Użytkownik:
Hasło:
Zaloguj mnie automatycznie przy każdej wizycie:
Strona Główna Portal FAQ Szukaj Użytkownicy Grupy Kalendarz Imprez Rejestracja Zaloguj Download

Tagi tematu: 910xt, forerunner, garmin

xTRI.pl - Triathlon Forum Strona Główna » Forum ogólne » Sprzęt » Garmin Forerunner 910XT
Wiadomość
Autor

Wysłany: 24-01-2012, 21:04    Temat postu:
Moim zdaniem sama 310 jest swietnym zegarkiem. Jezeli przezyjesz bez wysokosciomierza barometrycznego i danych z basenu, to jest to swietny zegarek treningowy. Gdyby nie 910 to dalej bym go z przyjemnoscia uzywal.

Podpis:
No one ever says let's play triathlon!
elim
Członek TriCity Triathlon Team

Wiadomość
Autor

Wysłany: 25-01-2012, 07:31    Temat postu:
a nie chcesz się pozbyć starego 310? 8-)

Podpis:
i want you to hit me as hard as you can..
sajra
Członek WTT

Wiadomość
Autor

Wysłany: 25-01-2012, 08:48    Temat postu:
Juz pogoniony, zreszta chetnych nie brakowalo.

Podpis:
elim

Wiadomość
Autor

Wysłany: 25-01-2012, 10:00    Temat postu:
A mój garniak wczoraj znowu na basenie dodał mi 5 lapów :-| . Mogę stwierdzić, że PoolMate był bardziej dokładny i miał jedną zaletę - jak już się mylił to odejmował a nie dodawał. Z tym, że w Garminie można wyedytować plik i poprawić błędy :-)
Ten problem jest już opisany na forum garmina szczególnie jeżeli chodzi o grzbiet, także pewnie za jakiś czas mogą to poprawić.

Co do kupna w Stanach to moim zdaniem nie ma to sensu.
1. Drogi dolar.
2. Gwarancja tylko na rok i nie działa w europie.

W Azymucie dają gwarancję na 3 lata co jest atrakcyjną propozycją w wypadku dość awaryjnych urządzeń jakie produkuje Garmin i biorąc pod uwagę to, że jest to produkt nowy mogący zawierać wady, których nie udało się producentowi wykryć w czasie testów.

Wydawanie 450$ na produkt, który może się zepsuć za rok to trochę spore ryzyko.

sajra, co do Timexa to ma on jedną zaletę. Z tego co wiem da się w nim wymienić baterię w serwisie. W sklepie dowiedziałem się, że kosztuje to 80 zł. W Garminie baterii nie wymieniają.

Podpis:

pavoolon

Wiadomość
Autor

Wysłany: 25-01-2012, 14:58    Temat postu:
no niby tak, ale timex ma sporo błędów takich mocno oczywistych, jak nieczytenle informacje. z drugiej strony 310tka też miała parę złych opini i jestem mocno w kropce..naprawdę nie wiem bo ile użytkowników tyle opini..

Podpis:
sajra
Członek WTT

Wiadomość
Autor

Wysłany: 27-01-2012, 23:29    Temat postu:
Dzisiaj przymiarka sprzetu, ale bez treningu.

Pierwsze wrazenia:
- mniejszy od 310xt
- lzejszy od 310xt
- mniej ergonomiczne sa przyciski boczne niz w 310xt
- musze wysokosciomierz skalibrowac, bo pokazywal -73 m
- bateria naladowana na fulla fabrycznie (sic!)

Jutro pierwszy trening z nowym sprzetem.

Podpis:
elim

Wiadomość
Autor

Wysłany: 28-01-2012, 10:14    Temat postu:
Cytat:
lzejszy od 310xt

Hmm...mi się wydawał cięższy. Porównywałem w sklepie jeden za drugim. Na wadze 910XT ważył 71 g a wg instrukcji 310XT waży 72 g. Zdaję się, że nas trochę zmysły zawodzą bo 1 g róznicy to niektóre wagi nie są w stanie wykryć :-D

Ja też miałem baterię naładowaną na full.

Podpis:

pavoolon

Wiadomość
Autor

Wysłany: 28-01-2012, 11:14    Temat postu:
Faktycznie, pewne zaklamanie jest, bo ja uzywalem 310xt z qucik release kit i nieco wieksza roznica w wadze jest.

Podpis:
elim

Wiadomość
Autor

Wysłany: 28-01-2012, 11:19    Temat postu:
Sorry, że się wcinam, ale jak te zegarki z GPS-em mają się do mierzenia odległości w otwartych akwenach. Chyba tylko Polar może to zapewnić, pod warunkiem, że ma się nadajnik pod czepkiem. Jak sobie radzicie z pomiarami odległości w czasie takiego pływania?

Podpis:

Dark44

Wiadomość
Autor

Wysłany: 28-01-2012, 11:29    Temat postu:
W przypadku Polara faktycznie jest to bardzo wygodne. Umieszczasz czujnik pod czepkiem i masz wszystkie dane na ręku.
Z Garminami robi się podobnie tylko, że cały zegarek wkładasz pod czepek. Hmm...nie widzisz danych, ale właściwie cóż tam można oglądać podczas pływania w wodach otwartych? Można sobie poustawiać alerty dystansu czy czasu i dostaniesz wyraźny sygnał.

Garmin też posiada tryb pływania w wodach otwartych. Niweluje on trochę błędy ale mimo wszystko jest bardzo niedokładny. Detale możesz przeczytać na stronach DCRainmaker, jest tam artykuł jak pływać w wodach otwartych (również w z FR305) jak też testy trybu open water swimming.

Podpis:

pavoolon

Wiadomość
Autor

Wysłany: 28-01-2012, 16:25    Temat postu:
Dokladnosc pomiaru odleglosci podczas plywania kraulem w wodach otwartych z zegarkiem n reku to okolo 10% dystansu (wkladajac reke pod wode zanik sygnalu). Jest opcja wygladzania i usredniania, ale nadal jest to 10%. Pod czepkiem jest bardzo dobrze i z tego korzystam, ale wypada miec quick release kit.

Podpis:
elim

Wiadomość
Autor

Wysłany: 28-01-2012, 22:21    Temat postu:
elim jak wrażenia po pierwszych treningach?

Podpis:
sajra
Członek WTT

Wiadomość
Autor

Wysłany: 28-01-2012, 22:42    Temat postu:
Dzisiaj tylko trenazer w 4 scianach, ale jest ok, tzn.:
- najfajniejsze jest 5 rowerow, ktore mozesz zdefiniowac (w moim przypadku bardzo przydatne),
- wyswietlacz jest czytelniejszy, niz 310xt,
- w prawym gornym rogu jest ikonka mowiaca o odbieraniu sygnalow z akcesoriow ANT+
- wysokosciomierz cos mnie martwi, bo podczas godzinnego pedalowania na trenazerze wysokosc zmienila sie od -73 do +3160 metrow! (czas przegladnac instrukcje, a jak nic to nie da, to trzeba bedzie napisac do Garmina)
- z czystej ciekawosci sprawdzalem ile zajmie mu lapanie pozycji od wlaczenia podczas ruchu samochodem w roznych miejscach i zajmowalo mu to srednio 40 sekund (pierwsze uruchomienie 75 sekund, co i tak jest bardzo dobrym wynikiem, jak na cold start)
- gdyby tylko pokazywal stan naladowania baterii w %...
- jak zlapie lapa, to prezentuje czas owego lapa w bardziej klarowny sposob niz 310xt
- poczatkowo ustawiony jezyk polski od razu zmienilem na angielski (zalosne tlumaczenie i niemalo bledow)
- nie mialem mozliwosci przetestowac paska HR, bo corka mi schowala pudelko po zegarku (juz znalazlem)

Jutro biegamy i plywamy.

