Użytkownik:
Hasło:
Zaloguj mnie automatycznie przy każdej wizycie:
Strona Główna Portal FAQ Szukaj Użytkownicy Grupy Kalendarz Imprez Rejestracja Zaloguj Download

Tagi tematu: hej, hej

xTRI.pl - Triathlon Forum Strona Główna » Forum ogólne » Strefa dla początkujacych » Przywitaj się » Hej Hej
Wiadomość
Autor

Wysłany: 09-02-2012, 23:09    Temat postu: Hej Hej
Witam Wszystkich bardzo serdecznie.
Jestem pierwszy raz na tym forum. Mam 33 lata pochodzę z Piotrkowa Tryb. Mam 180 cm wzrostu i 76 kg. Do tej pory bawiłem się amatorsko bieganiem, jednak w tym roku postanowiłem zasmakować czegos więcej i postanowiłem zapisać się na triatlon. Nawet zdążyłem zapisać się na Susz chociaż byłem bardzo zaskoczony jak szybko został wyczerpany limit. W sumie to troche mi głupio, że w takiej prestiżowej imprezie zająłem miejsce doświadczonym zawodnikom ale z drugiej strony "kto pierwszy ten lepszy". W pływaniu czuję się średnio (ostatnio 2 km w 47 min) . W sumie najbardziej z tego wszytskiego co może być dziwne boję się roweru bo mało na nim jeżdzę . Z bieganiem może nie będzie najgorzej z racji tego, że najwiecej treningu bede raczej poświecał bieganiu (planuję wcześniej start w półmaratonie w W-wie i maraton w kwietniu w Dębnie - brakuje mi do korony maratonów) Chciałbym zadać trzy pytanka zorientowanym w triatlonie bardziej ode mnie czyli myśle , że 99,9% odwiedzających to forum: Moje pytania dotyczą roweru: czy może być to rower trekingowy http://www.arkus.com.pl/rowery_univega/art475.html na którym oprócz jazdy po asfalcie wiadę też czasami do lasu, a dodatkowo dołoże mu przedłużke na kierownicę i noski na pedały żeby było lepiej kręcić. A drugie pytanko: czy biorąc pod uwage datę Suszu - początek lipca może być to pianka krótka http://www.decathlon.com....0-man-66845521/ czy lepiej jakaś długa. No i trzecie pytanie dotyczące spodenek do roweru: czy konieczne są te galotki z wkładką w kroku żebym sobie jajek za bardzo nie sfatygował. W następnych odcinkach porozmawiamy o treningu. Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam. Życze wytrwałości i silnej woli ........... czego mi czasem brakuje ;-) . Pozdro

Moje wyniki:
10 km 42:40 Uniejów 2011
maraton 3:43:04 Poznan 2011

Podpis:

cichy

Wiadomość
Autor

Wysłany: 10-02-2012, 07:32    Temat postu:
Cześć Cichy!
Witamy na forum. Jestem bardziej początkująca od Ciebie, ale też będę startować w Susz.
Inni bardziej zorientowani koledzy Tobie odpowiedzą na pytania, ale z tego co ja wiem to rower ok, a pianka to raczej powinna być specjalna do pływania a ta z decathlonu wygląda na wszystko tylko nie pływanie. Zawsze możesz startować bez pianki. Trzymam kciuki!

Podpis:
Cel: Susz 2012 Sprint
malgosia

Wiadomość
Autor

Wysłany: 10-02-2012, 07:38    Temat postu:
Moj znajomy kierujac sie wymaganiami podobnymi do Twoich wybral rower przelajowy i wystartowal na nim w Suszu w 2011.

Nie wiem, czy ta pianka da Ci wystarczajaca swobode w ramionach do ruchu rak.

Spodenki triathlonowe maja wniejsza wkladke niz kolarskie i szybciej schnaca. Mnie osobiscie robienie zakladek w spodenkach kolarskich nie przeszkada, ale dluzszy bieg w nich odpada. A jezdzic na rowerze bez wkladki mi ciezko.

