Użytkownik:
Hasło:
Zaloguj mnie automatycznie przy każdej wizycie:
Strona Główna Portal FAQ Szukaj Użytkownicy Grupy Kalendarz Imprez Rejestracja Zaloguj Download

Tagi tematu: bolacy, kark, plywaniu, po

xTRI.pl - Triathlon Forum Strona Główna » Forum ogólne » Trening » Pływanie » bolący kark po pływaniu
Wiadomość
Autor

Wysłany: 17-11-2011, 11:31    Temat postu: bolący kark po pływaniu
Hej,

Po pływaniu boli mnie kark wyraźnie - te mięśnie chyba które są odpowiedzialne za skręcanie głowy. Jako że raczej jestem początkującym to myślałem że przejdzie z czasem. Co mogę źle robić ? Za duża rotacja głową ? Jak staram się tak nabierać powietrza żeby jeden okularek był pod wodą to niestety zaciągam często wodę - jeszcze nie ten etap chyba.

ZZ

Podpis:

zdanozdan

Wiadomość
Autor

Wysłany: 17-11-2011, 11:56    Temat postu:
Są różne szkoły zaczerpywania powietrza. Było to omawiane m.in. przy technice kraula i w wątku czy powinno się patrzeć w dół czy przed siebie. Ktoś tam napisał, że powinno się patrzeć pod <) 45`. Ale ja jestem zwolennikiem luźno utrzymywanego karku i patrzenia w dół, a nawet ciągnięcia brody do kl. piersiowej .

Nabieraj powietrze przez rotację całego ciała, a nie tylko głowy, bo w zimnej wodzie "skrzypka" szyji mozna dostać od ruszania samą głową, no i taka motoryka nie jest efektywna.

Luźno głowa podczas pływania, a przy nabieraniu powietrza wynurzasz bark po stronie, którego zamierzasz łyknąć luftu i nie musisz przy tym kręcić głową. Potem ten bark opadnie swobodnie do wody i kolej na następny, żeby wynurzyć przy zamiarze nabr. luftu.

Podpis:
pozdrawiam / Dycha
Dycha

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu  

Skocz do: