| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 12-04-2011, 13:36 Temat postu: Bieganie - początek treningów... |
Do tej pory przez ostatnie kilka lat (ok 5-6) zdarzało mi się biegać okazjonalnie przy grach zespołowych. Jednym wysiłkiem dla nóg była siłownia, rower i od 2 miesięcy steper.
Muszę zacząć biegać. Jak oddychać? Od czego zacząć (marsz czy od razu biegać)? Może jakieś w skazówki? Pora dnia itp.
Podpis:
|
|
| |
|
WRS
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 12-04-2011, 14:30 Temat postu: |
Wg. mnie podstawową rzeczą od której powinieneś zacząć bieganie to kupno odpowiednich butów, takich które uchronią Cie przed przyszłymi kontuzjami.
Na necie (bieganie.pl i biegajznami.pl) jest mnóstwo planów treningowych dla początkujących, jeżeli zaczynasz od takiego poziomu to bez wątpienia powinieneś zacząc od jakiś marszobiegów.
Podpis: Being perfect is not about winning …it is about being able to look your friends in the eye and know that you didn’t let them down, because you told them the truth ... if you can do that with joy in your heart … then you’re perfect.
Mój Blog - Zapraszam!
Ironman C/S Polska
|
|
| |
|
nodun
Admin
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 12-04-2011, 14:48 Temat postu: |
| nodun napisał/a: | Wg. mnie podstawową rzeczą od której powinieneś zacząć bieganie to kupno odpowiednich butów, takich które uchronią Cie przed przyszłymi kontuzjami.
Na necie (bieganie.pl i biegajznami.pl) jest mnóstwo planów treningowych dla początkujących, jeżeli zaczynasz od takiego poziomu to bez wątpienia powinieneś zacząc od jakiś marszobiegów. |
Nie ma takich butów :)
Ale są takie, które potrafią te kontuzje wywołać.
Podpis:
|
|
| |
|
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
foka
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 03-05-2011, 14:17 Temat postu: |
Szukam bucików. Załóżmy, że do wydania na ten cel jest 100-150zł. Wiem, że to niedużo, ale chcę naprawdę potraktować to bardzo rekreacyjnie.
Podpis:
|
|
| |
|
WRS
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 03-05-2011, 15:15 Temat postu: |
Ile wazysz, po czym bedziesz biegal? Wydaje mi sie, ze duza amortyzacja w Twoim przypadku to mus.
Podpis: No one ever says let's play triathlon!
|
|
| |
|
elim
Członek TriCity Triathlon Team
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 04-05-2011, 13:44 Temat postu: |
ok 90kg, ale mam zamiar zejść z wagą do 80-82 do lata, wzrost 179.
Nie jest dla mnie istotny design tych butów i mogą być ze starej kolekcji. Ważne, żeby było wygodnie i stabilnie:)
A jak z oddechem przy bieganiu? Napiszcie laikowi jak oddychać. Na razie udało mi się moje weekendowe palenie rzucić:)
Podpis:
|
|
| |
|
WRS
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 04-05-2011, 14:14 Temat postu: |
Pelna piersia oddychac ustami.
Podpis: No one ever says let's play triathlon!
|
|
| |
|
elim
Członek TriCity Triathlon Team
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 04-05-2011, 19:45 Temat postu: |
weekendowe palenie... rzucilem 3 lata temu i zaluje, ze na takiego weekendowego papierosa nie moge sobie czasami pozwolic ;)
mi ostatnoi ktos lumaczyl, ze najlepiej jest robic dlugi oddech "trwajacy" 4 kroki. ten na 3 kroki bardziej meczy podobno. przejmowac sie czyms takim??
Podpis: nindża nie może być mientka
|
|
| |
|
Bartek
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
foka
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 04-05-2011, 23:23 Temat postu: |
WRS możesz spróbować poszukać jakieś promocji w Decathlonie.
Zwyczajowo w Deca wyprzedaże są w lutym (choć w tym roku albo jej nie było albo ją przegapiłem) i pod koniec lutego. Podstawowe modele Asicsa kosztują wtedy 99 zł (Oberon, Blackhawk) a te lepsze, całkiem już przyzwoite - 139-179 (Stratus, GT-2150)
Niestety promocję na stronie New Balance przegapiłeś, tam to dopiero były okazje ;)
Podpis:
|
|
| |
|
Motylop
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 05-05-2011, 00:28 Temat postu: |
| foka napisał/a: | chyba cykl na 4 kroki
chyba ze liczysz krok jako prawa-lewa
w bieganiu czytałem ze dobre opcje to 2-2 czyli prawa lewa (wdechy) i wydechy( prawa lewa) lub 3-2 |
nie, liczylem 4 kroki jako prawa-lewa-prawa-lewa. wydech jak wyjdzie. ta sama osoba mowila mi, ze wariant na 3 kroki jest wydajniejszy ale duzo atwiej sie zajechac. staram sie z reszta biegac wlasnie na wdech na 4 kroki, z wydechem wychodzi zwykle na 2-3 kroki, ale do tego wagi nie przykladalem.
chociaz moje bieganie to poki co smiech. na razie moje marszobiego sl;adaa sie z 6 minut biegu ciurkiem na lub 3 minuty marszu. ale ja tam i tak jestem z siebie dumny ;)
Podpis: nindża nie może być mientka
|
|
| |
|
Bartek
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 23-05-2011, 14:30 Temat postu: |
Ja mam problem, bo przy marszu czuję ból w piszczelach. Już lepiej się czuję dłużej biegnąc. Mam nadzieję, że ból minie niedługo, bo zastanawiam się czy nie jest to jakaś kontuzja:/
Podpis:
|
|
| |
|
WRS
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
foka
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 27-05-2011, 12:42 Temat postu: |
| Cytat: | | Ja mam problem, bo przy marszu czuję ból w piszczelach. Już lepiej się czuję dłużej biegnąc. Mam nadzieję, że ból minie niedługo, bo zastanawiam się czy nie jest to jakaś kontuzja:/ |
Mam coś podobnego, ale mi się wydaje, że ten ból pochodzi od mięśni które są przy piszczelach (chyba mięsień piszczelowy przedni) - jakby skurcz i zazwyczaj zwalam to na złą rozgrzewkę. Czy to coś poważnego?
Podpis:
|
|
| |
|
pavoolon
|
|
|