Podpis:
No one ever says let's play triathlon!
elim
Członek TriCity Triathlon Team

Wiadomość
Autor

Wysłany: 10-02-2012, 10:02    Temat postu:
Ta pianka nie nadaje się do pływania.
Sam mam taką samą, ale używam ją do prowadzenia zajęć z nauki pływania w wodzie.
Kiedy pływa się w tej piance woda nalewa się przez rękawki, a cała pianka działa jak spadochron.
W decathlonie jest także długa wersja tej pianki ale to wszystko nie nadaje się do pływania. Takie pianki służą do zabawy nad wodą, albo do sportów wodnych takich jak windsurfing. Zwykły neopren jest bardzo sztywny i ogranicza ruchy przy pływaniu. Pianka przeznaczona do pływania zrobiona jest z gładzi neoprenowej, która jest bardziej elastyczna i opływowa w wodzie.
Więc jeżeli już chcesz kupić piankę to albo przeznaczoną do pływania albo żadną.

Podpis:

ironsimon
Członek Iroman C/S Polska

Wiadomość
Autor

Wysłany: 12-02-2012, 09:40    Temat postu: nowy
Witam!
Nie otwieram dla siebie kolejnego tematu i podłączę się pod Ciebie Cichy:) Zaczynam w tym roku (przynajmniej taki jest plan) z triatlonem w Radkowie na dystansie długim. Mam 25 lat do niedawna prowadziłem dość nie zdrowy tryb życia, chociaż od dziecka uprawiam sport:D W zeszłym roku byłem posiadaczem pakietu startowego w Suszu, jednak nie udało mi się wystartować.
W tym roku już nie pozwolę aby cokolwiek mi przeszkodziło. Przygotowania rozpocząłem już w zeszłym roku. Pływam, biegam i jeżdżę na rowerze - teraz chcę to połączyć w jedną całość:)

Co do sprzętu: Osobiście posiadam rower górski, na którym jeżdżę w okolicach Krakowa. Nie wyobrażam sobie Lasku Wolskiego czy Ojcowa na trekkingu. Osobiście jeśli miałbym wybór kupna roweru do triatlonu pod kątem treningu to wybrałbym rower szosowy. Aktualnie rozglądam się za takim rowerem dla siebie. Rower trekkingowy : duża waga, słabo spisuje się w cięższym terenie, na dłuższych dystansach (Susz) odbiera sporo energii.
Odnośnie stroju: Pływam na basenie i czasem na otwartych akwenach, nigdy nie posiadałem pianki i wydaję mi się zbędna. No i oczywiście cena odstrasza:)
Na rower używam spodenek z pieluchą, przy dłuższych dystansach jest nieoceniona:) Na same zawody planuję zakup spodenek triatlonowych.

Powodzenia!

Podpis:

arteczek

Wiadomość
Autor

Wysłany: 14-02-2012, 18:18    Temat postu:
Dzieki za kilka odpowiedzi. To widzę, że raczej bez szosówki sie nie obędzie. A jak to z tymi spodenkami jest, czy to jest jeden strój na rower i bieganie i biega się tez w tych spodenkach z pieluchą. . Może moje pytanie moze okazać się banalne ale poprostu nie miałem z tym styczności. Prosze o ewntualne linki co proponujecie jeśli chodzi o stroje i pianki. Pozdro

Podpis:

cichy

Wiadomość
Autor

Wysłany: 14-02-2012, 19:34    Temat postu:
To te same spodenki, ktore masz na sobie od startu do mety. Pielucha jest mniejsza niz w spodenkach kolarskich.

Podpis:
No one ever says let's play triathlon!
elim
Członek TriCity Triathlon Team

Wiadomość
Autor

Wysłany: 14-02-2012, 19:48    Temat postu:
ale na sprint i kolarskie dadzą radę - to tylko 20 min biegu

Podpis:
Dzięki! Razem damy radę!

Moje endorfinki 2011:
Swim 400 m - 6:25