godziny. Planuję dwa treningi w tyg bo na więcej czasu mi nie wystarczy w tym co jakiś czas marszobieg. Chyba powinno wystarczyć, żeby przebiec 5 km po pływaniu i jeździe.

Linki do wykresów:
(ciągły bieg)
http://www.image-share.com/ipng-662-29.html
(marszobieg)
http://www.image-share.com/ipng-662-30.html

Strefy tętna wg Friela. Widać, że marszobieg jest bardziej intensywny (strefa 4).
Uwagi mile widziane :mrgreen:

Z całości najbardziej jestem zadowolony z tego, że udaje mi się utrzymywać przy stałym biegu mniej więcej stałe tętno co do tej pory wydawało mi się niemożliwe 8-)

Podpis:

pavoolon

Wiadomość
Autor

Wysłany: 18-05-2011, 22:41    Temat postu:
ooo, czyzbys szykowal sie na Ilawe? wyglada na to, ze bedziemy razem startowac :)

Podpis:
nindża nie może być mientka
Bartek

Wiadomość
Autor

Wysłany: 19-05-2011, 12:46    Temat postu:
No niestety nie. Ze względu na to, że nie mam szosówki będę startował niektórych edycjach TriathlonMTB - najbliższy w Płocku.

Podpis:

pavoolon

Wiadomość
Autor

Wysłany: 23-05-2011, 14:25    Temat postu:
Ja też zacząłem biegi jakieś 2 tygodnie. Na początku 4 minuty marszu, 2 biegu, później 3/3, a teraz w trzecim tygodniu tak 10 biegu na 2 marszu. Dziś wieczorem idę pobiegać i spróbuję ciągłego truchtu przez 30 minut. W Płocku mieszkam obecnie, więc tutaj wystartuję. Mam podobną sytuację, bo też miałem problemy z kręgosłupem przez wypadek i późniejszą kontuzję (3 dyski wypadły) na siłowni :-x i też nie mam szosówki tylko mtb:)
Do zobaczenia w Płocku, ale ja raczej celuję w amatorski na pierwszy raz...
Dymek nie wiesz czy wyścig amatorów jest razem z wyczynowcami i tylko klasyfikacja jest oddzielna? Czy jest podział na 2 starty?
Respect dla Twojego ojca. Kojarzę go jako, że urodziłem się i wychowałem w mieście.

Podpis:

WRS

Wiadomość
Autor

Wysłany: 27-05-2011, 12:46    Temat postu:
WRS, widzę, że coraz więcej ludzi z problemami kręgosłupa tu przybywa. Ciekawi mnie ten upór bo pewnie też słyszałeś od lekarza tak jak ja, że koniec ze sportem.

Myślę, że w Płocku zbierze się troszkę ludzi z xtri. Trzeba by się jakoś spotkać przed/po.

Podpis:

pavoolon

Wiadomość
Autor

Wysłany: 01-06-2011, 10:55    Temat postu:
Ja obecnei mieszkam w Płocku, więc jeśli byście mieli jakieś pytania dot. miasta to chętnie pomogę. Koniecznie musimy się spotkać także przed imprezą każdy aktywnie potwierdzi chyba swoją obecność i się coś zorganizuje.

Podpis:

WRS

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu  

Skocz do: