Użytkownik:
Hasło:
Zaloguj mnie automatycznie przy każdej wizycie:
Strona Główna Portal FAQ Szukaj Użytkownicy Grupy Kalendarz Imprez Rejestracja Zaloguj Download

Tagi tematu: dowolny, film, ocene, prosba

xTRI.pl - Triathlon Forum Strona Główna » Forum ogólne » Trening » Pływanie » Dowolny film z prośbą o ocenę
Wiadomość
Autor

Wysłany: 01-07-2011, 21:01    Temat postu: Dowolny film z prośbą o ocenę
Witam
Niby mam sporą wiedzę na temat pływania
ale...
sam siebie nie potrafię ocenić.
Wiem że muszę wypracować oddech na obie strony... (walczę z tym)
Kadencja,,,
przestawić się na Kayaking ? czy nie ?
Wydech pod wodą nieefektywny przez co wdech również kuleje
praca RR nad wodą hiba ok ?

Coś jeszcze podpowiecie ?
Tempo na filmiku ok 110 s na 100 m.

http://www.youtube.com/watch?v=E6V23XocfmE

Pozdrawiam
Stasznis

Podpis:

stasznis

Wiadomość
Autor

Wysłany: 01-07-2011, 23:18    Temat postu:
To nie jest chyba Twój naturalny styl pływania? Widać, że trochę się starałeś. Jak dla mnie to co się rzuca w oczy to, ze za wcześnie wkładasz rękę do wody.

Podpis:
Being perfect is not about winning …it is about being able to look your friends in the eye and know that you didn’t let them down, because you told them the truth ... if you can do that with joy in your heart … then you’re perfect.

Mój Blog - Zapraszam!

Ironman C/S Polska
nodun
Admin

Wiadomość
Autor

Wysłany: 01-07-2011, 23:28    Temat postu:
Nodun, bo Ty to byś się nie starał jakby Cię kręcono, co?:P

Podpis:

Motylop

Wiadomość
Autor

Wysłany: 01-07-2011, 23:59    Temat postu:
Mój styl to czysta perfekcja, czy kręcą czy nie :D

Podpis:
Being perfect is not about winning …it is about being able to look your friends in the eye and know that you didn’t let them down, because you told them the truth ... if you can do that with joy in your heart … then you’re perfect.

Mój Blog - Zapraszam!

Ironman C/S Polska
nodun
Admin

Wiadomość
Autor

Wysłany: 02-07-2011, 00:40    Temat postu:
Podepnę się pod temat, co powiecie o tym?

http://www.youtube.com/watch?v=ldDlTt2QxN8

Podpis:

emes

Wiadomość
Autor

Wysłany: 02-07-2011, 08:21    Temat postu:
emes Twój filmik jest ok, ale zdecydowanie zbyt daleka - jak dla mnie żeby powiedzieć cokolwiek. W porównaniu z pierwszym przynajmniej jest to dynamiczne pływanie- wygląda jak pływanie. Ten pierwszy filmik wygląda mi na taką intensywność na 100 luźno :)po mocnym zadaniu, dlatego prędkość jest taka niska. Ja jako młody jeszcze trener, ale trenujący z pływakami zawodnik powiedziałabym - zacznij się ruszać :) To trochę tak jakby analizować technikę biegu w truchcie. Wraz z wzrostem prędkości wzrośnie kadencja ramion, nogi zaczną dynamiczniej pracować i pewnie pójdą troszkę w górę - oby, bo biodra są przerotowane, zmieni się sylwetka, skróci krok itp.

Podpis:

ola-m-s

Wiadomość
Autor

Wysłany: 02-07-2011, 09:41    Temat postu:
Stasznis płyniesz dość wolno, ale nie toniesz wiec pozycja w wodzie jest ok. Jeżeli chodzi o prędkość, o której mówi Ola, to wszystko zależy od dystansu i wielu czynników. Więc moim zdaniem jest ok. ręka prowadzisz nad wodą też poprawnie, nie wiem jak w wodzie ręka, i jak rotujesz w wodzie, nie ma może pchnięcia ale Ty jesteś fest chłop. Od razu przypomniał mi się taki gość - człowiek ryba chyba chorwat, który pobił wiele rekordów pływackich w pływaniu długodystansowym. http://www.youtube.com/watch?v=ce432_JmdB8 On też się nigdzie nie śpieszy płynąc, ale powoli powoli do celu ostatnio chyba 5 tyś km. amazonką w dwa miesiące 8-)

Podpis:

bart1

Wiadomość
Autor

Wysłany: 02-07-2011, 10:25    Temat postu:
Big River Man

Podpis:
No one ever says let's play triathlon!
elim
Członek TriCity Triathlon Team

Wiadomość
Autor

Wysłany: 02-07-2011, 12:29    Temat postu:
Troszkę Cię rozczaruję Nodun to jest mój naturalny styl.

Płynąc w ten sposób mogę w zasadzie bez końca ... ogranicza mnie tylko czas :lol:

od lutego cały czas poprawiam swoją technikę przyznam że sugerowałem się tipsami z TI i Swimsmoth.

Ostatni Artykuł zamieszczony również na tym forum trochę mi namieszał w głowie ale... stwierdziłem że przestawiać się nie będę pływam w ten sposób już 25 lat...

Do tej pory nie robiłem żadnych mocniejszych akcentów w związku z tym styl rzeczywiście "Leniwiec na plaży"

Olu czy mogłabyś rozwinąć temat rotacji ?

Pozdrawiam

Stasznis

Podpis:

stasznis

Wiadomość
Autor

Wysłany: 02-07-2011, 13:23    Temat postu:
a ja mam inne pływanie ws. pływania (sorry stasznis, że odbiegam). dlaczego na treningach pływacie piramidy np. 100-200-300-200-100 it. a nie 10x100 m lub 5x200 m. w bieganiu tez stosuje się piramidy, ale znacznie rzadziej niż w pływaniu. czemu drodzy koledzy tak często stosujecie "piramidy" lub "schodki"? może zadaje oczywiste pytanie, ale trapi mnie od kilku dni :-)

Podpis:
www.pttdelta.pl
dymek

Wiadomość
Autor

Wysłany: 02-07-2011, 14:54    Temat postu:
bo piramida jest bardziej motywujaca: "jeszcze tylko raz-dwa razy troszke wiecej, a później to juz tylko z górki" i psychika jest oszukana :-P

Podpis:
Paweł Ziemkowski; 3k-11:24(2011); 5k-19:45(2010); 10k-39:51(2010); 15k-62:56(2011); 21,1k-1:28:54(2011); 42,2k-3:13:40(2010); HIM-6:25:16 (Susz 2011)
http://www.dietdoctor.com/lchf
Volenti non fit iniuria
Pyra
Moderator

Wiadomość
Autor

Wysłany: 06-07-2011, 21:55    Temat postu:
Dymek w treningu pływackim nie ma czegoś takiego jak piramida. Chłopaki tam sobie pływają, ale bynajmniej ja o czymś takim nie słyszałem. Moim zdaniem triatloniści powinni pływać w 90% kraulem na treningach, bo wszechstronność stylowa nie jest tu potrzebna. Dla rozwoju mięśni owszem warto np. zrobić rozgrzewkę 4*100 zmiennym. Dalej polecam pływać dłuższe dystanse, a jak osiągniemy formę startową przeplatać to intensywnymi 100 i 200m w seriach. Tylko tak można zacząć szybko pływać.
Co do filmów Stasznic wydaje mi się, że za późno łapiesz oddech, przez co ruchy mogą nie być płynne i tracisz prędkość i tak jak któryś kolega wspomniał rękę wyciągamy możliwie jak najdalej.
Emes u Ciebie wydaje mi się, że łokieć prowadzisz za nisko przez co ruch również jest za krótki.

Od razu napiszę, że nie jestem trenerem, ale przetrenowałem całą podstawówkę, więc jakieś pojęcie mam.

Podpis:

WRS

Wiadomość
Autor

Wysłany: 11-07-2011, 12:34    Temat postu:
Dziękuję bardzo za wpisy

Rzeczywiście z wdechem mam problem
ale to jest do zrobienia :-)

Walczę dalej

Hm tak mi się nasunęło
Czytałem trochę art n/t nawigacji w wodach otwartych.

na około 80 m zbaczam w prawo jakieś 4m

Macie jakieś doświadczenia jak kontrolować kierunek ?

Pozdrawiam

Podpis:

stasznis

Wiadomość
Autor

Wysłany: 11-07-2011, 15:53    Temat postu:
Oddech na obydwie strony

Podpis:
No one ever says let's play triathlon!
elim
Członek TriCity Triathlon Team

Wiadomość
Autor

Wysłany: 11-07-2011, 19:54    Temat postu:
tak jak pisze elim
oddychasz na dwie strony i lecisz jak strzała prosto.
przynajmniej u mnie tak jest, na 200m trafiam w punkt, więc jest git, zerkam tylko co 10ty ruch czy trzymam kurs... :mrgreen:

Podpis:
5k-20:59 (2011), 10k-47:27 (2008), 15k-1:07:09 (2011), 21,1k-1:41:09 (2011), 42,2k-3:47:43(2011)
Olimpijka-2:40:15(2011) IM70.3-6:17:24(2011)
Piotras

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu   Strona 1 z 2

Skocz do: