| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 17-11-2011, 11:31 Temat postu: bolący kark po pływaniu |
Hej,
Po pływaniu boli mnie kark wyraźnie - te mięśnie chyba które są odpowiedzialne za skręcanie głowy. Jako że raczej jestem początkującym to myślałem że przejdzie z czasem. Co mogę źle robić ? Za duża rotacja głową ? Jak staram się tak nabierać powietrza żeby jeden okularek był pod wodą to niestety zaciągam często wodę - jeszcze nie ten etap chyba.
ZZ
Podpis:
|
|
| |
|
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 17-11-2011, 11:56 Temat postu: |
Są różne szkoły zaczerpywania powietrza. Było to omawiane m.in. przy technice kraula i w wątku czy powinno się patrzeć w dół czy przed siebie. Ktoś tam napisał, że powinno się patrzeć pod <) 45`. Ale ja jestem zwolennikiem luźno utrzymywanego karku i patrzenia w dół, a nawet ciągnięcia brody do kl. piersiowej .
Nabieraj powietrze przez rotację całego ciała, a nie tylko głowy, bo w zimnej wodzie "skrzypka" szyji mozna dostać od ruszania samą głową, no i taka motoryka nie jest efektywna.
Luźno głowa podczas pływania, a przy nabieraniu powietrza wynurzasz bark po stronie, którego zamierzasz łyknąć luftu i nie musisz przy tym kręcić głową. Potem ten bark opadnie swobodnie do wody i kolej na następny, żeby wynurzyć przy zamiarze nabr. luftu.
Podpis: pozdrawiam / Dycha
|
|
| |
|
Dycha
|
|
|
|
|
 |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
| | Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 13 |
|