Majac 3 lata gwarancji czlowiek czuje sie pewniej...

[ Dodano: 28-01-2012, 22:52 ]
Wylapalem w instrukcji jak skalibrowac wysokosciomierz, ale zastanawia mnie dlaczego wysokosc wzrastala, skoro cisnienie w pomieszczeniu bylo stale...

[ Dodano: 29-01-2012, 13:12 ]
Dzisiaj biegalem na petli, w sumie 14 km. Zaczalem i skonczylem w tym samym miejscu. Petla prawie plaska, tzn. z jednym minimalnym podbiegiem i zbiegiem. Na 10 i pol okrazenia wysokosciomierz zlapal sumarycznie 6 m zmiany wysokosci w gore i 5 m zmiany wysokosci w dol, czyli jest dobrze. Reszta jak w 310 xt, tzn. bez petard, bo w bieganiu roznice sa oprocz opisanych w poprzednim poscie. Wieczorem test na basenie.

Co do wysokosciomierza, to jego poczatkowa kalibracja reczna polega na zapisaniu pewnej pozycji i wprowadzeniu recznie wysokosci n.p.m. Jezeli zegarek znajdzie sie w odleglosci 50 m od tej zapisanej pozcji (moze byc ich wiecej) to automatycznie sie skalibruje. Nie moge jednak znalezc odpowiedzi na wczorajszy wzrost wysokosci podczas pedalowania na trenazerze... :evil:

[ Dodano: 29-01-2012, 21:48 ]
Miala byc recenzja plywania z 910xt, ale nie dojechalem na basen...

Podpis:
elim

Wiadomość
Autor

Wysłany: 08-02-2012, 10:33    Temat postu:
Ponieważ elim chyba jeszcze nie dojechał na basen ;-) i nie przekazał info z testu to ja może dorzucę swoją opinię po dłuższym czasie użytkowania.

Zrobiłem już w sumie 8 treningów na basenie z 910xt i niestety muszę ze smutkiem stwierdzić, że jestem zawiedziony. Ani razu nie pokazał mi rzeczywistej ilości przepłyniętych basenów. Zawsze jest +3/5 dodatkowych długości. Myli się szczególnie przy grzbietowym i przy wolnym pływaniu kraulem.

Druga sprawa to czas długości który jest totalnie bez sensu. Przykład z wczorajszego treningu (basen 25m):
Kraul - interwał (czyli lap) długości 100m. Czas interwału 1:34 min.
Czas poszczególnych długości:
1. 20,9 s
2. 33,6 s
3. 13,4 s (!!!!)
4. 25,9 s
I to nie jest jednostkowy przypadek. Takie kwiatki dzieją się non stop.
Biorąc pod uwagę, że tempo było stałe dane powyższe można sobie do kosza wrzucić bo nic nie mówią. Efekt jest taki, że najlepsze tempo na treningu mam 0:49 min/100 m (nieźle brakuje 2,09 s do rekordu świata :mrgreen: )

Ja bym zrozumiał gdyby to była jakaś technologia z kosmosu, ale miałem wcześniej PoolMate, który dodał mi ze 4 baseny ale na wszystkich treningach przez rok (!!!) pływania. Z tym, że PoolMate kosztował 350 zł a nie 2000 zł.

Reasumując na basenie póki co jest kiszka :-(
Nadzieja tylko w tym, że poprawią to przy aktualizacji softu.

Podpis:

pavoolon

Wiadomość
Autor

Wysłany: 12-02-2012, 18:59    Temat postu:
Chciałam dzisiaj wypróbować pulsometr na basenie i okazało się że wczoraj w szatni wypadł mi pasek (bez czujnika) :/ Oczywiście nikt nic nie widział. Wiecie czy można dokupić sam pasek do HR Premium? Szukam w necie info i nic nie mogę znaleźć.

Podpis:
Cel: Susz 2012 Sprint
malgosia

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu   Strona 9 z 14

Skocz do: