Użytkownik:
Hasło:
Zaloguj mnie automatycznie przy każdej wizycie:
Strona Główna Portal FAQ Szukaj Użytkownicy Grupy Kalendarz Imprez Rejestracja Zaloguj Download

Tagi tematu: Brak tagów.

xTRI.pl - Triathlon Forum Strona Główna » Forum ogólne » Trening » "Domowy" trening siłowy.
Wiadomość
Autor

Wysłany: 30-11-2011, 21:55    Temat postu: "Domowy" trening siłowy.
Witam,

Chciałbym zacząć trening siłowy. Cel: pierwszy w życiu triathlon :) Zauważyłem ostatnio, że podczas pływania pierwsze posłuszeństwa odmawiają ręce. VO2 jeszcze duuuuuży zapas, ale "łapię" wodę łokciami ze zmęczenia... Czy możecie mi pomóc w doborze "domowego" planu treningowego? Planuje poświęcić dwa dni w tygodniu po godzinie na ten aspekt treningu. Każdego innego dnia w grę wchodzą pompki, brzuszki etc. Do dyspozycji mam ławeczkę, drabinkę, drążek, podstawki do pompek :))

Ogólnie to założyłem sobie ambitny plan:
PN, WT - basen
ŚR - bieganie
CZW - siła/ basen
PT - basen/ wolne
SB - siła/wolne
ND - bieganie :)

+ ostre zakuwanie do maturyyy :)

Pozdrawiam :)

Podpis:
Goal: Herbalife Triathlon - Sprint.
Barto93

Wiadomość
Autor

Wysłany: 30-11-2011, 22:00    Temat postu:
dobra sprawa to tzw. ekspander = można go przyczepić do np. klamki i ciągnąć. Mi ćwiczenia siłowe na górne partie bardzo poprawiają wyniki w pływaniu (dolnymi prawie nie pracuję w basenie).

Podpis:
Dzięki! Razem damy radę!

Moje endorfinki 2011:
Swim 400 m - 6:25
Run 10 km - 43:20
Siedlce - 1:02
Susz sprint - 1:25
Górzno olimp - 2:39
mat
Członek WTT

Wiadomość
Autor

Wysłany: 30-11-2011, 22:12    Temat postu:
Może mało moge pomóc w kwestii problemu z pływaniem, ale jeśli chodzi o siłownię domową, u mnie wygląda to następująco. Już ponad rok ćwiczę kilka razy w tygodniu brzuchy. Zaczynałem od szóstki Weidera. Przyznaję, że nie wytrzymałem do końca, gdyż mi się po prostu nudziło :mrgreen: , ale i tak jakąś "bazę brzucha" wyrobiłem. Później zacząłem robić to http://www.youtube.com/watch?v=5dnlMGd6tEc Super ćwiczenia i od razu widać efekty. Zacząłem przeglądać internet(głównie youtube) i opracowałem własny zestaw ćwiczeń, które mi najbardziej dają w brzuch( ;-) ) Robie je systemem 2 dni brzuchy 1 dzień odpoczynku od nich. Odrazu lepszy efekt wizualny. Później przyszedł czas na pompki, gdyż niegdy w życiu nie zrobiłem 10. Zacząłem to: http://100pompek.pl/ Już doszedłem do wyniku trzydziestu pompek i nie zamierzam kończyć ;-) Mam podobne zaplecze do domowej siłowni i jakoś daję radę gdyż to dopiero początek przygotowań, ale już za dwa/trzy tygodnie w życie wejdzie prawdziwa siłownia. :mrgreen:

Podpis:

zoscar

Wiadomość
Autor

Wysłany: 30-11-2011, 22:42    Temat postu:
Brakuje mi w tym planie roweru... a rower to powinna byc polowa czasu poswieconego na treningi.

Podpis:
No one ever says let's play triathlon!
elim
Członek TriCity Triathlon Team

Wiadomość
Autor

Wysłany: 30-11-2011, 22:46    Temat postu:
Niestety na chwilę obecną nie posiadam roweru ;<

Podpis:
Goal: Herbalife Triathlon - Sprint.
Barto93

Wiadomość
Autor

Wysłany: 01-12-2011, 14:41    Temat postu: Re: "Domowy" trening siłowy.
Barto93 napisał/a:
Witam,

Chciałbym zacząć trening siłowy. Cel: pierwszy w życiu triathlon :) Zauważyłem ostatnio, że podczas pływania pierwsze posłuszeństwa odmawiają ręce. VO2 jeszcze duuuuuży zapas, ale "łapię" wodę łokciami ze zmęczenia...

Ja tam jakis expert nie jestem, ale ja sam plywam od 3 miechow i moze poza 2-3 pierwszymi treningami to nawet jak robie ponad 2km to w zyciu nie bola mnie ramiona. Oblookaj swoja technike - ja mysle, ze tam o wiele wiecej mozesz zyskac niz samym treningiem silowym.

Co zas do 'silki w domu' - forum SFD.PL i 'Trening Domatora'

Podpis:
Plany mam wielkie, ale ciało słabe
chlebik

Wiadomość
Autor

Wysłany: 01-12-2011, 17:31    Temat postu:
W domu jak w domu wiadomo można robić różne odmiany pompek, brzuszków, podciągać się na drążku do tego przysiady (na jednej nodze dla urozmaicenia), jakieś ćwiczenie na lędźwiowy odcinek pleców, wspięcia na palce na łydki. Myślę że te ćwiczenia wzmocnia praktycznie każdy mięsień i dadzą bardzo przyzwoity fundament pod późniejsze treningi skupione na konkretnych dyscyplinach :->

Możesz pokombinować nad treningiem obwodowym z różną ilością powtórzeń, jeśli nie lubisz lub nie masz warunków do treningu obwodowego to można po kolei robić każde ćwiczenie w kilku seriach celowo nie podałem ilości bo jest to bardzo indywidualna sprawa i na początku powinieneś wykonywać serie z zapasem powtórzeń nie zaś do całkowitego wyczerpania.
Jeśli już zdecydujesz jaki trening zamierzasz robić to pamiętaj żeby dokładnie mierzyć czas między seriami/ćwiczeniami/obwodami bo dzięki temu zobaczysz czy są efekty. ;-)

Podpis:
Nigdy się nie poddawaj!
kapral_szef

Wiadomość
Autor

Wysłany: 01-12-2011, 19:12    Temat postu:
jest fajna książka, polecam ten trening, mega skuteczny.

http://www.sport-shop.pl/...CFQMPfAodelfQmg

Podpis:
i want you to hit me as hard as you can..
sajra
Członek WTT

Wiadomość
Autor

Wysłany: 02-12-2011, 22:15    Temat postu:
elim napisał/a:
Brakuje mi w tym planie roweru... a rower to powinna byc polowa czasu poswieconego na treningi.

To pierwsza rzecz która rzuciła mi się w oczy. Ilość biegania też raczej nie powala (imho 3 razy w tygodniu to absolutne minimum)

Podpis:
10k-44:28 (2011); 21,1k-1:40:44 (2010); 42,2k-4:23:47 (2010); HIM-6:23:49 (Czechman 2011)

Per aspera ad astra...
Motylop

Wiadomość
Autor

Wysłany: 09-12-2011, 19:43    Temat postu:
zoscar napisał/a:
Później zacząłem robić to http://www.youtube.com/watch?v=5dnlMGd6tEc Super ćwiczenia i od razu widać efekty.

A te efekty to wzmocnienie mięśni czy poprawienie rzeźby? Bo ja jestem zainteresowany tym pierwszym, a żona tym drugim.

Podpis:
chlebik

Wiadomość
Autor

Wysłany: 09-12-2011, 22:40    Temat postu:
Oba. Fajne jest jeszcze zginanie kolan, albo podnoszenie nóg, gdy wiszisz na drążku. Polecam ! ;-)

Podpis:
Cel 2012 - Triathlon na dystansie olimpijskim <2:20
Trzymajcie kciuki! :-D
zoscar

Wiadomość
Autor

Wysłany: 10-12-2011, 11:11    Temat postu:
No wlasnie obserwuje dosc duza zbieznosc tych cwiczen co podales z tymi, ktore dali mi narehabilitacji na wzmocnienie brzucha (jako antagonistow miesni grzbietu) podczas leczenia mojej rwy. Chyba jak mawiaja kuzyni zza ocenau - 'I'll give it a try'.

Podpis:
chlebik

Wiadomość
Autor

Wysłany: 16-02-2012, 16:30    Temat postu:
Polecam popracować na tym oto sprzęcie:
http://www.youtube.com/watch?v=euFy0p2O1AM

Podpis:
http://www.youtube.com/user/trikuba
WTT

i czasami R.K.S. CHUWDU
kuba_b
Członek WTT

Wiadomość
Autor

Wysłany: 21-02-2012, 08:55    Temat postu:
Czy to jest to samo co można teraz kupić w tanim i dobrym sklepie?
http://www.lidl.pl/cps/rd...index_24799.htm

Podpis:

kisio

Wiadomość
Autor

Wysłany: 21-02-2012, 09:49    Temat postu:
Tak

Podpis:
No one ever says let's play triathlon!
elim
Członek TriCity Triathlon Team

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu   Strona 1 z 2