| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 24-01-2012, 18:42 Temat postu: Bikefitting |
Czy slyszeliscie cos na temat Velolab? http://velolab.pl/ W porownaniu do Veloartu cena prezentuje sie dosc korzystnie.
Podpis:
|
|
| |
|
macmac
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 24-01-2012, 18:52 Temat postu: |
To ja też się dołączę z pytaniem.
Waham się pomiędzy Velolab, a Airbike. Do Veloartu mam za daleko.
Ktoś korzystał z usług jednego, albo drugiego?
Podpis: Cel 2012 - Susz 1/2 IM <4:45:00
|
|
| |
|
Marek
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 24-01-2012, 19:50 Temat postu: |
W zeszlym roku pisalem do Veloartu z zapytaniem dotyczacym bikefittingu wyjazdowego, tzn. czy organizuja sesje wyjazdowe i wowczas temat byl martwy, co mialo sie zmienic w 2012 roku, bo mieli sie wyposazyc w studio przenosne. Chyba znowu do nich napisze.
Veloart ma ta przewage, ze pracuje na Retul'u, a to jest chyba najbardzie zaawansowane oprogramowanie w tym segmencie. Co rowniez wiaze sie z wyzsza cena...
Podpis: No one ever says let's play triathlon!
|
|
| |
|
elim
Członek TriCity Triathlon Team
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
marcin
Członek IM 2010
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 25-01-2012, 13:43 Temat postu: |
Mam pytanie do tych którzy korzystali z usługi. W jaki sposób ocenia się aerodynamicznośc danej pozycji? Rozumiem, że dość łatwo ustalić w jakiej pozycji uzyskujemy optymalną moc, ale jak ma się do tego właśnie minimalizowanie oporu powietrza i jeszcze kwestia wygody. Wydaje mi się że moja pozycja na rowerze jest ok, ale może może być jeszcze lepiej???
Podpis:
|
|
| |
|
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
foka
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 29-01-2012, 12:05 Temat postu: |
1.Veloart. Retul nie jest tani bo sama inwestycja w sprzęt to koszt ~40 tys zł. Analiza pozycji przy jego użyciu jest profesjonalna i nie na oko, poza tym wszystkie ustawienia mamy zapisane w komputerze i przy użyciu miarki i poziomicy możemy je potem odtworzyć :).
In plus: masa sprzętu na wymianę, mostki, siodełka, sztyce itp. Więc można wszystko przetestować.
In minus: nie tanio.
2. Łukasza z Velolabu miałem okazję poznać przy okazji rehabilitacji. Myślę, że warto spróbować, szczególnie jak jest bliżej niż do Krk. Na pewno wiedza Łukasza z zakresu fizjoterapii jest pomocna. W veloarcie Jarek też jest fizjoterapeutą.
In plus: trochę taniej
In minus: brak retula :)
Generalnie 1 lub 2 warto, bo po tym na rowerze jest wygodniej, szybciej i mniej kontuzjogennie.
[ Dodano: 29-01-2012, 12:09 ]
| foka napisał/a: | | Ocenia się to w tunelu aerodynamicznym niskich prędkości - coś mi się zdaje, że nie stoimy z tym super. |
Co Ci po aerodynamicznej pozycji jak z niej niekorzystasz przez cały wyścig, bo jest niewygodnie i boli. To ma znaczenie jak jedziesz 40 km TT a nie 90 lub 180 i potem musisz pobiec. Komfort najważniejszy na długich dystansach, ale da się zrobić tak by zachować 1 i 2gie na odpowiednim poziomie.
[ Dodano: 29-01-2012, 12:10 ]
| GorOlka napisał/a: | | Mam pytanie do tych którzy korzystali z usługi. W jaki sposób ocenia się aerodynamicznośc danej pozycji? Rozumiem, że dość łatwo ustalić w jakiej pozycji uzyskujemy optymalną moc, ale jak ma się do tego właśnie minimalizowanie oporu powietrza i jeszcze kwestia wygody. Wydaje mi się że moja pozycja na rowerze jest ok, ale może może być jeszcze lepiej??? |
Może być lepiej.
Podpis: Każda meta to początek nowego wyścigu.
Warsaw Triathlon Team
|
|
| |
|
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 29-01-2012, 14:54 Temat postu: |
| jeglin napisał/a: |
[ Dodano: 29-01-2012, 12:09 ]
| foka napisał/a: | | Ocenia się to w tunelu aerodynamicznym niskich prędkości - coś mi się zdaje, że nie stoimy z tym super. |
Co Ci po aerodynamicznej pozycji jak z niej niekorzystasz przez cały wyścig, bo jest niewygodnie i boli. To ma znaczenie jak jedziesz 40 km TT a nie 90 lub 180 i potem musisz pobiec. Komfort najważniejszy na długich dystansach, ale da się zrobić tak by zachować 1 i 2gie na odpowiednim poziomie.
|
Ja wiem o tym jeglin, że dla triathlonisty dobra pozycja to ta która jest ok aerodynamicznie ale też bardzo wygodna. Nigdy nie pisałem, że tak nie jest.
Pozycje prosów nie zawsze są ich najbardziej aerodynamicznymi - w tych najszybszych byłoby im po prostu zbyt niewygodnie. Są pozycjami najbardziej optymalnymi.
Podpis: Aktualnie na moim blogu:Raport Startowy - 5 Poznań Półmaraton.
www.PoznanMultisportTeam.pl - Mój team
www.XDU-Poznan.pl - Moja impreza
|
|
| |
|
foka
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 30-01-2012, 22:56 Temat postu: |
Mo też dokładnie o to samo chodzi. Czyli jak dobrać kompromis między wygodą a aerodynamicznością. Wydaje mi się, że jestem dobrze rozciągnięta i nawet w bardzo niskiej pozycji jest mi całkiem wygodnie. Tak więc jeżdżę, i trochę ciężko mi uwierzyć że można by tu wiele poprawić. Może jednak się skuszę, tylko ten wyjazd do Wawy nie bardzo mi na rękę
Podpis:
|
|
| |
|
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 31-01-2012, 08:55 Temat postu: |
Ale czy ktoś robi w polsce bike fitting w tunelu aerodynamicznym? Bo tylko tak można sprawdzać czy zmiany w pozycji są skuteczne.
W usa to wygląda tak: jedzie się w tunelu, mierząc przy tym moc i wygodę zawodnika.
U nas to bedzie tylko pomiar komfortu zawodnika i aerodynamiki na oko. Tak mi się zdaje.
Podpis: Aktualnie na moim blogu:Raport Startowy - 5 Poznań Półmaraton.
www.PoznanMultisportTeam.pl - Mój team
www.XDU-Poznan.pl - Moja impreza
|
|
| |
|
foka
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 31-01-2012, 09:57 Temat postu: |
jako konstruktor lotniczy z wykształcenia powiem, że aerodynamika bryły typu zawodnik na rowerze w zakresie prędkości do, powiedzmy, 70 km/h, może być oceniana na oko. W oporze decydujący udział ma pole powierzchni czołowej zawodnika.
Gdzieś w necie widziałem zdjęcia jak ktoś sobie optymalizował aerodynamikę robiąc kontrastowe zdjęcia z przodu a następnie obliczając z nich zajmowaną powierzchnię. Jak znajdę to dam linka
Podpis: IM Austria 2010 - 11:08:57
http://wttwarszawa.pl/WTT/start.html
|
|
| |
|
Lubomir
Członek IM 2010
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 31-01-2012, 10:40 Temat postu: |
No to czekam na link od Lubomira.
Podpis:
|
|
| |
|
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 31-01-2012, 11:15 Temat postu: |
| Lubomir napisał/a: | jako konstruktor lotniczy z wykształcenia powiem, że aerodynamika bryły typu zawodnik na rowerze w zakresie prędkości do, powiedzmy, 70 km/h, może być oceniana na oko. W oporze decydujący udział ma pole powierzchni czołowej zawodnika.
Gdzieś w necie widziałem zdjęcia jak ktoś sobie optymalizował aerodynamikę robiąc kontrastowe zdjęcia z przodu a następnie obliczając z nich zajmowaną powierzchnię. Jak znajdę to dam linka |
Ale aerodynamika to przecież nie tylko powierzchnia czołowa, ale przede wszystkim zachowanie się strugi powietrza na całej długości i sposób w jaki "schodzi" ono z zawodnika. Widziałem badanie w którym wyszło że bidony za siodłem dają większy opór niż aerodynamiczny na ramie, gdyż powietrze na nim się rozprasza zamiast spływać po plecach zawodnika i łagodnie je opuszczać. Z punktu widzenia powierzchni czołowej, tego bidonu nie ma wcale.
Dodatkowo rodzaj powierzchni ma przecież znaczenie- patrz: efekt piłeczki golfowej
Im większy kąt natarcia (liczony od prostej prostopadłej do powierzchni) i długość, tym opór również staje się mniejszy- patrz: koła aero.
Nie jestem żadnym znawcą, ale wydaje mi się że pomiar powierzchni czołowej jest tylko małym punktem odniesienia i nie dysponując tunelem (lub masą pieniędzy na jego wynajęcie i obsługę) musimy oceniać aerodynamikę "na oko" i uwzględniać inne aspekty.
Podpis:
|
|
| |
|
emilpe
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 31-01-2012, 11:40 Temat postu: |
nie znalazłem tego o czym pisałem poprzednio, ale przy okazji wyskoczyło mi następujące zestawienie zysków czasowych związanych z aerodynamiką
http://www.socalttseries....17/Default.aspx
dla zawodnika jadącego 48km/h na dystansie 40km
co do bidonów itd - to generalnie racja, choć też nie do końca bo zależy od wielu innych czynników, tym bardziej, że porównujemy bidony z bidonami - rama czy za siodłem. natomiast jeżeli mówimy o ułożeniu ciała - to tu chodzi o to żeby być jak najmniejszym w przekroju.
Podejrzewam że to czy na przykład będziemy mieli łokcie razem a napór powietrza będzie trafiał prostopadle w odsłonięte biodra czy też łokcie będą rozłożone na szerokość bioder odchylając łagodnie strugi (ta sama powierzchnia czołowa) różnica we współczynniku oporu będzie śmiesznie mała
muszę opracować i certyfikować owiewkę mocowaną na lemondce, sięgającą np do wysokości twarzy w pozycji aero. nie tylko miałbym zbyt ale takie rozwiązanie na pewno robiłoby różnicę
Podpis: IM Austria 2010 - 11:08:57
http://wttwarszawa.pl/WTT/start.html
|
|
| |
|
Lubomir
Członek IM 2010
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 31-01-2012, 12:24 Temat postu: |
| Cytat: | | muszę opracować i certyfikować owiewkę mocowaną na lemondce, sięgającą np do wysokości twarzy w pozycji aero. nie tylko miałbym zbyt ale takie rozwiązanie na pewno robiłoby różnicę |
UCI tego nigdy nie dopuści, ale w tri możliwe że przejdzie
Podpis:
|
|
| |
|
emilpe
|
|
|