Użytkownik:
Hasło:
Zaloguj mnie automatycznie przy każdej wizycie:
Strona Główna Portal FAQ Szukaj Użytkownicy Grupy Kalendarz Imprez Rejestracja Zaloguj Download

Tagi tematu: biegac, jak, srodstopia..., ze

xTRI.pl - Triathlon Forum Strona Główna » Forum ogólne » Trening » Bieg » Jak biegać ze śródstopia...
Wiadomość
Autor

Wysłany: 10-08-2011, 14:41    Temat postu: Jak biegać ze śródstopia...
I czy takie bieganie sprawdza się na długich dystansach.
Chodzi mi o łopatologiczne wyjaśnienie jak stawiać nogę, chyba, że mnie ktoś odwiedzie od tego pomysłu:)

Podpis:

WRS

Wiadomość
Autor

Wysłany: 10-08-2011, 14:57    Temat postu:
Proces ten jest bardzo dlugi i zaczyna sie od wplatania dwoch setek ze srodstopia na jednostke treningowa. Sezon transferu conajmniej, a najlepiej dwa. Po prostu nie ladujesz na piecie. Aby zobaczyc, jak to sie robi, to przebiegnij sie boso, wowczas biegasz ze srodstopia/palcow.

Podpis:
No one ever says let's play triathlon!
elim
Członek TriCity Triathlon Team

Wiadomość
Autor

Wysłany: 10-08-2011, 15:26    Temat postu:
Moj sposob na poprawe techniki to poprosic kogos zeby nargal Cie na wideo. Wideo ma byc z profila. Najlepiej biegnij tak 10 metrow od kamery i nie ruszja kamera. Przebiegnij sie tempem szybkim i normalnym.

Pozniej w dowolnym programie odtworz film w zwolnionym tempie analizujac klatke po klatce, zobaczysz jak ladujesz, jak pracuja kolana, czy jestes pochylony do przodu, jak pracuja lokcie, etc...

Powtorz to po cwiczenie po miesiacu zeby zobaczyc efekt.

Podpis:

mate

Wiadomość
Autor

Wysłany: 10-08-2011, 15:57    Temat postu:
Rzeczywiście, tak jak pisze elim, po prostu nie lądujesz na piętę. Radzę nie skupiać się na niczym innym, a bolec będzie i tak. Mocno, i długo - kilka miesięcy przynajmniej (chyba, że chłopy jakoś szybciej się adaptują) . Jak masz jakieś wątpliwości to pooglądaj sobie na triathlon.org filmiki z zawodów. Obydwoje bracia Brownlee biegają na samych paluszkach, leciutko, super - zresztą większość zawodników na tym poziomie. Tak lekko to wygląda a parę trzeba mieć straszną w nogach.

Podpis:

ola-m-s

Wiadomość
Autor

Wysłany: 10-08-2011, 18:04    Temat postu:
Nie widizałem nigdy heel-strikera który by poleciał 10 km poniżej 30 minut. To chyba anatomicznie nie możliwe.

Podpis:
Aktualnie na moim blogu:Raport Startowy - 5 Poznań Półmaraton.

www.PoznanMultisportTeam.pl - Mój team
www.XDU-Poznan.pl - Moja impreza
foka

Wiadomość
Autor

Wysłany: 10-08-2011, 19:38    Temat postu:
W moim wypadku pomogła prosta rzecz. Trening trening trening. Gdy zacząłem robić moje EASY po 5:40 i szybciej organizm sam wymusił na mnie przejście na śródstopie. Z tego co Mój guru biegania Michał Bartoszak mówił to nie angażowałem pięty przy biegu więc technika mówił była ok. Resztę historii już znacie :)

Podpis:
SkarpetyKompresyjne.PL - Najlepsza kompresja pod jednym dachem
Eddie
Członek IM 2010

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu  

Skocz do: