| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 15-12-2011, 09:44 Temat postu: Interwały a serce... |
Naczytałem się już wielu artykułów i przeczytałem kilka książek na temat treningu aerobowego w różnych wersjach.
Niestety nie udało mi się znaleźć odpowiedzi na pytanie czy trening interwałowy (HIIT) jest do końca "zdrowy", tj. czy nie powoduje problemów sercowych poprzez zbyt mocne obciążenie mięśnia sercowego i całego układu krwionośnego.
Czytałem też teorię, że trening interwałowy powoduje wzrost mięśnia sercowego, co bezpośrednio zwiększa jego wydolność.
Może przytoczycie coś ciekawego na ten temat?
Zapraszam do dyskusji też zawodników wyczynowych, którzy mieli różnego rodzaju badania i są pod kontrolą lekarzy sportowych. Jestem pewny, że możecie coś ciekawego nam przekazać.
Podpis: Go hard or go home!
|
|
| |
|
WRS
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 15-12-2011, 11:10 Temat postu: |
na amatorskim poziomie szybciej nabawisz się kontuzji niż zejdziesz na zawał chociaż czasem wydaje się że zaraz umrę
[ Dodano: 15-12-2011, 11:11 ]
ale jak pewno każdy słyszał na poziomie pro zdarzają się śmierci na zawał, było głośno odnośnie piłkarzy w tri też chyba był taki przypadek.
Podpis:
|
|
| |
|
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 15-12-2011, 14:25 Temat postu: |
Wszystko z głową. Interwały również, interwał to znaczy mocniejszy akcent nie koniecznie ma maxa.
Podpis: Never give up
1k - 4:28 / 5k - 28:59 / 10k - 01:04:19 / 15k - 01:47:57 / 21k - 02:18:49 / Susz Sprint - 01:50:45
|
|
| |
|
GrudiLee
|
|
|
|
|
 |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
| | Strona wygenerowana w 0,16 sekundy. Zapytań do SQL: 14 |
|