Użytkownik:
Hasło:
Zaloguj mnie automatycznie przy każdej wizycie:
Strona Główna Portal FAQ Szukaj Użytkownicy Grupy Kalendarz Imprez Rejestracja Zaloguj Download

Tagi tematu: interwaly, serce...

xTRI.pl - Triathlon Forum Strona Główna » Forum ogólne » Zdrowie i odżywianie » Interwały a serce...
Wiadomość
Autor

Wysłany: 15-12-2011, 09:44    Temat postu: Interwały a serce...
Naczytałem się już wielu artykułów i przeczytałem kilka książek na temat treningu aerobowego w różnych wersjach.
Niestety nie udało mi się znaleźć odpowiedzi na pytanie czy trening interwałowy (HIIT) jest do końca "zdrowy", tj. czy nie powoduje problemów sercowych poprzez zbyt mocne obciążenie mięśnia sercowego i całego układu krwionośnego.
Czytałem też teorię, że trening interwałowy powoduje wzrost mięśnia sercowego, co bezpośrednio zwiększa jego wydolność.
Może przytoczycie coś ciekawego na ten temat?
Zapraszam do dyskusji też zawodników wyczynowych, którzy mieli różnego rodzaju badania i są pod kontrolą lekarzy sportowych. Jestem pewny, że możecie coś ciekawego nam przekazać.

Podpis:
Go hard or go home!
WRS

Wiadomość
Autor

Wysłany: 15-12-2011, 11:10    Temat postu:
na amatorskim poziomie szybciej nabawisz się kontuzji niż zejdziesz na zawał :-) chociaż czasem wydaje się że zaraz umrę :-)

[ Dodano: 15-12-2011, 11:11 ]
ale jak pewno każdy słyszał na poziomie pro zdarzają się śmierci na zawał, było głośno odnośnie piłkarzy w tri też chyba był taki przypadek.

Podpis:

zdanozdan

Wiadomość
Autor

Wysłany: 15-12-2011, 14:25    Temat postu:
Wszystko z głową. Interwały również, interwał to znaczy mocniejszy akcent nie koniecznie ma maxa.

Podpis:
Never give up

1k - 4:28 / 5k - 28:59 / 10k - 01:04:19 / 15k - 01:47:57 / 21k - 02:18:49 / Susz Sprint - 01:50:45
GrudiLee

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu  

Skocz do: