| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 03-11-2011, 11:01 Temat postu: |
A nie uważacie, że podstawową cechą dyskwalifikującą RCX5 w porównaniu do 910XT i 310XT nie jest wcale brak wysokościomierza, czy też brak jakichkolwiek funkcji nawigacyjnych, ale brak możliwości ustawienia innych stref dla poszczególnych sportów.
O ile wysokościomierz i nawigacja to bajery to brak ustawienia stref dla treningu powoduje, że za każdym razem trzeba je zmieniać ręcznie zmieniając sport. Albo pamiętać w jakie są dla poszczególnych aktywności.
Nie wiem. Może ja się mylę. Nie jestem trenerem, nie mam wykształcenia ani doświadczenia trenerskiego, ale kieruję się tym co jest napisane w książkach Friela. A zarówno w "Treningu z pulsometrem" jak i "Biblii Triathlonu" kwestia odpowiedniego dobrania stref dla poszczególnych dyscyplin jest kluczowa dla treningu.
A w RCX5 ani nie da się ich ustawić dla każdego ze sportów ani nie da się tego zrobić w sofcie do analizy. Także podstawowe pytanie - gdzie jest ta Multisportowość w RCX5?
Wracając do 910XT, szukałem go ostatnio w Polskich sklepach i natrafiłem w jednym na przedsprzedaż. Cena 2200 zł. Mam tylko nadzieję, że jak wreszcie trafi na rynek to cena się jakoś unormuje na poziomie w okolicach 1500 zł.
Podpis:
|
|
| |
|
pavoolon
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 03-11-2011, 11:19 Temat postu: |
Z pewnoscia brak mozliwosci ustawiania zakresow w roznych dyscyplinach to kolejna z wielu wad RCX5. Ja nie moge wlasciwie ustawic wogole wlasnych zakresow w nim. Wylaczylem wszystkie opcje automatycznego wyliczania zakresow, ustawilem recznie swoje, a i tak po synchronizacji przywraca mi jakies smieszne wartosci. Poprostu robie tak ze na kazdy trening ustawiam wlasne wartosci tetna w planie treningowym. No i tu kolko sie zamyka bo wracamy do problemu braku planowania zaawansowanych treningow
Funkcje nawigacyjne RCX5 ma, wraz z odbiornikiem G5. Pojawia sie kwestia upodobac co do tego ze czujnik jest osobno. Jest to i wada i zaleta (kolejny sprzet do zakladania ale zegarek nie jest ceglasty dzieki temu).
910XT jest juz na ebay. Cena oscyluje od 1550 do 1750 w zaleznosci od dodatkowego wyposarzenia. Cena nie powinna sie specjalnie roznic w Polsce gdy wejdzie na rynek. Ciekawe jakie wady ma ten 910XT
Podpis:
|
|
| |
|
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 03-11-2011, 12:54 Temat postu: |
Niemalze te same, co 310, tzn. nienajmniejsze gabaryty, baterie na 20 godzin, brak tetna pod woda (dla mnie to nie wada, bo i tak nie urzymacie w polarach paska przy plywaniu).
Podpis: No one ever says let's play triathlon!
|
|
| |
|
elim
Członek TriCity Triathlon Team
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 03-11-2011, 12:57 Temat postu: |
No ja plywam w Tri-Suit z paskiem polara i jest ok. Te rzeczy o ktorych piszesz @elim sa znane ze specyfikacji. Ciekawy jestem wad, ktorych nie wyczytamy na stronie producenta
Podpis:
|
|
| |
|
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 03-11-2011, 12:57 Temat postu: |
ja chyba uzbroję się w cierpliwość (jeszcze raz: chyba) i przeczekam gorączkę premierową i świąteczną - z nadzieją że w styczniu będzie w lepszej cenie
Podpis: IM Borówno 2011: 13:34:25
IM Frankfurt 2012: ;)
Keep Tri-ing
'You can always quit later!'
|
|
| |
|
marcin
Członek IM 2010
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 03-11-2011, 12:59 Temat postu: |
To sa wady, ktore w tescie dlugodystansowym wylapal Ray Maker znany jako dcrainmaker, a nie przytoczone ze strony Garmina. Zreszta jego testy sa bardzi rzetelne.
www.dcrainmaker.com
|
|
| |
|
elim
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 03-11-2011, 13:19 Temat postu: |
| elim napisał/a: | To sa wady, ktore w tescie dlugodystansowym wylapal Ray Maker znany jako dcrainmaker, a nie przytoczone ze strony Garmina. Zreszta jego testy sa bardzi rzetelne.
www.dcrainmaker.com |
Zgodze sie, ze testy dcrainmaker sa rozbudowane ale nie zgodze sie ze sa do konca rzetelne. Ja np zasugerowalem sie mocno testem Polara RCX5 , a nie ma w nim slowa o tym, ze RCX5 nie posiada wysokosciomierza. W tak dokladnym tescie chyba nalezaloby o tym wspomniec Ten fakt i to, ze dostaje on ten sprzet od producentow (nie kupuje ich sam) nie stawia w doskonalym swietle rzetelnosci tych testow.
Podpis:
|
|
| |
|
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 03-11-2011, 15:07 Temat postu: |
a przypadkiem ich nie oddaje po testach?
Podpis: IM Borówno 2011: 13:34:25
IM Frankfurt 2012: ;)
Keep Tri-ing
'You can always quit later!'
|
|
| |
|
marcin
Członek IM 2010
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 03-11-2011, 15:16 Temat postu: |
Z tego co się orientuje to oddaje lub robi loterię wśród użytkowników, którzy dodali komentarz i odpowiedzieli na kilka pytań. Tak oddał RCX5.
Co do rzetelności to zawsze dobrze poczytać komentarze pod testami bo tam często Ray odpowiada na pytania czytelników.
W teście od RCX5 w komentarzach możemy przeczytać:
"Anon-
RE: Altimeter
No altimeter, barometric or GPS based is included/presented."
A co do wad 910XT to ja bym dodał cenę
Póki co 910XT nie ma konkurentów na rynku. Ciekawe kiedy Timex wyda następce Global Trainera.
Podpis:
|
|
| |
|
pavoolon
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 03-11-2011, 16:10 Temat postu: |
ja czytałem gdzieś u niego że odsyła spowrotem i kupuje własny model (bo często dostaje wersje niekońcowe).
Podpis: Dzięki! Razem damy radę!
Moje endorfinki 2011:
Swim 400 m - 6:25
Run 10 km - 43:20
Siedlce - 1:02
Susz sprint - 1:25
Górzno olimp - 2:39
|
|
| |
|
mat
Członek WTT
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 03-11-2011, 18:33 Temat postu: |
Napisal post, w ktorym wyjasnia, jak to dziala.
Dostaje do testu, testuje, oddaje egzemplarz testowy, publikuje i kupuje sobie wlasny.
Skoro pominol wysokosciomierz barometryczny, to po co od razu zakladac, ze pominal go celowo, skoro pisze o tym otwarcie w komentarzu? Moze po prostu zapomnial? Ja tam na jego blogu wyczytalem sporo ciekawostek i jeszcze sie nie rozczarowalem, a wyprobowalem juz niemalo sprzetu przez niego opisywanego.
|
|
| |
|
elim
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 03-11-2011, 20:16 Temat postu: |
No mozliwe, ze zapomnial. Zaznaczam, ze jest to moja mocno spiskowa teoria z tym, ze mozliwie celowo nie informuje o powaznych wadach produktu i wychwala tylko jego zalety. Obym nie mial racji. Ja rowniez korzystam (wlasnie w przypadku Polar RCX5 skorzystalem) z jego opinii i korzystac bede. Dokladniejszych testow nie ma chyba w internecie.
Podpis:
|
|
| |
|
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 03-11-2011, 20:24 Temat postu: |
mfrejnik, trochę nie trafiona teoria
Zauważ, że polecanym przez niego komputerkiem do tri nie jest wcale RCX5 tylko właśnie 310XT. Więc nie sądzę, żeby grał na korzyść Polara.
Poza tym przyznaj się, przeczytałeś instrukcję RCX5 przed kupnem?
Ja tam o braku wysokościomierza i braku ustawień strefa dla poszczególnych dowiedziałem się właśnie z instrukcji RCX5, która jest dostępna na stronie Polara nawet po Polsku
Teraz czekam aż pojawi się instrukcja do 910XT. Recenzje, recenzjami, testy, testami, ale mimo wszystko najlepszym źródłem o funkcjonalności urządzenia jest instrukcja producenta.
Podpis:
|
|
| |
|
pavoolon
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 03-11-2011, 22:50 Temat postu: |
Przyznaje kupilem na pałe jak tylko pojawil sie w pierwszym sklepie internetowym Jednakze zajaralem sie instrukcja z dcrainmaker i na kogos musze zgonic Instrukcji nie czytalem przed kupnem Jak zobaczylem, ze nie ma wysokosciomierza to mi sie zimno zrobilo
Podpis:
|
|
| |
|
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 03-11-2011, 22:53 Temat postu: |
Ale z drugiej strony, skoro nie napisal, ze jest, to dlaczego zalozyles, ze jest? Nie rozumiem, dlaczego chcesz na niego zganiac!?
|
|
| |
|
elim
|
|
|